18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (9) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:49
Pustynne cmentarzysko statków
marna • 2012-06-10, 12:23
Jeszcze w 1961 roku Morze Aralskie zajmowało powierzchnię ponad 66 tysięcy km kw. (samej wody, nie licząc wysp), a jego maksymalna głębokość wynosiła 69 metrów (średnia głębokość 16 metrów). Morze cofnęło się jednak o 150 kilometrów.

Tuż przy dawnych brzegu Morza (Jeziora) Aralskiego znajduje się jedno z najbardziej wymownych i tragicznych miast Azji Środkowej – Moynak. Jeszcze 40 temu lat był on jednym z największych portów położonych u brzegów Jeziora Aralskiego. Niestety miasto strasznie podupadło w związku z katastrofą ekologiczną związana z cofaniem się brzegu zbiornika. Działał tu wielki zakład przetwórstwa rybnego, główne miejsce pracy w regionie. Ryby dostarczały liczne duże statki rybackie i mnóstwo mniejszych łodzi. Spośród wytwarzanych tu rocznie 20 milionów puszek konserw rybnych, wiele eksportowano do innych republik ZSRR. Jeszcze w połowie XX wieku w okolicach Moynaku rosły lasy, gdzie spotkać było można mnóstwo zwierząt, a na polach uprawiano bawełnę.

Oto krajobraz pozostały po tętniącym życiem porcie:

reszta w komentarzu

-Gdybyś kochał się z kimś po raz absolutnie ostatni... Jak by było?
-Niesamowicie smutno.
-Też tak sądzę.
-Zasmuć mnie..
Zgłoś
genghiskhan 2012-06-10, 18:15
tyle złomu się marnuje
Zgłoś
Fullmoon 2012-06-10, 18:39
hmatulik napisał/a:

3 zdjęcie od końca - statek spierdala do jeziora

nie ma co, zabłysłeś
a tak poza tym to temat interesujący
Zgłoś
Bimbeer91 2012-06-10, 19:31
mogli te ryby wozić na koniach; d
Zgłoś
Liluh 2012-06-10, 20:38 1
bydlakowi Stalinowi zachciało się bawełnę uprawiać... ech, a to przecież nie jedyny przykład takiej zbójeckiej polityki irygacyjnej

e tam
Zgłoś
GrubyPsychol 2012-06-10, 21:11 1
Byłem tam.Wygląda to strasznie.To nie jest śmieszne,bo to tragedia ale pięknie tam jest.

Kurdebele wróciłem
Zgłoś
marna 2012-06-11, 12:49
PsycholPL, to poka focie stamtąd jak robiłeś.

-Gdybyś kochał się z kimś po raz absolutnie ostatni... Jak by było?
-Niesamowicie smutno.
-Też tak sądzę.
-Zasmuć mnie..
Zgłoś
GrubyPsychol 2012-06-11, 14:17 1
Spoko jak znajdę je to wstawię.

Kurdebele wróciłem
Zgłoś
Lipton92 2012-06-12, 13:11 1
Jakby na Saharze wprowadzić socjalizm, to w 5 lat zabrakłoby piasku.
Zgłoś
Fullmoon 2012-06-12, 13:17
pierdolisz od rzeczy kolego
Zgłoś
Kakutniaczek 2012-08-19, 12:21 7
Był bunkry, teraz przyszedł czas na wraki statków

Miłego !

Reszta w komentarzach
Zgłoś
Wizard 2012-08-19, 12:24
lecisz
Zgłoś
Kakutniaczek 2012-08-19, 12:27 3

Zgłoś
zonk 2012-08-19, 12:39 1
Nie może tego zabraknąć.
Zgłoś
makabrax 2012-08-19, 12:39
a gdzie Borealis?

Post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Zgłoś
Morgotus 2012-08-19, 12:57
tyle zlomu sie marnuje
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów