📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
42 minuty temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
2024-11-10, 18:32
No dobra to teraz pytanie do znawców, jakie promieniowanie jest dopuszczalne aby nie było szkodliwe? No i co oznacza takie 50 mikro siwertów?
10 µSv - dawka promieniowania naturalnego, jaką przyjmuje przeciętny człowiek podczas jednego dnia, - 0,41 µSv/h
40 µSv - lot z Nowego Jorku do Los Angeles,
70 µSv - życie w betonowym budynku przez rok,
Mili:
50 mSv - dopuszczalna roczna dawka promieniowania dla pracownika elektrowni atomowej w Stanach Zjednoczonych
400 mSv - dawka wywołująca chorobę popromienną o ile została przyjęta w krótkim czasie
Siwert:
1 Sv - choroba popromienna, nudności, zmniejszenie lub całkowity zanik liczby krwinek powodujące obniżenie zdolności obronnych ustroju i wystąpienie w wyniku tego ciężkich zakażeń, obniżenie lub nawet zanik krzepliwości krwi, niedotlenienie tkanek, powstanie wylewów i krwawych wybroczyn w narządach i tkankach, stwarzających niebezpieczeństwo dla życia
10 µSv - dawka promieniowania naturalnego, jaką przyjmuje przeciętny człowiek podczas jednego dnia, - 0,41 µSv/h
40 µSv - lot z Nowego Jorku do Los Angeles,
70 µSv - życie w betonowym budynku przez rok,
Mili:
50 mSv - dopuszczalna roczna dawka promieniowania dla pracownika elektrowni atomowej w Stanach Zjednoczonych
400 mSv - dawka wywołująca chorobę popromienną o ile została przyjęta w krótkim czasie
Siwert:
1 Sv - choroba popromienna, nudności, zmniejszenie lub całkowity zanik liczby krwinek powodujące obniżenie zdolności obronnych ustroju i wystąpienie w wyniku tego ciężkich zakażeń, obniżenie lub nawet zanik krzepliwości krwi, niedotlenienie tkanek, powstanie wylewów i krwawych wybroczyn w narządach i tkankach, stwarzających niebezpieczeństwo dla życia
Cytat:
Lot z Nowego Yorku do Los Angeles trwa około godziny więc stanie tam przez godzinę będzie równoznaczne.
Czym latasz? Linie lotnicze MOCARZ? Lot z Nowego Jorku do Los Angeles bezpośredni 5h52m. Chyba, że jankesi coś nowego opatentowali do latania to przepraszam.
marynarz83 napisał/a:
@rai87
Czym latasz? Linie lotnicze MOCARZ? Lot z Nowego Jorku do Los Angeles bezpośredni 5h52m. Chyba, że jankesi coś nowego opatentowali do latania to przepraszam.
Prawda, mój błąd. Coś pomieszałem. Poszedł edit
Za dużo telewizji oglądacie .
Prawdopodobnie to farba radowa. Do lat 50 stosowano taką, malowano nimi np. cyferblaty, zegary lotnicze. Zważając na to, że to produkcja radziecka, to pewnie od serca radu dojebali.
Tarcza zegara jest z Radu lub Palladu . Przed woją powszechnego w zegarkach .
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów