Bardzo ciekawa reakcja z sodem. Nie wiem na czym ona polega, dlatego oddaje głos ekspertom. Pozdrawiam.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 8:40
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:40
Bardzo ciekawa reakcja z sodem. Nie wiem na czym ona polega, dlatego oddaje głos ekspertom. Pozdrawiam.
Cytat:
Starch pellets- kostki skrobi, po krotce w zlewce zachodzi reakcja wody utlenionej z jodkami jest ona hamowana przez kwas askorbinowy który powoli reaguje redukując jod do jodków, stąd opóźnienie... W momencie wykorzystania kwasu askorbinowego wydziela się jod który błyskawicznie reaguje z skrobia tworząc kompleks. Koniec xD Żeby zrobić w drugą stronę dodajemy trochę kwasu askorbinowego xD
Tutaj reakcja:
2I− + 2H+ + H2O2 → I2 + 2H2O
Skąd tam H2O2??? i vit. C?
Myślałem że to chodzi o to iż powoli reaguje siarczynowy jon z kwasem cytrynowym i potem pojawia się I2 i dalej tzw. próba jodowa a w drugą stronę dodajemy kwasu ale w sumie to nie znam się (chemię miałem w gimnazjum).
Fake, nic nie reaguje tak szybko całą objętością na raz.
Ja przedstawiłem jak wygląda reakcja w oryginale, jednak wariacji jest wiele m.in. ta:
youtube.com/watch?v=8YIhTn-GY3c&feature=related
W tym przypadku:
W wyniku wymieszania roztworów jodanu IO3- z roztworem siarczynu SO32- zachodzi powolna reakcja redoks w wyniku której powstają jony jodkowe I-:
IO3– + 3 HSO3– → I– + 3 SO42– + 3 H+
W trakcie trwania tej powolnej reakcji w roztworze znajdują się cały czas jony jodanowe i siarczynowe. Powstające jony jodkowe są utleniane przez jodan do wolnego jodu zgodnie z reakcja:
5 I– + IO3– + 6 H+ → 3 I2 + 3 H2O
Powstający jod nie jest w stanie połączyć sie jeszcze z skrobia ponieważ zostaje zredukowany przez ciągle występujący w roztworze siarczyn:
I2 + HSO3– + H2O → 2 I– + SO42– + 3 H+
Dopoki dwie ostatnie reakcje nie ustaną w wyniku zuuzycia substratów, nie jest widoczna zadna zmiana po zuuzyciu substratów tak jak napisales zachodzi próba jodowa z skrobią xD
youtube.com/watch?v=8YIhTn-GY3c&feature=related
W tym przypadku:
W wyniku wymieszania roztworów jodanu IO3- z roztworem siarczynu SO32- zachodzi powolna reakcja redoks w wyniku której powstają jony jodkowe I-:
IO3– + 3 HSO3– → I– + 3 SO42– + 3 H+
W trakcie trwania tej powolnej reakcji w roztworze znajdują się cały czas jony jodanowe i siarczynowe. Powstające jony jodkowe są utleniane przez jodan do wolnego jodu zgodnie z reakcja:
5 I– + IO3– + 6 H+ → 3 I2 + 3 H2O
Powstający jod nie jest w stanie połączyć sie jeszcze z skrobia ponieważ zostaje zredukowany przez ciągle występujący w roztworze siarczyn:
I2 + HSO3– + H2O → 2 I– + SO42– + 3 H+
Dopoki dwie ostatnie reakcje nie ustaną w wyniku zuuzycia substratów, nie jest widoczna zadna zmiana po zuuzyciu substratów tak jak napisales zachodzi próba jodowa z skrobią xD
To, to jest chuj. Moja mama, to umie zrobić kwas z niczego. Szczególnie jak pokazuje zdjęcia moim znajomym, jak, jako mały gówniarz biegałem gołkiem po podwórku.
Yanuha napisał/a:
jestem ekspertem to wytłumaczę
to jest chemia i ciecz w naczyniach zmienia kolor pod wpływem mojego oglądania tegoż eksperymentu.
To ja jestem ekspertem, ale nie powiem wam dlaczego to tak jest, bo mi się nie chce i ogólnie zajęty jestem. Dlatego Panie "Yanhua" nie wypowiadaj się jak nie masz nic do przekazania.
czyżby wynaleźli mydło dla czarnych?
miareczkowania nigdy nie robiliście?
Dużym skrótem dla ludzi którzy ostatni raz mieli chemie w liceum i od tamtej pory nie używają więcej niż proszku do pieczenia:
Do szklanki wrzucili A,B i C. A reaguje zarówno z B i C,tyle,że B to chytra baba z Radomia i nie daje nic do C,kiedy się nahapie dopiero zaczyna się A+C.
Zabarwienie na całej objętości bo koleś jest zdolny i dobrze wymieszał.
Do szklanki wrzucili A,B i C. A reaguje zarówno z B i C,tyle,że B to chytra baba z Radomia i nie daje nic do C,kiedy się nahapie dopiero zaczyna się A+C.
Zabarwienie na całej objętości bo koleś jest zdolny i dobrze wymieszał.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów