Bardzo ciekawa reakcja z sodem. Nie wiem na czym ona polega, dlatego oddaje głos ekspertom. Pozdrawiam.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
17 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:40
Bardzo ciekawa reakcja z sodem. Nie wiem na czym ona polega, dlatego oddaje głos ekspertom. Pozdrawiam.
jestem ekspertem to wytłumaczę
to jest chemia i ciecz w naczyniach zmienia kolor pod wpływem mojego oglądania tegoż eksperymentu.
to jest chemia i ciecz w naczyniach zmienia kolor pod wpływem mojego oglądania tegoż eksperymentu.
a jak ktoś nie kuma to jest cipa
to mrok mordoru ogarnia w tym naczyniu ciecz
Raczej z jodem niż z sodem.
Sód jest metalem który reaguje z tlenem, więc gdyby go wrzucić do wody to nastąpiła by dosyć ognista reakcja a chemik mógłby potrzebować sporo skóry do przeszczepu.
Jestem ekspertem tak rozmnażają się czarni dziękuję
ja bym chciał zobaczyć reakcję chemiczną sarin-muzułmanin... usłyszeć też.
Tak jak Ja-nusz napisał,to nie sód ( bo by sie skończyło źle), tylko jodan/jodek sodu i siarczek/siarczan sodu [chyba ]
Starch pellets- kostki skrobi, po krotce w zlewce zachodzi reakcja wody utlenionej z jodkami jest ona hamowana przez kwas askorbinowy który powoli reaguje redukując jod do jodków, stąd opóźnienie... W momencie wykorzystania kwasu askorbinowego wydziela się jod który błyskawicznie reaguje z skrobia tworząc kompleks. Koniec xD Żeby zrobić w drugą stronę dodajemy trochę kwasu askorbinowego xD
Tutaj reakcja:
2I− + 2H+ + H2O2 → I2 + 2H2O
Tutaj reakcja:
2I− + 2H+ + H2O2 → I2 + 2H2O
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów