Kliknij tutaj aby wyświetlić wpis
Kliknij tutaj aby wyświetlić wpis
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@~Janusz
"Jeżeli wyraz kończy się na "-ę" to mówimy "tę", jak na "-ą" mówimy "tą" (tak samo powinno się pisać)."
Dawno nie słyszałem takiej głupoty. Jeśli zamierzacie poprawiać, to chociaż zgodnie z faktycznym stanem rzeczy. "Tę" używamy, gdy rzeczownik jest w formie biernika (odpowiada na pytania: kogo? co?), na przykład: Kupiłem TĘ książkę. "Tą" używamy, gdy rzeczownik jest w formie narzędnika (odpowiada na pytania: z kim?, z czym?), na przykład: Idę z TĄ książką.
Prawidłowość opisana przez Ciebie jest dobra, by wytłumaczyć tę zasadę 5-letnim dzieciom (bo rzeczywiście w wielu przypadkach się sprawdza), ale wydaje mi się, że takich na Sadisticu nie uświadczysz.
Nie jestem purystą językowym, nie studiuję filologii i nie wytykam każdemu błędów, ale nic mnie tak nie bawi jak znawcy, którzy nie dość, że poprawiają innych, to jeszcze źle. Pozdrawiam.
@typo
@~Janusz
"Jeżeli wyraz kończy się na "-ę" to mówimy "tę", jak na "-ą" mówimy "tą" (tak samo powinno się pisać)."
Dawno nie słyszałem takiej głupoty. Jeśli zamierzacie poprawiać, to chociaż zgodnie z faktycznym stanem rzeczy. "Tę" używamy, gdy rzeczownik jest w formie biernika (odpowiada na pytania: kogo? co?), na przykład: Kupiłem TĘ książkę. "Tą" używamy, gdy rzeczownik jest w formie narzędnika (odpowiada na pytania: z kim?, z czym?), na przykład: Idę z TĄ książką.
Prawidłowość opisana przez Ciebie jest dobra, by wytłumaczyć tę zasadę 5-letnim dzieciom (bo rzeczywiście w wielu przypadkach się sprawdza), ale wydaje mi się, że takich na Sadisticu nie uświadczysz.
Nie jestem purystą językowym, nie studiuję filologii i nie wytykam każdemu błędów, ale nic mnie tak nie bawi jak znawcy, którzy nie dość, że poprawiają innych, to jeszcze źle. Pozdrawiam.
Fachowe wytłumaczenie, ale napinka niepotrzebna. Sadol nie forum językowe (ale i tak błędów robić nie przystoi). W gruncie rzeczy wychodzi na to samo - i tak decyduje ostatnia litera rzeczownika.
" Co sądzisz o Trudi nie ma faceta może razem pofruwacie? -Która to Trudi ta z gównem na twarzy?- nie to Judi moja żona"
@typo
@~Janusz
tempy chuju! Przeczytaj to, co napisałem i zastanów się jeszcze raz co napisałeś.
Że zacytuję siebie;
otóż to.
Pozdrawiam tę dziwkę
Twój stary poszedł z tą dziwką
jakbyś nie zauważył, odmieniłem przez dwa różne przypadki ten sam rzeczownik.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów