humanitarne wykonywanie kary śmierci nie ma na celu dobra delikwenta ale dobro katów, niehumanitarne wykonywanie kary śmierci może wręcz przynieść odwrotny skutek do zamierzonego, czym będziemy się różnić od samych zbrodniarzy jak będziemy stosować ich metody
A to nie lepiej zatrudnić jakiegoś psychopatę na etacie? Dwie pieczenie na jednym ogniu - raz, że kat sobie legalnie pozabija a dwa, że powyrywa społeczne chwasty.
Kary śmierci nie dostaje się za byle przestępstwo więc moim zdaniem jeśli ma ona być efektywna pod względem "wychowawczym" dla społeczeństwa, to o humanitarności nie powinno być mowy. Ale to tylko moja subiektywna opinia.
Kara śmierci spełnia swoje zadanie. Eliminuje bezwartościową jednostkę ze społeczeństwa. A bezbolesne jej wykonanie stawia karzącego oczko wyżej na drabinie cywilizacyjnej. Śmiesznie się ogląda te wszystkie filmiki z Brazylii, jak kogoś napierdalają pałami bo coś ukradł. Ale świadczy to tylko o tym jakie zbydlęcenie tam panuje. Wolałbym żyć w kraju gdzie karę wymierzają sprawiedliwe i niezawisłe sądy, niż ludzie na ulicy.
Przecież to żart....
Wątpię. Jak mówi na filmiku pierwsza kara już się odbyła.
Kary śmierci nie dostaje się za byle przestępstwo więc moim zdaniem jeśli ma ona być efektywna pod względem "wychowawczym" dla społeczeństwa, to o humanitarności nie powinno być mowy. Ale to tylko moja subiektywna opinia.
Problem w tym że możesz być kozłem ofiarnym na którego spreparowali lewe dowody. Ilu ludzi po latach dochodzi swojej niewinności po ponownym zbadaniu sprawy?
Wątpię. Jak mówi na filmiku pierwsza kara już się odbyła.
Aha, skoro na Onion News czy innym TVP 1 coś mówią, to z pewnością tak jest. Jak łatwo w dzisiejszych czasach manipulować ludźmi...
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów