Nie powstrzymuje go nawet to że jeden ma broń.
Nie powstrzymuje go nawet to że jeden ma broń.
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
A ten z gnatem to nie wiem po chuj go nosi
wielkie piwo, dawno się tak nie uśmiałem. dobry świr
Ale po co tak kopać w necie...
W ramach obrony koniecznej wolno nam poświęcać dobro o niższej wartości w celu ochrony dobra o wartości wyższej.
To jest wspaniały przykład ilustrujący zasady obrony koniecznej. Właściciel w świetle prawa postąpił słusznie - ponieważ samochód stanowi (w świetle prawa) niższą wartość niż życie tego śmiecia. Jakby dresik rzucił się na niego lub jego kolegę - mógłby strzelać.
W ramach obrony koniecznej wolno nam poświęcać dobro o niższej wartości w celu ochrony dobra o wartości wyższej.
Chuj, że gość w spodenkach ale dresik. Jak mi was kurwa szkoda
Chuj, że gość w spodenkach ale dresik. Jak mi was kurwa szkoda
Dresik to nie ubiór. Dresik to styl życia, stan umysłu, odpowiednio wysoki poziom zsebixowania.
To jest wspaniały przykład ilustrujący zasady obrony koniecznej. Właściciel w świetle prawa postąpił słusznie - ponieważ samochód stanowi (w świetle prawa) niższą wartość niż życie tego śmiecia. Jakby dresik rzucił się na niego lub jego kolegę - mógłby strzelać.
Błąd. To co opisałeś to stan wyższej konieczności - jeden z kontratypów, czyli czynów wyłączających odpowiedzialność karną - jak to krakowska szkoła prawa karnego mawia. Obrona konieczna zaś przewiduje, że owszem środki użyte do odparcia jakiegokolwiek zamachu na dobro chronione prawem powinny nie być przesadzone, ale nikt nie każe bronić Ci się środkami takimi samymi jakie ma napastnik. Możesz użyć kija kiedy ktoś idzie na Ciebie z pięściami. Nie musisz wdawać się w pojedynki bokserskie - w końcu możesz być słabym pięściarzem. Oczywiście, jak kogoś zabijemy dlatego, że nam skopał samochód to będzie kaszanka, choć sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary lub odstąpić od jej wymierzenia w przypadku przekroczenia optymalnych środków odparcia zamachu na zasadzie obrony koniecznej. Przy stanie wyższej konieczności zawsze musisz poświęcać dobro niższej wagi dla ratowania dobra o większej wartości.
Po prostu zmiksowałeś dwa różne pojęcia.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów