18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (6) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 18:42
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:22
🔥 Dwa cwaniaki - teraz popularne
🔥 Ucieczka z pokoju przesłuchań - teraz popularne
Sadystyczne potrawy
K................n • 2012-08-26, 17:59
Tak mnie naszło, żeby znaleźć taki temat, po tym jak moja żona od paru dni jest na diecie i serwuje mi coraz to nowe potrawy, ja niestety mam za dużo genów jaskiniowca i wolę zdecydowanie tradycyjne potrawy. No ale jak znalazłem ludzie są chyba bardziej wszystkożerne niż szczury i gołębie...

Znalezione na: www.podróże.pl

Na czerwono coś, po czego przeczytaniu mało nie puściłem pawia

Zupa z ptasich gniazd, Chiny

Potrawa znana w Chinach od wieków, bogata w proteiny, minerały i działająca jak afrodyzjak. Prawdopodobnie też jedno z najdroższych i najtrudniejszych w przygotowaniu dań. Za budulec gniazd jerzyków służy nie trawa czy patyki, a wydzielana przez nie ślina. Gniazda powstają tylko podczas ich okresów godowych, stąd tylko trzy krótkie okresy w roku, kiedy pozyskać można surowiec do potrawy, co nie jest z resztą takie proste. Jerzyki osiedlają się w wyłomach skalnych na stromych morskich brzegach, a dotarcie do ich gniazd wymaga umiejętności alpinistycznych. Z tych względów zupa z ptasich gniazd nie należy do tanich dań - za jedną miskę w Hong Kongu zapłacimy od 30 do nawet 100 dolarów i być może dlatego nazywana jest ona "Kawiorem Wschodu".



Durian, Azja Południowo - Wschodnia

Ogromny kolczasty owoc, który spadając z drzewa może zabić. Powala też swoim niezwykle intensywnym zapachem, który przyrównuje się do rozkładającego się mięsa, albo zgniłych jaj. Część azjatyckich hoteli ma przy wejściu wymalowany zakaz wnoszenia Duriana. W środku owocu znajduje się żółtawy miąższ, którym lepiej nie pobrudzić ubrania, jeśli nie chcemy wspominać owocowego deseru przez najbliższych kilka dni. Opinie na temat smaku są podzielone, turystom wydaje się raczej mdły, za to miejscowi uznają Duriana królem owoców i porównują jego konsumpcję do degustacji najlepszych win i serów pleśniowych



Smażone tarantule i cykady, Kambodża

Groźne tarantule i cykady stały się przysmakiem w trudnych czasach dyktatury w Kambodży, które zmuszały mieszkańców do desperackiego radzenia sobie z zaglądającym w oczy głodem. Dzisiaj tarantule i cykady lądują głównie na talerzach turystów, którzy przyjeżdżają do miasta Sukon. Pająki wrzuca się na patelnię w całości, przyrządza się je na chrupiąco, przyprawiając czosnkiem i odrobiną soli. W smaku nieco podobne są do świerszczy, uważane są zarówno przez autochtonów jak i przybyszów za rarytas.

Balut, Filipiny i Wietnam


Narodowa potrawa Filipin przypomina trochę ukochane przez dzieci jajko z niespodzianką, tyle że w środku zamiast zabawki siedzi embrion kurzy lub kaczy. Ma od 17 do 21 dni w zależności od preferencji (starsze mają już ukształtowane kości i łapki i są nieco opierzone). Spożywa się go w całości ze szczyptą soli, pieprzu, kolendry i soku cytrynowego, choć niektórzy preferują balut z chilli i sosem vinaigrette. Podobno jest przepyszny i ma właściwości afrodyzjaku.



Kopi Luwak, Indonezja

Zwykła kawa zrywana jest po prostu z krzewu, palona i zaparzana. W produkcji Kopi Luwak proces palenia zastąpiło przejście ziaren przez układ pokarmowy cywety - niewielkiego drapieżnika żyjącego w dżungli, który przypomina nieco kota. Jego układ trawienny ma podobno działać jedynie na miąższ owoców kawy, same ziarna poddane są jedynie lekkiej fermentacji, przez co tracą swój gorzki smak, a zyskują niepowtarzalny aromat. Napój jest zwykle bardzo drogi, ponieważ poddane biologicznej obróbce ziarna są zbierane przez miejscową ludność i rocznie udaje się w ten sposób "wyprodukować" jedynie kilkaset kilogramów tej niezwykłej kawy.

Casu Marzu, Sardynia

Zostawmy na chwilę Azję. Włosi wymyślili jedzenie, które ucieka z talerza, a przynajmniej jego bardziej ruchliwa część, czyli larwy, które zamieszkują w serze Casu Marzu wytwarzanym z mleka owczego. Wstawia się go na powietrze pozwalając muchom serowym na złożenie w środku jaj. Wyrosłe z nich larwy uruchomiają proces fermentacji tłuszczy znajdujących się w serze doprowadzając ser do stadium rozpadu gnilnego, co ponoć znacznie poprawia jego smak. Niektórzy przed spożyciem dania zgarniają larwy na bok, te bowiem podskakując na kilka centymetrów do góry potrafią zirytować smakoszy włoskiej kuchni. Sprzedaż sera Casu Marzu jest od kilku lat zakazana z przyczyn zdrowotnych, wciąż jeszcze można go znaleźć na czarnym rynku.



Sanakii - żywa ośmiornica, Korea

Kolejna potrawa, która w trakcie kolacji jeszcze się rusza. W Korei Południowej restauracje serwują Sanakii - niewielkie ośmiornice, których macki wciąż skręcają się na talerzu podczas konsumpcji, a potem zdają się dzięki aktywnym przystawkom wciąż żyć własnym życiem w żołądku. Taki posiłek to nie tylko wyzwanie dla zdrowych zmysłów ale też technicznie trudna przeprawa. Kawałek macki może przyczepić się do ścianki przełyku i utknąć w gardle, co grozi uduszeniem.



Haggis, Szkocja

Tradycyjne szkockie danie, w którym niemal nic z owcy się nie marnuje. Przyrządza się go z wątroby, serca i płuc, które miesza się z cebulą, owsem i przyprawami. Wszystko razem jest potem gotowane, zaszyte w żołądku owcy. Najprawdopodobniej haggis powstał jako danie, które miało być wygodne do spożywania w podroży przez wędrownych pasterzy bydła, dla który żołądek wypełniony mieszanką smaków był rozwiązaniem wielce praktycznym. Nieco bardziej współczesne odmiany tej potrawy dostępne są do dziś w Szkocji nawet jako typowe danie do podgrzania w mikrofalówce.

M N I A M ! ! !
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
Avatar
l................z 2012-08-26, 18:24
od keidy tarantule są groźne?
Zgłoś
Avatar
j................s 2012-08-26, 18:41 1
smacznego kurwa
Zgłoś
Avatar
ala963 2012-08-26, 20:30 2
no ja wolę haggis czy typową wiejską (nie sklepową) kaszankę od chociażby pasztetowej czy innych parówek.. w haggis i kaszanie przynajmniej wiesz co masz..
Zgłoś
Avatar
dziura 2012-08-26, 20:31 1
Nie wiem, dlaczego haggis znalazł się w tym zestawieniu- nie jest bardziej obrzydliwy od kaszanki, a smakuje całkiem nieźle.
Zgłoś
Avatar
teken 2012-08-26, 20:32
A co cie tak obrzydziło w tym Casu Marzu ?
Zgłoś
Avatar
Prometheus_Coprophagus 2012-08-26, 20:43 2
Robiłem swojego czasu haggis w nieco zmodyfikowanej wersji (więcej warzyw w farszu), napociłem się jak cholera, a na składniki na obiad wywaliłem prawie stówę (na dwie osoby - ale przez dwa dni jedliśmy). Było warto. Baraninka dobra jest, nawet podroby.
Zgłoś
Avatar
S................n 2012-08-26, 23:18
Ciekawe co by żółtki powiedziały na kiełbasę. W końcu to mięcho zapakowane w jelito przez które podróżuje gówno .
Zgłoś
Avatar
r................h 2012-08-27, 11:13 8


wyrób wędliniarski z kaszy,

krwi

i podrobów. Są w niej zawarte wątroby, płuca, skórki wieprzowe, jak również i tłuszcz zwierzęcy.

może być produkowana w jelicie cienkim jak i w grubym

cudze chwalicie...

z cebulką na patelni pychota. sztuka polega na tym by jelito przysmażyć by chrupiącym było...
Zgłoś
Avatar
Jai 2012-08-27, 11:50 4
W. Cejrowski w "Gringo wśród dzikich plemion" opisuje dwie z takich "sadystycznych potraw".
Jedna to zupa z małpy - czyli dosłownie, zupa gotowana z małpy. Podobno niezbyt to smaczne, a i nieprzyjemne do jedzenia, bo ugotowana małpka łudząco przypomina małe dziecko - oczy, łapki wyglądają jakby się ugotowało niemowlę.
Zdaje się, że w którymś "Boso przez świat" też o tym mowa.

Drugi, moim zdaniem ciekawszy - również z "gringo".
Jakieś plemię amazońskie, z którym kiedyś Cejrowski mieszkał, miało takie wierzenie..
Otóż pewien wojownik z tego plemienia, tuż przed śmiercią zażyczył sobie by go spalono, a jego prochy wrzucono do zupy. Zażyczył też sobie by Cejrowski tę zupę zjadł - plemię wierzyło, że w ten sposób wojownik będzie żył w Cejrowskim i pojedzie z nim aby obejrzeć "jego świat".
No i Wojtuś zupkę wsunął ^^

A tak zupełnie off-topowo -
Cejrowskiego można nie cierpieć za poglądy czy styl bycia, ale jego książki szczerze polecam
Zgłoś
Avatar
K................n 2012-08-27, 14:19 2
dodam jeszcze, że w rankingu na najgorszą potrawe świata "wygrały" flaki wołowe, mimo, że są to krowie żołądki pokrojone w paski, to uwielbiam flaki, ale jakichś larw w zgniłym serze czy ośmiornic w życiu bym do ust nie włożył
Zgłoś
Avatar
peaceBro 2012-08-27, 18:49
Na Galileo był ranking najobrzydliwszych potraw na świecie.
Na pierwszym miejscu był kaczy (lub gęsi) tłuszcz wymieszany z gównem owego ptaka (chyba Alaska).
Palce lizać !
Zgłoś
Avatar
bach 2012-08-27, 19:08
Islandia słynie z mięsa rekina, które zakopuje się w ziemi do czasu zepsucia, przedtem podlewając je obficie moczem. W ten sposób przyrządza się danie z rekina grenlandzkiego. Po tym, jak mięso sfermentuje, trzeba je wydobyć i wysuszyć na powietrzu w stanie rozwieszonym. Podobno zwierzęta nie są w stanie go tknąć, więc można się nie obawiać o to, że coś je podskubie przed nami

Polinezyjczycy zaskoczą Cię koktajlem, od którego Europejczykom robi się niedobrze na samą myśl. Otóż zapłodnione jaja kurze z dość dużym zarodkiem zostawia się na kilka tygodni na powietrzu a gdy zawartość zmieni się w galaretkę, można ją wypić przez słomkę

sam za młodu podobno wpierdalałem kurze gówna, kulturalnie, łyżeczką
Zgłoś
Avatar
K................n 2012-08-27, 19:24 1
Przypomniało mi się jak miałem z 10 lat, ojciec kupił jakąś rybę "z promocji", po usmażeniu wyglądała normalnie, zacząłem jeść, ale mnie odrzucało bo waliło jak półsurowe mięso, oczywiście jak to w świecie dorosłych, jak dorosłemu nie smakuje to znaczy, że jest zepsute, ale jak dziecku to znaczy że rozpieszczony bachor wybrzydza, więc prawie zmuszony zabrałem się za dalsze jedzenie, rozkroiłem i... kilka sztuk młodych było w środku, bo to była ryba jajożyworodna, myślałem, że wypluje z siebie flaki, nie rzygnąłem, ale miałem przez pół godziny wrażenie, że zjadłem smażony filet z kilkutygodniowego trupa, mamuśka jak to zobaczyła, to pozbierała talerze i opierdoliła ojca
Zgłoś
Avatar
Marshal 2012-08-27, 20:04 1
Bodajze w Szwecji mozna kupic sledzie w puszkach, ktorych nie mozna przewozic samolotem.
Sa lekko nadpsute, ale w tym cala ich istota. Podobno dobre.

A co do haggisa to nie wiem dlaczego to sie tu znalazlo. Jadlem i jest swietne
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

  Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem