Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Składniki na około 55 pierniczków:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100 g łagodnego miodu np. akacjowego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.Polewa lukrowa:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)
Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wrzątku. Utrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru.
Osobiście nie próbowałam przepisu ale przy najbliższej okazji koniecznie wypróbuje
Składniki:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
4 łyżki kakao
250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
2 szklanki mleka w proszku
ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.
PRZYNAJMNIEJ SĄ BIAŁE
Składniki:
325 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 duże jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, stale ucierając dodać jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, wyrabiając (rękami bądź mikserem).
Z ciasta uformować kulę (może wydawać się nieco zbyt miękkie, ale schłodzone w lodówce stwardnieje). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Wykrawać ciasteczka, układać je na wyłożonej papierem lub matą do pieczenia blasze (można je układać dość blisko siebie, bo rosną w górę nie na boki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów