Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:46
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:22
Witajcie!
Sądziłem, że drzewa rosną i nabierają masy z minerałów, wody i ziemi. Bo przecież po to mają korzenie. Jednak okazuje się, że większość masy drzew pochodzi z powietrza, a dokładniej z dwutlenku węgla. Więc to co my wydychamy, drzewa "wdychają" i wykorzystują by rosnąć.

Jednym słowem, drzewa są zajebiste.

(Angielski wymagany.)

Jak było to wyje**ć.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
c................t 2015-06-18, 20:24 2
Fotosynteza. Kiedyś o tym uczyli w podstawówce. Z samego dwutlenku węgla drzewa ci nie urosną...
Fajnie, że odkrywasz coś, co znane jest od wieków, szczególnie, że po angielsku.
Zgłoś
Hopeless_Emptiness 2015-06-18, 20:52
crankshaft napisał/a:

Fotosynteza. Kiedyś o tym uczyli w podstawówce. Z samego dwutlenku węgla drzewa ci nie urosną...
Fajnie, że odkrywasz coś, co znane jest od wieków, szczególnie, że po angielsku.

Panie profesorze, albo, nie oglądnął Pan filmiku, albo nie doczekał do samego końca, ponieważ gość nie rozwodzi się nad całym procesem fotosyntezy, ale skupia się tylko na ciekawym fakcie, że tak naprawdę WIĘKSZOŚĆ masy drzew pochodzi z dwutlenku węgla, a nie z ziemi jak mogło by się wydawać. Nie porusza tematu jak do tego dochodzi.

A z innej beczki, szacun, że uważałeś w podstawówce.
Zgłoś
c................t 2015-06-18, 21:21 1
Więc posadź drzewo w całkowicie jałowym podłożu, nawal tam CO2 i wody. Zobaczymy czy ci coś wyrośnie. Odkrycie roku, to tak jakbyś napisał, że człowiek się składa w większości z wody.
Zgłoś
Momonti 2015-06-19, 18:08 2
Kurwa, no autor chyba miał problemy z samodzielnym wyciąganiem wniosków bo braki edukacyjne to widać na pierwszy rzut oka. Pan z wideo mieszka w okropnym kraju że trzeba o takich rzeczach mówić. Skoro komórki drewna składają się w większości z węgla, a gleba z krzemu(nie liczę gleb torfowych) to kurwa skąd drzewa miały brać budulec? Z powietrza? Tak. Zgodnie z tym co napisał crankshaft kiedyś na lekcjach przyrody i biologii już w szkole podstawowej uczyli o fotosyntezie i tym że drzewa z dwutlenku węgla pobierały swój główny budulec- węgiel. Żyzność gleby ma taki wpływ na jakość wzrostu drzew jak witaminy na człowieka - cenne minerały i woda są potrzebne do jebutnego wzrostu, ale stanowią marginalną część całości(no prócz wody, tej jest sporo).

A teraz krótka wersja na logikę - drewno się pali, węgiel się pali, gleba zawiera mało węgla. Skąd bierze się on w drewnie?
Zgłoś
c................t 2015-06-19, 19:56 1
Marginalny ale jednak niezbędny. A autor, nawet jak w szkole nie uważał to musiał się spotkać chociażby z terminem "zielone płuca Polski". Nikogo nie zamierzam obrażać ale fascynowanie się wiedzą z podstawówki i robienie z tego postów to jednak trochę przegięcie. Jak tak dalej pójdzie to niedługo się doczekamy wpisów, że jajka nie są z marketu ale od kury.
Zgłoś
Hopeless_Emptiness 2015-06-20, 0:48
Panowie, co ja mogę dodać, nic nie pozostanie jak tylko zapisać się na wasze wykłady. Nie mówię, że nie zgadzam się z tym co mówicie, ponieważ macie racje. Jednak celem tego filmiku jest co innego. Czasem nawet najbardziej oczywista wiedza może być fascynująca. W szczególności w dzisiejszych czasach, kiedy wiele ważnych tematów jest pomijanych na rzecz błahych (idiotycznych) spraw. Dlatego, też postawa takich ludzi jak WY powinna być raczej wspierająca, gdyż dzisiaj jest wiele ludzi, którzy jak mówicie, nie uważali w podstawówce.

Za pewne takie samo podejście będziecie mieć w wielu innych (oczywistych) tematach jak:
>Grawitacyjna Dylatacja Czasu
>Odpychania się Elektronów, które jest powodem "oczywistego" faktu, że tak naprawdę nikt nigdy niczego nie dotknął;
>Doświadczenie Younga
>Że, próżnia tak naprawdę nie jest pusta;
>Ogromnych przestrzeni we Wszechświecie
>Paradoks Fermiego
..... i wiele wiele innych "oczywistych" faktów wobec, których najlepiej przejść obojętnie bo przecież są znane od wieków.

... i szczerze mówiąc wasze negatywne podejście jest bardziej przykre niż fakt, że ta "oczywista" wiedza jest nieznana dzisiejszym pokoleniom.

....Momonti widzę, że mieszkałeś parę dobrych lat w Australii..............
Zgłoś
c................t 2015-06-20, 1:32
Ja nie jestem negatywnie nastawiony. Ale jak już takie "mądrości" walić dla Polaków to:
1. Po Polsku.
2. Po chuj mi debilne wypowiedzi debili na początku.
3. Jeśli dobrze pamiętam fotosynteza była opisana raptem na 3 stronach w podręczniku do podstawówki. Więc po co to pierdolenie hamburgera o niczym przez większość czasu?
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem