W odpowiedzi na kilka pytań o proces powstania , a więć najkrócej.
Robiłem to w Audacity.
Natchnęło mnie to, że dzisiejsze ptaki są potomkami dinozaurów.
Na kilkunastu ścieżkach skomponowałem odpowiednio pofiltrowane śpiewy ptaków np. Żurawia
Korekcja tempa i prędkości odtworzenia, plus filtr echa i pogłosy.
Ambient wiatru i lasu , jakiegoś strumyka , żab które stanowią tło środowiska w którym śpiewy dinozaurów słuchać ściągnałem jako próbkowe sample z jakiejś strony (nie pamiętam jakiej) materiału i sampli jako takich jest sporo , trzeba poszukać.
Kwestią jest pomysł jak to wykorzystać i nadać mu brzmienie jakie się chce, zrobić jakąś kompozycje i podać to z sugestią interpretacji . w tym wypadku moją sugestią było to że to realne odgłosy dinozaurów. Jedno wycie jak słychać jest jakby "bliżej" inne z kolei oddalone, jednak jest to samo wycie. Chciałem nadać iluzje "rozmowy" dwóch osobników oddalonych od siebie.
Dzisiejszy śpiew ptaków nie jest niczym innym jak komunikacją i potwierdzaniem swojej obecności i miejsca pobytu.
Dlaczego dinozaury nie miały by robić tego samego. To powszechne zjawisko w królestwie zwierząt.
Miałem kiedyś na yt. słuchowisko z lasu po którym poluje T-rex.
Zrobiłem to w ten sposób że edytowałem ryki i pomruki Lwa afrykańskiego + tło dżungli i lasu + inne dinusie (edytowane krakanie Kruka albo wrony np. ) + odgłosy stąpania człowieka po ściółce (odpowiednio zmienione tempo , i szybkość co nadało głębokość i "ciężar" stawianej stopy) Ścieżka kroków byla zrobiona tak, że płynnie przechodziła z lewego na prawy kanał , tak więc siedząc w słuchawkach miałeś naprawde wrażenie że coś za tobą przechodzi i powoli się oddala.
Ps. ktoś zarzucił mi dźwięk skowronka w tle.
Ptaki pojawiły się 150 milionów lat temu i ewoluowały z teropodów. Najbardziej znanym teropodem jest właśnie Tyranozaur albo Spinozaur
Przypomnijcie to sobie w momencie jedzenia np. Kurczaka , który jest dzisiejszym najbliższym żyjącym kuzynem Tyranozaura Króla
Dalej mało sadistic ?
A to jedna z prac Timothy Russel'a , tego rzekomo hamburgera,którego sobie wymyśliłem i który zaproponował mi współprace przy udźwiękowieniu sporej aplikacji , oddającą symulacje przenoszenia się w różne epoki życia na ziemi, a która ma służyć w US@A jako aplikacja dla dzieci ze szkół podstawowych będącą częścią innego sporego programu encyklopedycznego :] in your face hejterzy. Mam sporo gotowych materiałów w jakości jak ta powyżej, ale nie mogę się nimi dzielić z wiadomych celów. Za rok rusza proces podobny do legislacyjnego w Polsce, po którym mam nadzieje uzyska aprobate tamtejszego ministerstwa nauki/edukacji. Jak kupisz
płytę albo ktoś wrzuci za rok na PirateBay to usłyszycie
Takie tam hobby