Jak w temacie, od dawna mnie to interesowało, aż w końcu sprawdziłem jak to się robi. Czynności opisane w filmie. Na tyle ciekawe, że się dziele
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
46 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
piwko za ciekawostkę
Fajna ciekawostka, jak się chcę to można nawet zwalić.
wszystko związane z koleją jest zajebiste
lokomotywy nadal przyprawiają mnie o dreszczyk emocji
termit też jest zajebisty, polecie go wodą!
lokomotywy nadal przyprawiają mnie o dreszczyk emocji
termit też jest zajebisty, polecie go wodą!
tyle jebania z tym jest, a jak się jedzie to to tylko jedno "tuk" jest
Nic dziwnego, że układanie torów zajmuje w Polsce tyle czasu skoro maja taki "zaawansowany" technicznie sprzęt.
Tak się spawa nawet w twoim ukochanym zapewne USA. Nie ma to jak błyszczeć nieznajomością tematu...
Spawanie termitowe, albo aluminotermiczne (różnie się nazywa), to najpowszechniejszy rodzaj spawania używany do łączenia szyn (generuje możliwie mało wad materiałowych). Chociaż można jeszcze u nas spotkać połączenia łubkowe
Dobra, to pytanie do experta.
Szyny wiadomo przy zmianach temperatury kurczą się lub wydłużają.
Co jak są pospawane? Gdzieś te naprężenia muszą wychodzić...
Szyny wiadomo przy zmianach temperatury kurczą się lub wydłużają.
Co jak są pospawane? Gdzieś te naprężenia muszą wychodzić...
Szyny po procesie spawania najczęściej nagrzewa się dodatkowo aby usunąć naprężenia cieplne, przeprowadza się proces wyżarzania odprężającego, lub normalizującego jeśli wpływ temperatury był tak duży, że zmianie uległa mikrostruktura strefy wpływu ciepła
@a4483442 jestem ekspertem i stwierdzam ze jestes idiota
nie spawaja dwoch szyn ze soba tylko szyne w miejscu pekniecia zeby nie wymieniac calej...
mysle ze to naprezenie juz gdzies z ciebie wyszlo
a poza tym nie sadzilem ze termit moze posluzyc do spawania... ja bym nim cos rozpierdolil np WTC... niestety ktos mnie ubiegl
nie spawaja dwoch szyn ze soba tylko szyne w miejscu pekniecia zeby nie wymieniac calej...
mysle ze to naprezenie juz gdzies z ciebie wyszlo
a poza tym nie sadzilem ze termit moze posluzyc do spawania... ja bym nim cos rozpierdolil np WTC... niestety ktos mnie ubiegl
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów