18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (12) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 46 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
2HardBlazin 2014-09-24, 16:26 1
piwko za ciekawostkę
Zgłoś
E................k 2014-09-24, 16:30 85
Fajna ciekawostka, jak się chcę to można nawet zwalić.
Zgłoś
x................s 2014-09-24, 17:08 3
wszystko związane z koleją jest zajebiste

lokomotywy nadal przyprawiają mnie o dreszczyk emocji

termit też jest zajebisty, polecie go wodą!
Zgłoś
rzadkimajonez 2014-09-24, 17:25 10
tyle jebania z tym jest, a jak się jedzie to to tylko jedno "tuk" jest
Zgłoś
novy__ 2014-09-24, 17:27
to to się spawa? Piwo za +1 do mojej wiedzy
Zgłoś
b................e 2014-09-24, 17:34
Nic dziwnego, że układanie torów zajmuje w Polsce tyle czasu skoro maja taki "zaawansowany" technicznie sprzęt.
Zgłoś
z................m 2014-09-24, 17:41 11
Tak się spawa nawet w twoim ukochanym zapewne USA. Nie ma to jak błyszczeć nieznajomością tematu...

Zgłoś
kazik1985 2014-09-24, 18:00 6
"Spawanie żużlowe"
spawacz.pl/info/32/spawanie-zuzlowe.html Dawać mi piwa łobuzy.
Zgłoś
LajtekPL 2014-09-24, 18:02
Sadol uczy, sadol bawi
Zgłoś
writen 2014-09-24, 18:02
U nas robi się to chyba inaczej :p
Zgłoś
bernix1050 2014-09-24, 18:06 1
Spawanie termitowe, albo aluminotermiczne (różnie się nazywa), to najpowszechniejszy rodzaj spawania używany do łączenia szyn (generuje możliwie mało wad materiałowych). Chociaż można jeszcze u nas spotkać połączenia łubkowe
Zgłoś
a4483442 2014-09-24, 18:13 1
Dobra, to pytanie do experta.
Szyny wiadomo przy zmianach temperatury kurczą się lub wydłużają.
Co jak są pospawane? Gdzieś te naprężenia muszą wychodzić...
Zgłoś
bernix1050 2014-09-24, 18:21 2
Szyny po procesie spawania najczęściej nagrzewa się dodatkowo aby usunąć naprężenia cieplne, przeprowadza się proces wyżarzania odprężającego, lub normalizującego jeśli wpływ temperatury był tak duży, że zmianie uległa mikrostruktura strefy wpływu ciepła
Zgłoś
Rax 2014-09-24, 18:27
@a4483442 jestem ekspertem i stwierdzam ze jestes idiota
nie spawaja dwoch szyn ze soba tylko szyne w miejscu pekniecia zeby nie wymieniac calej...
mysle ze to naprezenie juz gdzies z ciebie wyszlo

a poza tym nie sadzilem ze termit moze posluzyc do spawania... ja bym nim cos rozpierdolil np WTC... niestety ktos mnie ubiegl
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem