18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (6) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 53 minuty temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 19:40
Na żywca zjechane z czyjegoś artykułu. Pomysłowe, szkoda tylko, że mieszkam w centrum tego "kraju".

- U nas nie ma pracy, to co było robić? Kupiłem auto z dużym zbiornikiem i jeżdżę do Rosji po paliwo. Sprzedaję je zaufanym klientom, ale i tak nie nadążam z zamówieniami. Zarabiam nawet trzy i pół tysiąca złotych miesięcznie - mówi pan Roman (44 l.), bezrobotny mieszkaniec Lidzbarka Warmińskiego.

Z tego procederu, choć legalny jest tylko częściowo, są zadowoleni niemal wszyscy – ci, którzy przywożą paliwo, i ci, którzy od nich kupują i sami na nim jeżdżą.
– Kupiłem starego forda z dużym zbiornikiem, zamontowałam instalację gazową i wyrobiłem wizę za 137 złotych do Rosji. Co dobę przywożę z Rosji 75 litrów paliwa – zdradza nam Pan Roman. – Mam tylu klientów, że nie mogę nadążyć z zamówieniami.

Do najbliższej stacji paliw za granicą w Obwodzie Kaliningradzkim z Lidzbarka ma ok. 40 km. Stacja jest 2 km za przejściem granicznym. Tam litr benzyny kosztuje poniżej 3 zł (w Polsce – 5,36 zł), LPG zaledwie 70 gr (u nas – 2,84 zł). Litr oleju napędowego – w Rosji 2,70 zł (a w Polsce 5,59 zł).

– Codziennie jadę po paliwo. Mam pusty zbiornik, a jadę na gazie. Po odprawie dwa kilometry za granicą w Bezledach wjeżdżam na stację benzynową i tankuję auto pod korek – zdradza pan Roman. – Żeby więcej weszło, pochylam auto, najeżdżając kołem na krawężnik. Jeszcze tankuję 10 litrów do kanistra. Potem tankuję gaz, kupuję papierosy i wracam.

Pan Roman nie jest jedyny. Na Warmii, przy granicy z Rosją, podobnie żyje wiele osób. Czasem paliwo wożą całe rodziny – bo jedna osoba w Rosji zatankować do pełna może raz na dobę. Ale jeden samochód może wjechać kilka razy. Wieczorami pan Roman spuszcza paliwo ze zbiornika i sprzedaje klientom – po 4,50 zł za litr. A stałym odbiorcom jeszcze taniej.
Gdybym miał pracę, to nie paprałbym się tym procederem, ale państwo do tego mnie zmusiło, bo nie mam za co wyżywić moich dzieci – mówi pan Roman.

Każdy kombinuje jak może... Dodam, że ceny w artykule mogą być przedawnione, gdyż został napisany jakiś czas temu.
Zgłoś
revelsat 2013-03-18, 21:57 3
nosz kurna, nie z tego Lidzbarka jestem! a taki biznes!
Zgłoś
w................4 2013-03-18, 22:04 18
Niestety często takie kombinacje, to jedyny możliwy sposób na godne życie. Wiem co mówię, mieszkam w Polsce B i tu na wschodzie ludzie często jeżdżą po coś "do ruskich". Gdybym mieszkał bliżej granicy, to sam bym tak sprzedawał paliwo, dobry sposób na zarobek plus umożliwianie innym kupna paliwa po cenach niższych niż tych ustalanych przez śmieci "na górze".
Zgłoś
noxim 2013-03-18, 22:38 2
I dlatego niby na wschodzie taka "bieda" i tylu "bezrobotnych". Może i oficjalnie "bezrobotni", ale za to bardziej obrotni ludzie niż gdzie indziej w naszym pięknym kraju
Zgłoś
onnn1988 2013-03-18, 22:40
Przepraszam ale muszę wtrącić parę słów. Również mieszkam na Warmii , wiem dokładnie dużo o tym biznesie i wcale nie jest tak różowa jak by się mogło wydawać . Faktycznie ceny w obwodzie dużo tańsze ,lecz cena za paliwo to cena za benzynę 92 oktanową "żółtą" każdy kto jeździ nowszym samochodem nie będzie brał tego dziadostwa bo szarpie niemiłosiernie .Tak wiec musisz brać benzynę lepszą co wiadomo zmniejsza juz zysk . W artykule również nie jest napisane o łapówkach jakie musisz odpalić kontrolerom , w tej chwili głównie tym po Rosyjskiej stronie. Wcześniej brali i polscy i rosyjscy[ swego czasu ciekawe wydarzenie się działy w Braniewie , jak dom za domem celników płonęły] Również nie uwzględnione jest to że coraz bardziej patrzą na ludzi jeżdżących w tą i z powrotem ,naloty , konfiskata to już normalka. No i oczywiście częste zmiany samochodów stary numer to kupytanie 2,3 identycznych Passatów B3 [podmienianie numerów i takie tam].
Zgłoś
m................7 2013-03-18, 22:41
Od mnie z osiedla na pomorzu też jeżdżą
Zgłoś
dumad 2013-03-18, 22:44
jestem z Warmii, moi prwie wszyscy znajomi jeżdżą do rosji po paliwo

nalałem ruską do firmowego berlingo(r 2006). szlag go trafił
Zgłoś
yoyoyo 2013-03-18, 22:45 23
Cytat:

Pomysłowe, szkoda tylko, że mieszkam w centrum tego "kraju".

Kraj jest piękny - to państwo jest chujowe.
Zgłoś
Sinus 2013-03-18, 22:45 2
Nic nowego. Przy granicy z ukrainą ludzie od lat tak zarabiają, chociaż teraz to dużo dochodowy interes bo można przewieźć tylko 2 paczki fajek na osobę (wcześniej był karton). Większość Passatów tylko po to była w tych rejonach zakupiona.
Zgłoś
Magik2501 2013-03-18, 22:45
Zadany gość, umie sobie radzić w życiu.
Zniszczą go. Vincent już kombinuje jak tu jebnąć taki podatek, żeby w świetle prawa nie opłacało mu się tak jeździć i żeby musiał kurwa z kijem chodzić i napierdalać ludzi żeby parę groszy zdobyć.
Zgłoś
Draiks 2013-03-18, 22:49 2
Lubelskie pozdrawia
Zgłoś
jebacwas 2013-03-18, 22:49 2
onnn1988 napisał/a:

Przepraszam ale muszę wtrącić parę słów. Również mieszkam na Warmii , wiem dokładnie dużo o tym biznesie i wcale nie jest tak różowa jak by się mogło wydawać . Faktycznie ceny w obwodzie dużo tańsze ,lecz cena za paliwo to cena za benzynę 92 oktanową "żółtą" każdy kto jeździ nowszym samochodem nie będzie brał tego dziadostwa bo szarpie niemiłosiernie .Tak wiec musisz brać benzynę lepszą co wiadomo zmniejsza juz zysk . W artykule również nie jest napisane o łapówkach jakie musisz odpalić kontrolerom , w tej chwili głównie tym po Rosyjskiej stronie. Wcześniej brali i polscy i rosyjscy[ swego czasu ciekawe wydarzenie się działy w Braniewie , jak dom za domem celników płonęły] Również nie uwzględnione jest to że coraz bardziej patrzą na ludzi jeżdżących w tą i z powrotem ,naloty , konfiskata to już normalka. No i oczywiście częste zmiany samochodów stary numer to kupytanie 2,3 identycznych Passatów B3 [podmienianie numerów i takie tam].

"wiem dokładnie dużo o tym biznesie" - Już nie będę się czepiał składni, bo nauczycielem nie jestem, ale w dalszej części posta pokazałeś, że tak naprawdę tak dużo nie wiesz (lub nie napisałeś wszystkiego co wiesz).

"W artykule również nie jest napisane o łapówkach jakie musisz odpalić kontrolerom" - Przyjacielu, jakie łapówki. W artykule jest napisane, że jest limit wjazdów na dobę itd., a w jechaniu do Rosji żeby zatankować nie ma przecież żadnego problemu, ba! - wydając pieniądze za granicą stymulujesz rozwój ich gospodarki więc nie mają tak źle. W łapę trzeba dać jak wieziesz szlugi, czy dużo alkoholu. I to nie jest tak, że pokazujesz celnikowi bagażnik wypełniony fajkami i pytasz się ile chce w łapę, tylko trzeba któregoś znać. W przeciwnym wypadku on wzywa "górę" i dostaje medalik za osiągnięcia w łapaniu takich szmuglerów. Oczywiście z tym medalikiem to żartobliwie, ale na pewno dostaje jakieś gratisy/premie za "osiągnięcia".
Zgłoś
djpolb 2013-03-18, 22:51
dumad napisał/a:

jestem z Warmii, moi prwie wszyscy znajomi jeżdżą do rosji po paliwo

nalałem ruską do firmowego berlingo(r 2006). szlag go trafił

To faktycznie kiepsko, nasz 1.6 Hdi przejechał ponad 200 km na benzynie i nadal chodzi.
Zgłoś
BornToBeGenius 2013-03-18, 22:55 1
W takim razie polecam Panu Romanowi Audi 80. Po 'rozdmuchaniu' baku paliwa - wychodzi około 120 litrów pojemności.
Zgłoś
chubert 2013-03-18, 22:57 4
@up hdi to diesel z CR i na benzynie nawet chodzi! Ta technika idzie do przodu... Mówią, że niby te nowsze silniki są delikatniejsze ;p
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem