18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
Sprzedam nerkę
arekkomp • 2019-09-17, 14:04
Szanowni Państwo,
Wczoraj w Chorzowie byłem w przychodni, załóżmy na potrzeby posta że się zbadać. I trafiłem na taką informację (dodam, iż poradnia ma kontrakt z NFZ)

Na NFZ czekaj 3 miesiące, prywatnie dostaniesz od ręki, a jak mimo opłacania składek przez 30 lat brakuje Ci kasy na prywatne badanie, to u nas możesz się zadłużyć w 15 minut.

Pewnie jakbym tam chciał sprzedać tę nerkę, to by badania były za darmo, ale cena za nerkę spadła by o 50 %.

Materiał własny, wrzucam bo szlag mnie trafia, że w tym kraju człowiek ma obowiązek płacić sumiennie składki aby mieć darmową opiekę zdrowotną, która działa tak że musi potem za wszystko płacić gotówką - lub na kredyt.

To jest dopiero czarny humor.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Hrabia Drapula 2019-09-17, 17:48 1
też na to zwracałem uwagę będąc nie raz, normalnie chodzę do przychodni gdzie mają umowę z NFZ , badania za free ale już nie w sobotę , o coś tam pytasz pani grzecznie odpowiada że nie mają umowy i możesz prywatnie iść, ale idąc do "normalnej" przychodni która jest wybudowana i utrzymywana z naszej kasy bo z podatków i doktorek siedzi w pracy od 7 do 13 na NFZ a od 14 do 18 prywatnie biorąc za wizytę 150-250 zł albo jacyś specjaliści czy ginekolodzy jeszcze więcej a za "podnajem" gabinetu płaci 100zł człowieka strzela,
Zgłoś
Krogoolec 2019-09-17, 17:50 1
A wystarczyłoby zakazać prywatnych badań na państwowym sprzęcie.
Zgłoś
Devorious 2019-09-17, 18:39
Akurat to jest prywatna klinika więc nie wiem o co Ci chodzi... Korzystałem z ich usług prywatnie i polecam.
Zgłoś
McQurwa 2019-09-17, 20:02 1
Krogoolec napisał/a:

A wystarczyłoby zakazać prywatnych badań na państwowym sprzęcie.

Ja nawet kurwa nie wiem jak to jest prawnie możliwe.
Jak bym chciał tomografie na NFZ to czekam 12 miesięcy i to bez żadnych gwarancji.
Jak płace prywatnie, to na tym samym sprzęcie, mało to ten sam gabinet i ten sam lekarz, za drobną opłatą 1200 pln w ciągu dwóch dni
Zgłoś
ellsworth 2019-09-17, 20:07 1
No wielkie mi zdziwienie. Jak dzwoniłem kiedyś zapisać się do ortopedy to pierwsze pytanie padło w rejestracji "prywatnie, czy na NFZ" Na odpowiedź że na NFZ usłyszałem, że wszystkie terminy w tym roku są już zajęte (był to początek lutego). A prywatnie to kiedy jest najbliższy termin? - zapytałem w akcie desperacji. "Jutro... właściwie to nawet dziś by się coś znalazło". Trzeba coś dodawać? Służba zdrowia powinna być prywatna, na prywatnym ubezpieczeniu ale wszystkie kolejne rządy z pisobolszewią na czele nigdy na to nie pójdą, bo zamordyzm przede wszystkim!
Zgłoś
Bladziochreturn 2019-09-17, 20:30 1
nemezia napisał/a:

Pracuję w służbie zdrowia tylko dlatego, żeby załatwić 87letniej Babci lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, który nie bierze od emerytów w łapę po 100 zł za skierowanie na PODSTAWOWE badania z krwi. Szlag mnie kurwa trafia.

Skoro pracujesz w ochronie zdrowia (służba skończyła się w latach 90-tych), to zapewne wiesz: ile wynosi stawka kapitacyjna, ile i jakie badania wykonywane są w ramach podstawowej opieki zdrowotnej oraz jaki jest ich koszt. Ponadto ile i jaki personel jest wymagany (plus czas pracy poradni) oraz ich zarobki.
Ja to wiem, policzyłem i w podmiocie leczniczym, z którym współpracowałem, kontraktu z NFZ na POZ nie zawarłem.
Lekarz, o którym wspomniałaś, oprócz pacjenta okrada także pracodawcę. Jeżeli jakieś badanie nie jest wymagane, a on je przepisuje dla widzimisię pacjenta i jego 100 zł, to generuje niezasadny koszt.
Dodam jeszcze, że na daną placówkę, która ma zawarty kontrakt z NFZ można złożyć do niego skargę. Kontrola, w przypadku stwierdzenia uchybień, nałoży karę - najczęściej finansową i to sporą. Znam przykład podmiotu, który otrzymał 20000 zł kary za niewłaściwe prowadzenie kolejki osób oczekujących.
Zgłoś
eroticparty 2019-09-17, 20:35 1
Chłopie, mieszkam w małej mieścinie (12 tys mieszkańców) poszedłem ze skierowaniem od rodzinnego żeby się zarejestrować w szpitalu do kardiologa mamy 17.09 a Pani z recepcji, że najbliższy termin na koniec maja
Zgłoś
Janusz_k 2019-09-17, 20:49 1
Narzekajcie, narzekajcie ale jak popatrzyć po bogatszych od nas krajach to nie jest tak źle, kolejki sa ale ilu się zapisuje
bo na lekarzu rodzinnym wymusi skierowanie a nic mu nie ma? co do zabiegów to i tak u nas duzo robią, dla niedowiarków proponuję\
lekturę jak a Anglii leczy lekarz rodzinny, albo ile w stanach kosztuje jakakolwiek operacja mimo ubezpieczenia się.
Zgłoś
mejsidz 2019-09-17, 22:04 1
Zgłoś
Liton 2019-09-17, 22:17 2
Jako "lekarz pierwszego konfliktu" napiszę swoje spostrzeżenia:
- po pierwsze - składka zdrowotna wynosiła w 2019 roku 342 zł miesięcznie. Za Odrą upierdolą ci 15% pensji brutto na samo ubezpieczenie zdrowotne. W Czechach 2208 CZK, czyli na dzień dzisiejszy 369 zł.
- lekarz pierwszego kontaktu dostaje za was 150 zł na cały rok. Z tego musi pokryć koszty badań wszystkich pacjentów/pielęgniarki/budynek/wszystkie usługi i wydatki - ze srajtaśmą do kibla włącznie. Jak się zadłuży jak polskie szpitale na 14 mld - chuj to kogo będzie obchodzić. Koszt badań jednego pacjenta u którego zdiagnozuję banalne nadciśnienie to wydatek koło 80 zł. Na raz.
- kolejki to temat rzeka - uwielbiam ludzi, którzy się nie zgłaszają - marnują mój i innych czas. To tak wstępem. Co do reszty - gro starszych przyłazi bo nie ma nic innego do roboty, a pogonić ich nie mam prawnej możliwości. W sezonie infekcyjnym natomiast wzruszam się, gdy przyłazi mi 30 letni koń i płacze, że od rana go boli gardło..
Zgłoś
vass 2019-09-17, 22:43 1
Jakoś na weterynarzy nikt nie narzeka, a całość jest prywatna. Ubezpieczenia powinny być, ale indywidualne, a nie wszystko do jednego wora.
Zgłoś
Verano 2019-09-18, 0:00
Dzisiaj napisał/a:

Zapamietajcie moje slowa :
teoria spiskowa glosi, ze... bedzie tak zjebanie jak a Anglii tzn.
jedziesz po wypadku bo ci prawie palca ucielo i czekasz... okolo 6 godzin na operacje. Mozna narzekac,ze polska sluzbe zdrowia ale... no wlasnie niedawno zrobili SORy i slyszalem, ze sie kurwa czeka. Zobaczycie, ze niebawem NFZ bedzie sie staral ujednolicic tak by czas oczekiwanie NIE wyniosl dluzej niz 4 godziny. tzn 4 godziny to bedzie standard. Wtedy bedzie narzekanie ale, narod glupi lyknie to bez zajakniecia

Byłem 2 lata w Anglii i zawsze wszystko miałem robione expresowo, nie wspomnę o opiece jak żona rodziła, więc odpierdol się od brytyjskiego NHS'u.
Zgłoś
robert0770 2019-09-18, 8:24
to jeszcze nic, znajomy ma problem z barkiem, lekarz przepisał mu skierowanie na rezonans, czas oczekiwania 2 lata, poszedł prywatnie zapłacił 800zł i zgadnijcie gdzie mu ten rezonans zrobili? w publicznym szpitalu pod szyldem prywatnej kliniki która za wynajęcie tego rezonansu zapłaciła szpitalowi....
A więc pytanie brzmi dlaczego kolejki na nfz są takie duże? bo te pi..y wynajmują nasz sprzęt za pieniądze
Zgłoś
Swinkwizytor 2019-09-18, 8:30
Ja pierdole wystarczy miec znajomości.
Zgłoś
Liton 2019-09-18, 15:23 1
robert0770 napisał/a:

to jeszcze nic, znajomy ma problem z barkiem, lekarz przepisał mu skierowanie na rezonans, czas oczekiwania 2 lata, poszedł prywatnie zapłacił 800zł i zgadnijcie gdzie mu ten rezonans zrobili? w publicznym szpitalu pod szyldem prywatnej kliniki która za wynajęcie tego rezonansu zapłaciła szpitalowi....
A więc pytanie brzmi dlaczego kolejki na nfz są takie duże? bo te pi..y wynajmują nasz sprzęt za pieniądze

Obawiam się, że coś ci się popierdoliło. Szpital nie ma takich możliwości prawnych.

Jedyną legalną metodą jest dzierżawa pomieszczeń dla zewnętrznej firmy, która wykonuje badania na SWOIM sprzęcie. I to w tej firmie twój kolega wykonał badanie, a nie "na szpitalnym rezonansie".
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem