Specjalista nie jestem ale aż dziwne żeby woda miała takie ciśnienie, jak było to spalić.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
Nie jesteś specjalistą ? Ja też nie ale energia potencjalna jest na fizyce w gimnazjum
Fajna akcja ale tama malutka. Dla porównania zapraszam nad Solinę -największy w Polsce sztuczny zbiornik wodny.
Koniec świata się szykuje. Wczoraj w jednym temacie 4 warny a w tym ani jednego piwa... Przypadek ?
Nie jestem ekspertem ale znalazlem to:
Ciśnienie hydrostatyczne – ciśnienie wynikające z ciężaru cieczy znajdującej się w polu grawitacyjnym. Analogiczne ciśnienie w gazie określane jest mianem ciśnienia aerostatycznego. Ciśnienie hydrostatyczne nie zależy od wielkości i kształtu zbiornika, a zależy wyłącznie od głębokości. Ciśnienie to określa wzór:
gdzie
– gęstość cieczy – w układzie SI: w kg/m³,
– przyspieszenie ziemskie (grawitacyjne) – w układzie SI: w m/s²,
– wysokość słupa cieczy odpowiadająca np. głębokości zanurzenia – w układzie SI: w metrach (m).
Thanks wiki
Ciśnienie hydrostatyczne – ciśnienie wynikające z ciężaru cieczy znajdującej się w polu grawitacyjnym. Analogiczne ciśnienie w gazie określane jest mianem ciśnienia aerostatycznego. Ciśnienie hydrostatyczne nie zależy od wielkości i kształtu zbiornika, a zależy wyłącznie od głębokości. Ciśnienie to określa wzór:
gdzie
– gęstość cieczy – w układzie SI: w kg/m³,
– przyspieszenie ziemskie (grawitacyjne) – w układzie SI: w m/s²,
– wysokość słupa cieczy odpowiadająca np. głębokości zanurzenia – w układzie SI: w metrach (m).
Thanks wiki
Ciśnienie wody jest równe różnicy poziomów wody dolnej i górnej. 10 m to 0,1 MPa
A sama zapora to oczywiście ruina, co widać po urządzeniach na dolnym stanowisku oraz osuniętych zboczach
A sama zapora to oczywiście ruina, co widać po urządzeniach na dolnym stanowisku oraz osuniętych zboczach
A co Ty kurwa myślisz ?!? Że to jest kran?? To jest ciśnienie, idz na fizyke się doucz o prawie Pascala.
a mnie sie wydaje, ze filmik jest przyspieszony. hm jednak nie. Po prostu woda ma mega ciśnienie!
KamilAW napisał/a:
Bo widzisz, duży zbiornik+mała dziurka=wysokie ciśnienie
nie pamiętasz z gimbazy, ze ciśnienie jest zależne od wysokości słupa cieczy ?
Qr = A* (2gH)^0.5 * Cd
Qr - teoretyczny przeplyw
H - wew. energia plynu ze wzgledu na cisnienie dzialajace na pojemnik
A - powierzchnia
Cd - stala przeplywu - dla danej dziury - zmienne dla roznych ksztaltow
Wiadomo im wieksze H tym wiekszy przeplyw
Wszystko moze brzmiec nudno
Qr - teoretyczny przeplyw
H - wew. energia plynu ze wzgledu na cisnienie dzialajace na pojemnik
A - powierzchnia
Cd - stala przeplywu - dla danej dziury - zmienne dla roznych ksztaltow
Wiadomo im wieksze H tym wiekszy przeplyw
Wszystko moze brzmiec nudno
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów