18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (8) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:14
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:00
Stacja benzynowa
KrisCFC • 2015-07-05, 13:05
Walka pomiędzy wkurwionymi klientami a pracownikami stacji.

P.S. Za tak chujowe pieniądze jakie u nas płacą pracownikom stacji ja bym się nie napierdalał...
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

🇬🇧  English version
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Support this website with a small donation

🇵🇱  Polska wersja
Hello guest,

We hope you enjoy our movies. Please consider a small donation to help us to cover the costs of our servers because currently we don't have enough ads to do it.

Currently we accept donations with Polish Zloty (PLN, zł). 1 PLN = 0.23 EUR (this may vary)
Available payment methods: Credit card, debit card, Google Pay

Thank you for your support!

Donate
 already done / not interested
ojcieckogut 2015-07-06, 12:53 2
"To ile według ciebie powinien zarabiać kasjer/sprzątacz na stacji benzynowej? 5 koła?"

Mnie starczyłaby stawka minimalna... niemiecka, czyli 1 473,00 EUR x 4,1 zł = 6.039,30 zł

Znaczy się, twoje 5 "koła" to za mało, żeby ludziom po drugiej stronie Odry chciało się pójść pracować na stacji. Oni tego nie dostali - wywalczyli sobie poprzez lata strajków i działań związków zawodowych. Ale skoro takim jak ty jest dobrze i chętnie pracują za 1.300 na rękę to u nas się nic nie zmieni.

Powiedz tylko, co masz z takiej postawy?
Zgłoś
b................z 2015-07-06, 14:45 4
KrisCFC napisał/a:

Tyle ile trzeba na godne życie, w dzisiejszych czasach + utrzymanie rodziny.

I jeszcze na utrzymanie kochanki
Jak chcesz mieć godne życie i utrzymywać rodzinę to zrób tak, żeby nie musieć zapieprzać na stacji za minimalną, zamiast wysuwać roszczenia, że ktoś powinien wincyj płacić, bo tak.

KlinikaAborcyjna napisał/a:

Tyle samo ile takie BP czy inna sieć płaci pracownikowi w swoim kraju.

lel, ale wiesz, że cena pracy różni się w zależności od gospodarki?
Na tej samej zasadzie powinieneś postulować, żeby Malezyjscy robole pracujący w fabrykach adidasa zarabiali stawki europejskie, ale tym sposobem połowa byłaby zmuszona dawać dupy na ulicy.

Cena za pracę nie jest czyimś widzimisie

ojcieckogut napisał/a:

Znaczy się, twoje 5 "koła" to za mało, żeby ludziom po drugiej stronie Odry chciało się pójść pracować na stacji. Oni tego nie dostali - wywalczyli sobie poprzez lata strajków i działań związków zawodowych. Ale skoro takim jak ty jest dobrze i chętnie pracują za 1.300 na rękę to u nas się nic nie zmieni.

Wysokie płace nie biorą się ze strajków i protestów smrodzie, ale nie będę cię podstaw ekonomii uczył.
Ja pierdolę, 2015 rok i ludzie dalej powtarzają, że chcą zachodnich pensji, to jest żenada.
Poza tym nie jest żadnym problemem, żebyś zarabiał czyszcząc kible 6000 koła, tylko potem się nie zdziw jak pójdziesz do sklepu i chleb będzie kosztował dwie dychy.
Wtedy będziesz się rzucał, że trzeba protestować, żeby ceny były niższe.
A potem się okaże, że półki sklepowe będą puste.
Zgłoś
HaSz23 2015-07-06, 14:48 1
up@ chodzi o to ze Polaków ruchaja w dupsko np w takim lidlu zarobisz 4x mniej w Polsce niz w Niemczech mimo ze ceny w naszych marketach sa wyzsze niz u nich
Zgłoś
b................z 2015-07-06, 15:02
@UP
Ale ceny w Piotrze i Pawle są na podobnym poziomie co w Lidlu (nieco wyższe, ale to delikatesy), a pracownicy też zarabiają tyle co w lidlu, więc problemem jest Lidl, Piotr i Paweł, czy może problem leży gdzieś indziej?

Na Orlenie zresztą też zarabia się tyle samo co na stacji Shella.
Zgłoś
ojcieckogut 2015-07-06, 16:25
Kamil_Wojtylak - nie wiem po co było to "smrodzie" i skąd te negatywne emocje? u ciebie w szkole jak się z kimś nie zgadzasz to też go wyzywasz i może jeszcze plujesz mu do lemoniady? no chyba że nie możesz bo jesteś słabszy i tylko w internecie możesz się wyżyć.
no nic

wyobraź sobie że w Niemczech, w których byłem z 3 tygodnie temu, chleb nie kosztuje 20 zł, ba ceny mają podobne do naszych a niektóre towary (takie same lub podobne marki jak u nasz) są nawet tańsze.

widzę że przeczytałeś jakąś książkę o ekonomi odnośnie podaży i popytu, tylko nie znasz realiów życia i myślisz że zmiany wynagrodzeń na rynku pracy zachodzą spokojnie i płynnie.

wysokie płace to wynik ciągłego tarcia i ścierania się roszczeń pracowników z odmowami pracodawców. Tam gdzie roszczenia i naciski trwają długo i są silne, stawki idą w górę, tam gdzie tacy jak ty cieszą się że mogą egzystować za 1.300 pracodawcy nie dadzą wyższych wynagrodzeń.

To samo dzieje się gdy 2 kontrahentów negocjuje umowę między nimi, tylko że ich pozycja zwykle jest równa, natomiast pozycja pracodawcy i pracownika nie jest równa, dlatego konieczne są związki zawodowe które przedstawiają wolę wielu pracowników, ponieważ pojedyńczy pracownik nie ma szans wpłynąć na pracodawcę.

Tyle teorii. Co do praktyki - wyjedź na zachód lub pogadaj z kimś kto tam był.

na chwilę obecną nie potrafię jaśniej/prościej....
Zgłoś
b................z 2015-07-06, 18:17 3
ojcieckogut napisał/a:

wyobraź sobie że w Niemczech, w których byłem z 3 tygodnie temu, chleb nie kosztuje 20 zł, ba ceny mają podobne do naszych a niektóre towary (takie same lub podobne marki jak u nasz) są nawet tańsze.

Czyli twierdzisz, że u nas też tak będzie, bo porównałeś czołową gospodarkę świata, gdzie praca jest obwarowana kapitałem do post-komunistycznego zadupia europy przez pryzmat ceny chleba?
Ceny są niższe, bo rozwój polega na tym, że wraz ze zwiększaniem efektywności ceny idą w dół, a siła nabywcza rośnie.
Jeśli sztucznie zwiększy się cena pracy bez podwyższenia jej efektów to zwyczajnie inni podniosą ceny.

ojcieckogut napisał/a:

widzę że przeczytałeś jakąś książkę o ekonomi odnośnie podaży i popytu, tylko nie znasz realiów życia i myślisz że zmiany wynagrodzeń na rynku pracy zachodzą spokojnie i płynnie.

widzę, że byłeś na ogórkach pod Hanoverem i poznałeś życie od podszewki
A zmiany wynagrodzeń w rzeczywistości zachodzą dość płynnie i spokojnie, chociaż w historii istnieje kilka przypadków, gdzie ceny za pracę podskakiwały bardzo gwałtownie (np. w czasach rewolucji przemysłowej lub obecnie w Chinach).

ojcieckogut napisał/a:

wysokie płace to wynik ciągłego tarcia i ścierania się roszczeń pracowników z odmowami pracodawców. Tam gdzie roszczenia i naciski trwają długo i są silne, stawki idą w górę, tam gdzie tacy jak ty cieszą się że mogą egzystować za 1.300 pracodawcy nie dadzą wyższych wynagrodzeń.

Wysokie płace to efekt obwarowania kapitałem, zwiększania efektywności produkcji, łatwość wymiany handlowej i wiele innych, ale nie że w głównej mierze bliżej niedoprecyzowane tarcia.
Poza tym, z kim miałby się niby ścierać Adwokat? Kwiaciarka? Grafik? Taksówkarz?
Bo chyba zdajesz sobie sprawę, że gospodarka nie kręci się wokół twojego "zakładu pracy" oraz płacy minimalnej

ojcieckogut napisał/a:

To samo dzieje się gdy 2 kontrahentów negocjuje umowę między nimi, tylko że ich pozycja zwykle jest równa, natomiast pozycja pracodawcy i pracownika nie jest równa, dlatego konieczne są związki zawodowe które przedstawiają wolę wielu pracowników, ponieważ pojedyńczy pracownik nie ma szans wpłynąć na pracodawcę.

Związki zawodowe w obecnym kształcie jedynie szkodzą pracownikom, a przykłady mozna mnożyć. Nie mniej nie neguję samej idei związków zawodowych. Warto jednak zauważyć, że gospodarka nie kończy się na fabrykach czy kopalniach.

ojcieckogut napisał/a:

Tyle teorii. Co do praktyki - wyjedź na zachód lub pogadaj z kimś kto tam był.

Co do praktyki to mieszkam, a nawet studiuję na zachodniej uczelni, więc twoje ogórkowe eskapady to dla mnie żadna rewelacja
Zgłoś
Prometheus_Coprophagus 2015-07-06, 18:24
Cytat:

Poza tym nie jest żadnym problemem, żebyś zarabiał czyszcząc kible 6000 koła, tylko potem się nie zdziw jak pójdziesz do sklepu i chleb będzie kosztował dwie dychy.

Uśrednijmy euro do czterech złotych. Ceny z Niemiec z maja tego roku, przelicznik na polskie ceny może niezbyt dokładny, bo liczone w pamięci, a po paru piwach można się czasem ociupinkę pomylić.
Fajki - 5 euro (Davidoff Gold), czyli ok. 20 złotych. 153% polskiej ceny.
Piwo - 80 centów (Bitburger), czyli ok. 3 złotych 20 groszy. 100% polskiej ceny.
Benzyna - około 1 euro 50 centów, czyli ok. 6 złotych. 130% polskiej ceny.
Płaca minimalna - 1473 euro, czyli ok. 5900 złotych. 370% polskiej płacy minimalnej.

Pozdrawiam serdecznie.
Zgłoś
b................z 2015-07-06, 18:32
Prometheus_Coprophagus napisał/a:

po paru piwach można się czasem ociupinkę pomylić.

A myślałeś już, żeby się może ociupinkę zabić?

Sugerujesz przypadkiem, że gdyby zarobki w cudowny sposób zostały podwyższone do takich jakie są w Niemczech, to stalibyśmy się 5 gospodarką świata?

Bo Niemcy mają trochę bardziej rozwiniętą gospodarkę, w zasadzie są przed nami jakieś pół wieku, poważnie tego nie wiedziałeś?
Zgłoś
Prometheus_Coprophagus 2015-07-06, 18:37
Nie przypisuj mi, proszę, wypowiedzi, których autorem nie jestem. A jeśli faktycznie twierdzisz, że z mojej wypowiedzi wynika, iż cudowne podniesienie poziomu zarobków zrównałoby polską gospodarkę z gospodarką naszych zachodnich sąsiadów, to przeczytaj moją wypowiedź raz jeszcze, tym razem ze zrozumieniem.

Pozdrawiam.
Zgłoś
b................z 2015-07-06, 18:40
Odnosiłem się do warunków polskich, więc porównanie cen z super nowoczesną gospodarką nie odnosi się tak naprawdę do niczego.
Zgłoś
Prometheus_Coprophagus 2015-07-06, 18:44
Wypowiedź, do której masz zastrzeżenia, zacząłem pisać zanim pojawił się tutaj Twój post sprzed dwudziestu pięciu minut, toteż ostatnia Twoja wypowiedź, do jakiej mogłem się odnieść, to ta o porównaniu zarobków w sieciach Piotr i Paweł oraz Lidl, a także na stacjach Shell i Orlen.
Być może to jest przyczyną naszego nieporozumienia.
Zgłoś
Guzik 2015-07-06, 19:15 1
Kamil_Wojtylak, Widzę, że nałykałeś się teorii ekonomicznych i myślisz, że jesteś drugim Keynesem. Mówi się, że ekonom to człowiek, który bardzo dobrze potrafi wytłumaczyć dlaczego jego przewidywania i teorie się nie sprawdziły. Taka, jest prawda. Teorii ekonomicznych jest od chuja i żadna się jak na prawdę nie sprawdza, bo są to głównie uproszczone modele tłumaczące (prawidłowo lub nie) pewne trendy. Nie ma uniwersalnego, który sprawdzi się wszędzie i zawsze. To słowem wstępu.

Prawda jest taka, że relacja cen do zarobków (powiedzmy minimalnych) jest taka a nie inna bo może taka być. W Polsce powstaje tyle np supermarketów, bo koncerny gówno płacą a ceny mamy bliskie zachodnich. Maksymalizacja zysków. I nie pierdol, że zarobki są takie a nie inne, bo mamy słabą efektywność czy wymianę handlową. Prawda jest taka, że większość pracodawców płaci psie pieniądze i oczekuje niewolnika, który będzie zarabiał 1300pln miesięcznie bo...może. Gdyby miał taką możliwość to płaciłby 500 i kazał pracować 12 godzin. Ludziom się nie przelewa więc jak ty nie chcesz pracować w takich warunkach to wypierdalaj - "na twoje miejsce czeka masa ludzi". Niezależnie czy jest to koncern, który robi coś w Polsce bo ma ogromne ulgi podatkowe i tanią siłę roboczą czy Janusz biznesu, który właśnie założył małą firmę i chce za pół roku być milionerem - tak właśnie jest.

PS. Fajnie też, że "Wynagrodzenie pracownika w okresie jego pierwszego roku pracy nie może być niższe niż 80% wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę" 1.400 zł (80% z 1.750 zł)
Zgłoś
bonawentura 2015-07-06, 19:52
Kamil_Wojtylak napisał/a:

To ile według ciebie powinien zarabiać kasjer/sprzątacz na stacji benzynowej? 5 koła?

To jest zupelnie normalna stawka za Odra. Skad wiem? Bo sam sprzatalem.

37.5h tygodniowo x £8.05/h = ok 6k zl po podatku
Overtime placony troche lepiej, poniewaz godziny nie wliczaly sie do urlopu.

£30k/rocznie zarabia klasa srednia.
Zgłoś
ojcieckogut 2015-07-06, 19:58 1
ehhhhh tłumaczyć takiemu grzecznie i kulturalnie to nie zrozumie i jeszcze bardziej się będzie wściekał i wymądrzał.

wzrost efektywności produkcji mógłby być przyczyną niższych cen produktów przy wysokich wynagrodzeniach gdyby rynki były zamknięte, tak jak w czasach plemiennych wspólnot, choć i wtedy byli kupcy. W dzisiejszych czasach i my i niemcy kupujemy te same produkty wytwarzane w tych samych miejscach na świecie a co za tym idzie ceny są podobne.

Oni, tak samo jak my kupują WV Caddy składany pod Poznaniem z Chińskich części, piją Kubusia produkowanego w Polsce i noszą koszulki szyte w Chinach, dlatego ceny mają podobne. Powstaje więc pytanie, czemu zarobki mają większe?

tyle o cenach, co do wynagrodzeń Guzik powiedział prawie wszystko.

Książki i nauka są ważne, życzę powodzenia na zachodniej uczelni, ale przede wszystkim rozmawiaj z ludźmi i obserwuj. Np.

mam kolegę z podwórka który pracuje w Indesicie w Łodzi. Kiedyś w ramach wymiany doświadczeń przysłali im grupę pracowników z Niemiec żeby pracowali razem, ale wymiana tylko rozłościła Polaków bo Niemcy dostając stawki Niemieckie pracowli mniej godzin i byli mniej wydajni niż Polacy, a poza tym zostawiali straszny bałagan po sobie ( sami śniadzi emigranci bo biały Niemiec nie będzie pracował na taśmie)

po maturze wyjechałem do Irlandii dorobić. Pracowałem z Irlandczykami w hotelu i burger kingu i tak leniwych ludzi ze świecą szukać. Ich "niska efektywność" była wręcz przysłowiowa wśród emigrantów z innych krajów.

zanim skończyłem studia podejmowałem wiele rożnych prac i każda czegoś mnie nauczyła.

nie wiem czemu z pogardą wypowiadasz się o zbieraczach ogórków, którzy wykonują ciężką pracę i dzięki którym możemy przegryźć wódkę kiszonym ogórkiem? Jesteś pewien że jesteś mądrzejszy od każdego z nich?

ps. nigdy nie byłem w Niemczech na ogórkach, 3 tyg. temu byłem za to na wczasach w Świnoujściu i jak padał deszcz to wybraliśmy się z narzeczoną na wycieczkę do Niemiec.
Zgłoś
gomez1308 2015-07-06, 20:52
Kamil_Wojtylak napisał/a:

To ile według ciebie powinien zarabiać kasjer/sprzątacz na stacji benzynowej? 5 koła?

Sądzisz że 1300zł +50-200zł premii za wciskanie 10 produktów jednemu klientowi na siłę to dużo? Pomijam już stres z tajemniczym klientem który musi być 98+% (tak na shellu skala jest od 95-100% gdzie 95% to słabo) + znoszenie najebanych idiotów na nockach + odpowiezialnośc finansowa za pomyłki z paliwem.

Mało jak za taką fuchę, dobrze że już dawno na stacji nie robie
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem