Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (7) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
Lot na Księżyc był, ale "nie mamy takich technologii dzisiaj" - oficjalny głos NASA...

ps. w kieszeni dzisiaj każdy dzieciak ma sprzęt, który mam moc obliczeniową w setki tysięcy raz większą niż w 1969 roku najmocniejszy komputer jaki istniał.
"Ale straciliśmy technologie. "
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
mam_racje 2024-11-05, 21:49
Zaginęło trochę unikatowego sprzętu i oprogramowania, polecam zapaleńców którzy kupują po aukcjach sprzęt i odpalili program lądownika Apollo:

Tu lądowanie:

Zgłoś
lysymisio6969 2024-11-05, 22:38 3
mynameisgod napisał/a:

ja rozumiem człowiek się rozwija całe życie,
ale ty raczej masz problemy ze sobą,
nie ze mną,
i ja to też widzę i rozumiem,
dlatego nie mam do ciebie pretensji,
to twój ból, musisz gdzieś to z siebie wyrzucić... spoko
no żyjesz w sprzeczności ze samym sobą, przecież piszesz ten komentarz - to się nazywa schizofrenia...
piszesz, że nie będziesz pisał,
ale piszesz... i czekasz na te wirtualne piwka od " mądrych"
podobnych do ciebie ...
weź zdecyduj co chcesz robić...
mi nie przeszkadza - pisz co chcesz...
jeśli ktoś ma kisiel w głowie zamiast mózgu i nie zdolny do krytycznego myślenia :
ufa w nasa ale nie ufa rządowi i nie widzi korelacji - to nie mój problem
rząd zły , ale nasa ci powie prawdę,
wiem, że masz akurat ty tutaj najniższy IQ na tej stronie , ale ten komentarz piszę też do innych, trochę kumatszych niż ty ...
może ktoś rozumie o co chodzi, ty nie musisz, twój poziom - to piwo, tv i cgi loty nasa do "kosmosu"
oglądaj dalej. nie przeszkadzam...
Czy profesor Brian Cox w tym wywiadzie wygląda, jakby sam nie wierzył w swoje bzdury?
mi tak wygląda...
ale owieczki kupią wszystko ...

ty jakieś wiersze piszesz?.. nie no spoko,.. takie głębokie i ko(s)miczne..
Zgłoś
Siriuz 2024-11-05, 22:38
Bo kiedyś tolerancja dla niepowodzenia była dużo wyższa. No risk no fun. Dzisiaj światem rządzą miękkie faje, które boją się produktów z E-konserwantami. 80 lat temu produkowano zabawki z uranem. Jak można więc dzisiaj lecieć na Księżyc kiedy debile boją się ognia i pokrzykują, że start rakiety produkuje CO2? Cywilizacja zachodu chyli się ku upadkowi od ok 50 lat i właśnie dlatego Chińczyki napierdalają teraz w kosmosie.
Zgłoś
mynameisgod 2024-11-05, 22:58
@baronturbina

spoko, rozumiem twój ból dupy, napij się piwka - tego wirtualnego...

"Folia aluminiowa rzeczywiście może działać jako ekran, który blokuje sygnały Wi-Fi, GSM czy GPS. Działa to na podobnej zasadzie jak siatka Faradaya, ponieważ folia aluminiowa jest materiałem przewodzącym, a sygnały elektromagnetyczne, w tym fale radiowe, nie mogą przenikać przez taki materiał. Oto szczegółowe wyjaśnienie, jak to działa:

### Jak folia aluminiowa blokuje sygnały?

Folia aluminiowa działa jak **bariera elektromagnetyczna** dzięki swoim właściwościom przewodzącym. Kiedy sygnał elektromagnetyczny (np. Wi-Fi, GSM, GPS) trafia na folię, część energii sygnału jest odbijana od jej powierzchni, a część może być rozpraszana. To sprawia, że sygnał nie przenika przez folię lub przechodzi przez nią w znacznie osłabionej formie.

#### Mechanizm blokowania sygnału:

1. **Odbicie sygnałów**: Sygnały elektromagnetyczne (w tym fale radiowe) napotykają na powierzchnię folii aluminiowej, która jest metalowa i przewodząca. Większość energii sygnału jest odbijana, co oznacza, że fale nie docierają do wnętrza (np. do urządzenia włożonego do foliowego "pokrowca").

2. **Rozpraszanie**: Niektóre sygnały mogą przenikać przez cienką warstwę folii, ale będą znacznie osłabione, ponieważ część energii jest rozpraszana. Cieńsza folia może przepuszczać więcej sygnału, ale nadal będzie go blokować w znacznej części.

### Jakie sygnały są blokowane?

- **Sygnały GSM**: Sygnały telefonii komórkowej, które działają na częstotliwościach od około 800 MHz do 2 GHz, mogą być skutecznie tłumione przez folię aluminiową. Warto pamiętać, że im grubsza warstwa folii, tym lepsze blokowanie sygnału.

- **Wi-Fi**: Wi-Fi działa głównie na częstotliwościach 2,4 GHz i 5 GHz. Folia aluminiowa blokuje sygnały w tych zakresach częstotliwości, zmniejszając zasięg i jakość połączenia.

- **GPS**: System GPS działa w zakresie częstotliwości 1,5 GHz i 1,2 GHz. Folia aluminiowa również może osłabić lub całkowicie zablokować sygnał GPS, ponieważ podobnie jak w przypadku Wi-Fi i GSM, sygnały te są elektromagnetyczne i nie mogą przejść przez metalowy ekran.

### Fakty i badania

1. **Zjawisko ekranu Faradaya**: Tak jak w przypadku siatki Faradaya, folia aluminiowa działa na zasadzie ekranowania elektromagnetycznego. Zastosowanie folii aluminiowej w zamkniętej przestrzeni skutecznie blokuje dostęp do fal radiowych i innych sygnałów elektromagnetycznych.

2. **Eksperymenty i doświadczenia**: Istnieje wiele amatorskich eksperymentów i testów pokazujących, że zakładając folię aluminiową na telefonie, można skutecznie zablokować sygnał komórkowy, Wi-Fi, a także GPS. Wystarczy tylko owinąć urządzenie folią lub umieścić je w foliowym "worku" – sygnał staje się słabszy lub całkowicie znika.

3. **Grubość folii**: Grubość folii ma znaczenie. Bardziej skuteczne blokowanie sygnałów uzyskuje się przy użyciu grubszej warstwy folii. Jednak nawet cienka warstwa folii aluminiowej (np. w postaci pojedynczego arkusza) może znacznie osłabić sygnał.

### Ograniczenia

- **Szczelność**: Aby folia naprawdę skutecznie blokowała sygnał, musi być szczelnie owinięta wokół obiektu. Każda dziura, nawet mikroskopijna, może zmniejszyć jej skuteczność.

- **Tylko częściowe blokowanie**: W niektórych przypadkach, jeśli folia jest cienka lub nie szczelna, może jedynie osłabić sygnał, ale nie całkowicie go zablokować.

### Zastosowanie w praktyce

Folia aluminiowa może być używana do prostych ekranów elektromagnetycznych, na przykład do ochrony przed zakłóceniami, izolacji sygnałów w urządzeniach elektronicznych, a także w tzw. **"faradaye'owych klatkach"** (np. do ochrony przed podsłuchami lub zakłóceniami sygnałów).

### Podsumowanie

Folia aluminiowa skutecznie blokuje sygnały GSM, Wi-Fi i GPS, ponieważ działa jako przewodząca bariera, która odbija i rozprasza fale elektromagnetyczne. Jej skuteczność zależy od grubości, szczelności i konstrukcji folii, ale ogólnie jest to prosty i efektywny sposób na ekranowanie tych sygnałów."

[ Dodano 2024-11-05, 23:30 ]
lysymisio6969 napisał/a:

ty jakieś wiersze piszesz?.. nie no spoko,.. takie głębokie i ko(s)miczne..

dałeś radę tyle liter naraz przeczytać ? - gratuluję!!
piszę i wiersze i muzykę
jestem wszechstronnie rozwinięty - a ty pij piwo i zasuwaj do roboty trollu sadolu
Zgłoś
baronturbina 2024-11-06, 6:36 2
mynameisgod napisał/a:

@

spoko, rozumiem twój ból dupy, napij się piwka - tego wirtualnego...
"Folia aluminiowa rzeczywiście może działać jako ekran, który blokuje sygnały Wi-Fi, GSM czy GPS. Działa to na podobnej zasadzie jak siatka Faradaya, ponieważ folia aluminiowa jest materiałem przewodzącym, a sygnały elektromagnetyczne, w tym fale radiowe, nie mogą przenikać przez taki materiał. Oto szczegółowe wyjaśnienie, jak to działa:
### Jak folia aluminiowa blokuje sygnały?
Folia aluminiowa działa jak **bariera elektromagnetyczna** dzięki swoim właściwościom przewodzącym. Kiedy sygnał elektromagnetyczny (np. Wi-Fi, GSM, GPS) trafia na folię, część energii sygnału jest odbijana od jej powierzchni, a część może być rozpraszana. To sprawia, że sygnał nie przenika przez folię lub przechodzi przez nią w znacznie osłabionej formie.
#### Mechanizm blokowania sygnału:
1. **Odbicie sygnałów**: Sygnały elektromagnetyczne (w tym fale radiowe) napotykają na powierzchnię folii aluminiowej, która jest metalowa i przewodząca. Większość energii sygnału jest odbijana, co oznacza, że fale nie docierają do wnętrza (np. do urządzenia włożonego do foliowego "pokrowca").
2. **Rozpraszanie**: Niektóre sygnały mogą przenikać przez cienką warstwę folii, ale będą znacznie osłabione, ponieważ część energii jest rozpraszana. Cieńsza folia może przepuszczać więcej sygnału, ale nadal będzie go blokować w znacznej części.
### Jakie sygnały są blokowane?
- **Sygnały GSM**: Sygnały telefonii komórkowej, które działają na częstotliwościach od około 800 MHz do 2 GHz, mogą być skutecznie tłumione przez folię aluminiową. Warto pamiętać, że im grubsza warstwa folii, tym lepsze blokowanie sygnału.
- **Wi-Fi**: Wi-Fi działa głównie na częstotliwościach 2,4 GHz i 5 GHz. Folia aluminiowa blokuje sygnały w tych zakresach częstotliwości, zmniejszając zasięg i jakość połączenia.
- **GPS**: System GPS działa w zakresie częstotliwości 1,5 GHz i 1,2 GHz. Folia aluminiowa również może osłabić lub całkowicie zablokować sygnał GPS, ponieważ podobnie jak w przypadku Wi-Fi i GSM, sygnały te są elektromagnetyczne i nie mogą przejść przez metalowy ekran.
### Fakty i badania
1. **Zjawisko ekranu Faradaya**: Tak jak w przypadku siatki Faradaya, folia aluminiowa działa na zasadzie ekranowania elektromagnetycznego. Zastosowanie folii aluminiowej w zamkniętej przestrzeni skutecznie blokuje dostęp do fal radiowych i innych sygnałów elektromagnetycznych.
2. **Eksperymenty i doświadczenia**: Istnieje wiele amatorskich eksperymentów i testów pokazujących, że zakładając folię aluminiową na telefonie, można skutecznie zablokować sygnał komórkowy, Wi-Fi, a także GPS. Wystarczy tylko owinąć urządzenie folią lub umieścić je w foliowym "worku" – sygnał staje się słabszy lub całkowicie znika.
3. **Grubość folii**: Grubość folii ma znaczenie. Bardziej skuteczne blokowanie sygnałów uzyskuje się przy użyciu grubszej warstwy folii. Jednak nawet cienka warstwa folii aluminiowej (np. w postaci pojedynczego arkusza) może znacznie osłabić sygnał.
### Ograniczenia
- **Szczelność**: Aby folia naprawdę skutecznie blokowała sygnał, musi być szczelnie owinięta wokół obiektu. Każda dziura, nawet mikroskopijna, może zmniejszyć jej skuteczność.
- **Tylko częściowe blokowanie**: W niektórych przypadkach, jeśli folia jest cienka lub nie szczelna, może jedynie osłabić sygnał, ale nie całkowicie go zablokować.
### Zastosowanie w praktyce
Folia aluminiowa może być używana do prostych ekranów elektromagnetycznych, na przykład do ochrony przed zakłóceniami, izolacji sygnałów w urządzeniach elektronicznych, a także w tzw. **"faradaye'owych klatkach"** (np. do ochrony przed podsłuchami lub zakłóceniami sygnałów).
### Podsumowanie
Folia aluminiowa skutecznie blokuje sygnały GSM, Wi-Fi i GPS, ponieważ działa jako przewodząca bariera, która odbija i rozprasza fale elektromagnetyczne. Jej skuteczność zależy od grubości, szczelności i konstrukcji folii, ale ogólnie jest to prosty i efektywny sposób na ekranowanie tych sygnałów."
piszę i wiersze i muzykę
jestem wszechstronnie rozwinięty - a ty pij piwo i zasuwaj do roboty trollu sadolu

Nawet tego nie czytam bo jeszcze przekonasz mnie ze ziemia jest płaska.
Zgłoś
haloteam 2024-11-06, 8:05 1
naprawde nie rozumiem po co ludzie tyle wysilku wkladaja w tworzenie jakis bzdur , gdzie mozna by bylo
poswiecic ten czas i energie na bardziej sensowne rzeczy i nawet osiagnac sukces w danej profesji
przeciez sowieci w czasie ladowania mogli sie temu przygladac , nie wspominajac ze sondy czy teleskopy
tez moga to potwierdzic ze faktycznie wyladowali na ksiezycu , totez polecam ci jak juz lubisz kosmologie
siegniecie po prawdziwe materialy jak krotka historia czasu hawkinga bo to genialna ksiazka , a nie jakies
bohomazy kurwa z youtuba .
ciekawe jest takze czy jak zachorujesz to idziesz do lokalnego znachora co tytul na youtubie zdobyl
czy raczej stawiasz na spiskowa nauke i wybierasz doktora ?
Zgłoś
A................o 2024-11-06, 10:15
Antoni79 napisał/a:

Misja komunikowała się przez sygnał gsm. Po za tym wiele innych technologii straciliśmy. Nie ma szewców, zdunów, zanikają specjaliści od kastrowania świń. Trudno dziś dostać ręcznie tkany kilim, a jak jest to drogi.

W tamtych czasach nie było GSM!
Zgłoś
Antoni79 2024-11-06, 12:15
AlbertoNihilo napisał/a:

W tamtych czasach nie było GSM!

Powstała idea takiego systemu. Nie było smartfonów. Motorola zbudowała sprzęt, który zapewnił transmisję mobilną z tak dużej odległości. Pierwsze komórki w Polsce też były na sygnał radiowy. Dzięki technologii w powijakach sygnały nakładały się na niektóre kanały radiowe i usłyszeliśmy w formie zakłóceń, jak nasza wychowawczyni umawia się na randkę z naszym księdzem od religii.
Zgłoś
lysymisio6969 2024-11-06, 17:06 1
mynameisgod napisał/a:

@

piszę i wiersze i muzykę

jednak jesteś żałosnym typem.. myślałem, że jesteś choć trochę dowcipny.. a tu zero i polotu i dowcipu.. prawdopodobnie nauczyłeś się kilku kwestii od swoich prowadzących nałukowców i klepiesz w klawiaturę prawdy objawione.. a jak nie masz argumentów po prostu obrażasz..

zapodaj jakiś swój kawałek słowno muzyczny.. albo się pośmiejemy albo pierwszy podam ci piwo jeśli będzie to coś warte..
Zgłoś
darek1234 2024-11-06, 19:42
Jeśli ktoś oglądał materiały filmowe z księżyca i nadal twierdzi, że są prawdziwe to jest po prostu idiotą. Oglądałem filmy wielokrotnie, obrabiałem z PS oficjalne zdjęcia ściągane z NASA i tyle mogę powiedzieć, że i zdjęcia, i filmy to jednak wielka ściema. Jeżeli 12 ludzi wylądowało na księżycu to nie ma oficjalnych fotograficzno-filmowych potwierdzeń. Jeśli ktoś ma to z chęcią obejrzę
Zgłoś
zn506 2024-11-08, 23:58
Ale co w tym dziwnego - kiedyś wybierali najlepszych naukowców, najodważniejszych astronautów i lecieli. Dziś w zespole muszą być 3 grube lesbijki, opóźniony w rozwoju Murzyn, dwóch nadpobudliwych seksualne pederastów, jeden transwestyta i dwie feministki. Jak mają cokolwiek osiągnąć???
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem