ps. w kieszeni dzisiaj każdy dzieciak ma sprzęt, który mam moc obliczeniową w setki tysięcy raz większą niż w 1969 roku najmocniejszy komputer jaki istniał.
"Ale straciliśmy technologie. "
ja rozumiem człowiek się rozwija całe życie,
ale ty raczej masz problemy ze sobą,
nie ze mną,
i ja to też widzę i rozumiem,
dlatego nie mam do ciebie pretensji,
to twój ból, musisz gdzieś to z siebie wyrzucić... spoko
no żyjesz w sprzeczności ze samym sobą, przecież piszesz ten komentarz - to się nazywa schizofrenia...
piszesz, że nie będziesz pisał,
ale piszesz... i czekasz na te wirtualne piwka od " mądrych"
podobnych do ciebie ...
weź zdecyduj co chcesz robić...
mi nie przeszkadza - pisz co chcesz...
jeśli ktoś ma kisiel w głowie zamiast mózgu i nie zdolny do krytycznego myślenia :
ufa w nasa ale nie ufa rządowi i nie widzi korelacji - to nie mój problem
rząd zły , ale nasa ci powie prawdę,
wiem, że masz akurat ty tutaj najniższy IQ na tej stronie , ale ten komentarz piszę też do innych, trochę kumatszych niż ty ...
może ktoś rozumie o co chodzi, ty nie musisz, twój poziom - to piwo, tv i cgi loty nasa do "kosmosu"
oglądaj dalej. nie przeszkadzam...
Czy profesor Brian Cox w tym wywiadzie wygląda, jakby sam nie wierzył w swoje bzdury?
mi tak wygląda...
ale owieczki kupią wszystko ...
ty jakieś wiersze piszesz?.. nie no spoko,.. takie głębokie i ko(s)miczne..
@
spoko, rozumiem twój ból dupy, napij się piwka - tego wirtualnego...
"Folia aluminiowa rzeczywiście może działać jako ekran, który blokuje sygnały Wi-Fi, GSM czy GPS. Działa to na podobnej zasadzie jak siatka Faradaya, ponieważ folia aluminiowa jest materiałem przewodzącym, a sygnały elektromagnetyczne, w tym fale radiowe, nie mogą przenikać przez taki materiał. Oto szczegółowe wyjaśnienie, jak to działa:
### Jak folia aluminiowa blokuje sygnały?
Folia aluminiowa działa jak **bariera elektromagnetyczna** dzięki swoim właściwościom przewodzącym. Kiedy sygnał elektromagnetyczny (np. Wi-Fi, GSM, GPS) trafia na folię, część energii sygnału jest odbijana od jej powierzchni, a część może być rozpraszana. To sprawia, że sygnał nie przenika przez folię lub przechodzi przez nią w znacznie osłabionej formie.
#### Mechanizm blokowania sygnału:
1. **Odbicie sygnałów**: Sygnały elektromagnetyczne (w tym fale radiowe) napotykają na powierzchnię folii aluminiowej, która jest metalowa i przewodząca. Większość energii sygnału jest odbijana, co oznacza, że fale nie docierają do wnętrza (np. do urządzenia włożonego do foliowego "pokrowca").
2. **Rozpraszanie**: Niektóre sygnały mogą przenikać przez cienką warstwę folii, ale będą znacznie osłabione, ponieważ część energii jest rozpraszana. Cieńsza folia może przepuszczać więcej sygnału, ale nadal będzie go blokować w znacznej części.
### Jakie sygnały są blokowane?
- **Sygnały GSM**: Sygnały telefonii komórkowej, które działają na częstotliwościach od około 800 MHz do 2 GHz, mogą być skutecznie tłumione przez folię aluminiową. Warto pamiętać, że im grubsza warstwa folii, tym lepsze blokowanie sygnału.
- **Wi-Fi**: Wi-Fi działa głównie na częstotliwościach 2,4 GHz i 5 GHz. Folia aluminiowa blokuje sygnały w tych zakresach częstotliwości, zmniejszając zasięg i jakość połączenia.
- **GPS**: System GPS działa w zakresie częstotliwości 1,5 GHz i 1,2 GHz. Folia aluminiowa również może osłabić lub całkowicie zablokować sygnał GPS, ponieważ podobnie jak w przypadku Wi-Fi i GSM, sygnały te są elektromagnetyczne i nie mogą przejść przez metalowy ekran.
### Fakty i badania
1. **Zjawisko ekranu Faradaya**: Tak jak w przypadku siatki Faradaya, folia aluminiowa działa na zasadzie ekranowania elektromagnetycznego. Zastosowanie folii aluminiowej w zamkniętej przestrzeni skutecznie blokuje dostęp do fal radiowych i innych sygnałów elektromagnetycznych.
2. **Eksperymenty i doświadczenia**: Istnieje wiele amatorskich eksperymentów i testów pokazujących, że zakładając folię aluminiową na telefonie, można skutecznie zablokować sygnał komórkowy, Wi-Fi, a także GPS. Wystarczy tylko owinąć urządzenie folią lub umieścić je w foliowym "worku" – sygnał staje się słabszy lub całkowicie znika.
3. **Grubość folii**: Grubość folii ma znaczenie. Bardziej skuteczne blokowanie sygnałów uzyskuje się przy użyciu grubszej warstwy folii. Jednak nawet cienka warstwa folii aluminiowej (np. w postaci pojedynczego arkusza) może znacznie osłabić sygnał.
### Ograniczenia
- **Szczelność**: Aby folia naprawdę skutecznie blokowała sygnał, musi być szczelnie owinięta wokół obiektu. Każda dziura, nawet mikroskopijna, może zmniejszyć jej skuteczność.
- **Tylko częściowe blokowanie**: W niektórych przypadkach, jeśli folia jest cienka lub nie szczelna, może jedynie osłabić sygnał, ale nie całkowicie go zablokować.
### Zastosowanie w praktyce
Folia aluminiowa może być używana do prostych ekranów elektromagnetycznych, na przykład do ochrony przed zakłóceniami, izolacji sygnałów w urządzeniach elektronicznych, a także w tzw. **"faradaye'owych klatkach"** (np. do ochrony przed podsłuchami lub zakłóceniami sygnałów).
### Podsumowanie
Folia aluminiowa skutecznie blokuje sygnały GSM, Wi-Fi i GPS, ponieważ działa jako przewodząca bariera, która odbija i rozprasza fale elektromagnetyczne. Jej skuteczność zależy od grubości, szczelności i konstrukcji folii, ale ogólnie jest to prosty i efektywny sposób na ekranowanie tych sygnałów."
dałeś radę tyle liter naraz przeczytać ? - gratuluję!!
piszę i wiersze i muzykę
jestem wszechstronnie rozwinięty - a ty pij piwo i zasuwaj do roboty trollu sadolu
Misja komunikowała się przez sygnał gsm. Po za tym wiele innych technologii straciliśmy. Nie ma szewców, zdunów, zanikają specjaliści od kastrowania świń. Trudno dziś dostać ręcznie tkany kilim, a jak jest to drogi.
W tamtych czasach nie było GSM!
@
dałeś radę tyle liter naraz przeczytać ? - gratuluję!!
piszę i wiersze i muzykę
jestem wszechstronnie rozwinięty - a ty pij piwo i zasuwaj do roboty trollu sadolu