Zastanówcie się, ja wam nie daję odpowiedzi, ja wam zadaję pytanie
Dlatego, że Niemieccy naukowcy, którzy wcześniej osiągnęli znaczne sukcesy w dziedzinie aerodynamiki, broni rakietowej, broni chemicznej i medycyny bali się dostać w radzieckie ręce, bo wiedzieli jaki los ich czeka i wybrali "niewolę" u amerykanów, którzy później zaoferowali im: pracę i wyśmienite warunki do niej, zarobki i "nową tożsamość". Większość z tych naukowców była członkami NSDAP lub SS, część z nich mogła być odpowiedzialna za zbrodnie wojenne, co oznaczało, że oficjalnie żaden z nich nie otrzymałby wizy amerykańskiej i pozwolenia na wjazd do tego kraju. Po wyjeździe do Stanów ci wszyscy uczeni i eksperci, a także inżynierowie, konstruktorzy, profesorowie i lekarze przyczynili się do przyspieszenia skoku technologicznego USA. Byli to między innymi:
- niemiecki uczony, jeden z czołowych konstruktorów rakiet i pionierów podboju kosmosu; podczas II wojny światowej współtwórca pocisków balistycznych V2, członek partii nazistowskiej, oficer SS; po wojnie czołowy współtwórca programu kosmicznego Stanów Zjednoczonych.
- niemiecki ekspert w dziedzinie rakiet sterowanych podczas II wojny światowej, który po jej zakończeniu zaczął pracować dla armii Stanów Zjednoczonych oraz dla NASA.
- niemiecki naukowiec, pionier badań w zakresie aerodynamiki. Wniósł istotny wkład do badań nad latającymi skrzydłami, skrzydłami delta i efektem przypowierzchniowym. Zaprojektował samolot z napędem rakietowym Messerschmitt Me 163.
- niemiecki naukowiec; twórca pierwszego silnika odrzutowego.
- lekarz i zarazem zbrodniarz wojenny, prowadził prace naukowe (czyt. eksperymenty) z wpływu aeronautyki na organizm człowieka. Jest nazywany "ojcem medycyny kosmicznej"..
- niemiecki profesor medycyny, lekarz wojskowy w I wojnie światowej, generał służby medycznej Wehrmachtu, nazistowski zbrodniarz wojenny .
- lekarz mikrobiolog i naukowiec niemiecki.Uśmiercał więźniów obozu Auschwitz-Birkenau przy użyciu sarinu. Sądzony, a następnie uniewinniony w Norymberdze. Od szubienicy uratowała go amerykańska interwencja, gdyż krótko po procesie został przeniesiony do Camp David w stanie Maryland w ramach operacji Paperclip, gdzie od 1951 pracował dla Korpusu Wojsk Chemicznych nad bronią biologiczną i chemiczną.
Ci, których wymieniłem powyżej to tylko garstka spośród ponad 700 innych naukowców sprowadzonych do USA w ramach Operacji "Spinacz" (ang. Paperclip)...
Na zdjęciu poniżej grupa 104 niemieckich naukowców, wśród nich Wernher von Braun i Arthur Rudolph w Fort Bliss, 1946.