Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
pap.pl/aktualnosci/czy-malpki-powinny-zostac-zakazane-co-sadza-polacy-sondaz
2k24
Ludzie używają tej notacji nieprawidłowo - k (kilo) to jest przedrostek 1000, a miejsce w którym stoi przedrostek znajduje się w miejscu przecinka i taki sposób zapisu ma skrócić jego długość.
Tak więc zapis 2k24 oznacza dokładnie 2240
Rok 2024 powinien więc być zapisany 2k024, ale taki zapis nie ma większego sensu, gdyż zawiera więcej znaków niż sama liczba którą ma reprezentować.
Poprawnie zapis należy odczytywać następująco:
k22 = 220
2k2 = 2200
22k2 = 22200 itd.
Zapis ten jest powszechnie stosowany do zapisu wartości np. w elektronice. Można się spotkać z innymi przedrostkami, najczęściej M (mega czyli milion), m (mili czyli jedna tysięczna) czy µ (mikro czyli jedna milionowa).
Niepoprawny sposób użycia przedrostków świadczy o braku wiedzy lub czerpaniu jej z TikToka, gdzie ten zapis funkcjonuje (niepoprawnie) dość powszechnie.
Ludzie używają tej notacji nieprawidłowo - k (kilo) to jest przedrostek 1000, a miejsce w którym stoi przedrostek znajduje się w miejscu przecinka i taki sposób zapisu ma skrócić jego długość.
Rok 2024 powinien więc być zapisany 2k024, ale taki zapis nie ma większego sensu, gdyż zawiera więcej znaków niż sama liczba którą ma reprezentować.
k22 = 220
2k2 = 2200
22k2 = 22200 itd.
Zapis ten jest powszechnie stosowany do zapisu wartości np. w elektronice. Można się spotkać z innymi przedrostkami, najczęściej M (mega czyli milion), m (mili czyli jedna tysięczna) czy µ (mikro czyli jedna milionowa).
Niepoprawny sposób użycia przedrostków świadczy o braku wiedzy lub czerpaniu jej z TikToka, gdzie ten zapis funkcjonuje (niepoprawnie) dość powszechnie.
Co ty pierdolisz? Takie uzytkowanie k jest od roku 2000, juz bedzie 24 lata. Jest wszedzie na internecie i w milionach dokumentacji roznych systemow komputerowych. Ze totalnie nie ma sensu po roku 2010 to inna sprawa.
Jest wszedzie na internecie i w milionach dokumentacji roznych systemow komputerowych.
Możesz podać jakiś przykład takiej "dokumentacji systemów"?
Możesz podać jakiś przykład takiej "dokumentacji systemów"?
W informatyce to bylo uzywane w cholere, glownie miedzy 2000 (Win 2000 - Win2k) a 2010 (Win2k8 a poziej Win2k12). Wpisz na google Win2k3 albo Win2k8 to znajdziesz sporo postow ktore uzywaly tej nomenklatury. Dla mnie zawsze bylo to glupie ale jakby nie spojrzec ludzie uzywali zeby zaoszczedzic jednego zera. Teraz to jest jeszcze bardziej debilne bo nie oszczedza nic - po prostu wyglada glupio - ale jest juz uzywane poza IT.
W informatyce to bylo uzywane w cholere, glownie miedzy 2000 (Win 2000 - Win2k) a 2010 (Win2k8 a poziej Win2k12). Wpisz na google Win2k3 albo Win2k8 to znajdziesz sporo postow ktore uzywaly tej nomenklatury. Dla mnie zawsze bylo to glupie ale jakby nie spojrzec ludzie uzywali zeby zaoszczedzic jednego zera. Teraz to jest jeszcze bardziej debilne bo nie oszczedza nic - po prostu wyglada glupio - ale jest juz uzywane poza IT.
Kurwa. Nie dosc ze debil to jeszcze bulgocze.
k22 = 220
2k2 = 2200
22k2 = 22200 itd.
Ale rozjebałeś ziomek, ja się tego w Tibii nauczyłem
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów