Człowiek za burtą.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 18:52
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 17:42
Człowiek za burtą.
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
no i kurwa dobrze.. jak nie umieją żeglować to niech sie uczą nurkować...
w żeglarstwie jest tak zabawnie że jak jebniesz w kogoś a mogłeś uniknąć kolizji to twoja (nawet jeżeli miałeś pierwszeństwo) to twoja wina ,ot ciekawostka.
To nie jest jacht. Wiem bo widziałem ten film gdzie indziej i tak było napisane w komentarzach
masonski-cyklista napisał/a:
w żeglarstwie jest tak zabawnie że jak jebniesz w kogoś a mogłeś uniknąć kolizji to twoja (nawet jeżeli miałeś pierwszeństwo) to twoja wina ,od ciekawostka.
Ot ciekawostka.
Ci co się wbili nie mieli pierszeństwa przed tymi co im wjechali w rufę bo byli na lewym halsie (port tack) a ci których załogant poszedł się kąpać byli na prawym halsie (stair tack) czyli mieli wiatr z prawej.
masonski-cyklista napisał/a:
w żeglarstwie jest tak zabawnie że jak jebniesz w kogoś a mogłeś uniknąć kolizji to twoja (nawet jeżeli miałeś pierwszeństwo) to twoja wina ,ot ciekawostka.
Czy ruch jest na prawą czy lewą stronę fali?
Jak potrącisz fokę to kogo wzywasz?
Czy kotwica to taki morski hamulec ręczny?
Od ilu węzłów w porcie zabierają prawo żeglugi?
wilkoala napisał/a:
Czy ruch jest na prawą czy lewą stronę fali?
Jak potrącisz fokę to kogo wzywasz?
Czy kotwica to taki morski hamulec ręczny?
Od ilu węzłów w porcie zabierają prawo żeglugi?
1) Można płynąć prawie w każdą stronę, nawet prostopadle do fali (jeżeli chodziło o prawo drogi to fala nie ma znaczenia liczy się kierunek wiatru i hals którym płyniesz)
2) Jak potrącisz fokę to odpalasz grilla. Tak na jachcie można mieć grill.
3) Jeżeli użyjesz kotwicy jako hamulca ręcznego, musisz kupić nową kotwicę, to działa tylko w filmach. Jako ręcznego wykorzystuje się "martwe pole" czyli płyniesz pod wiatr.
4) Każdy port ma swoje przepisy. Najczęściej w portach śródlądowych masz wpłynąć z taką prędkością aby nie "robić" fali i oczywiście było bezpiecznie. Chodzi o to aby nie obijały się zacumowane jachty. Żeglarze mają swoje przepisy i motorowodniacy swoje. Z doświadczenia mogę powiedzieć że prawdziwych żeglarzy jest coraz mniej.
Jestem na korona urlopie więc mogę bredzić
jak można tak spierdolić takie ciekawe wideo
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów