Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
...w rzeczywistości jak mysz/szczur wyczuje że inny z jego gatunku został zabity/jest uwięziony (wydzielają wtedy feromony żeby ostrzec innych) lub usłyszy jak nie może się wydostać to żadna inna mysz/szczur tam nie podejdzie
to akurat dotyczy tylko szczurów. myszy to głupie bydlaki. w pułapce "wisielcu" możesz mieć cały rząd powieszonych martwych myszy a następna i tak zajrzy do pierwszej wolnej dziury i się złapie
a cała reszta sadoli to banda niedouków. jak można szczura od myszy nie umieć odróżnić?
to akurat dotyczy tylko szczurów. myszy to głupie bydlaki. w pułapce "wisielcu" możesz mieć cały rząd powieszonych martwych myszy a następna i tak zajrzy do pierwszej wolnej dziury i się złapie
a cała reszta sadoli to banda niedouków. jak można szczura od myszy nie umieć odróżnić?
czy ja wiem, ostatnio jak gadałem z myszą po grzybkach to dość wyedukowana się wydawała, ale miała inne zdanie na temat upadku hellenizmu więc sam nie wiem
Przydałby się taki wynalazek na lewusów
Jest, nazywają się komunizm i socjalizm, tylko nie działają selektywnie i łapią też ludzi.
Już wam mówię dlaczego to fake - oni hodują te myszy/szczury do takich filmików (pełno podobnych na yt jest) - w rzeczywistości jak mysz/szczur wyczuje że inny z jego gatunku został zabity/jest uwięziony (wydzielają wtedy feromony żeby ostrzec innych) lub usłyszy jak nie może się wydostać to żadna inna mysz/szczur tam nie podejdzie, to są mądre skurczybyki (znaczy nie mądre ale dobrze przystosowane ewolucyjnie) i takie pułapki nic nie dają.
Żeby "feromony", a tak naprawdę dokładniej hormon - kortyzol był wydzielany to najpierw mysz czy szczur musi poczuć się uwięziony. Jeżeli wcześniej nie natrafiły na taką pułapkę, w dodatku jest na dnie żarcie to dopóki się nie nażrą albo żarcie się nie skończy - nie mają powodu by chcieć uciekać... Oczywiście zawsze znajdzie się jakaś mądrzejsza sztuka, co to dokona skomplikowanych obliczeń i stwierdzi, że nie wejdzie albo już weszła i nie ma jak wyjść.
Masowe pułapki na gryzonie są przydatne zwłaszcza tam, gdzie gryzoni jest dużo a pokarmu mało no i szczury i myszy są normalnie jedzone i/lub na jedzenie sprzedawane. A takich miejsc mamy "kilka" na naszej planecie. Im więcej jest gryzoni na danym obszarze tym bardziej pewne, że nie mają tam naturalnych wrogów (lub jest ich za mało) stąd orientacja w zagrożeniu oraz wytwarzanie i rozpoznawanie hormonu stresu między osobnikami jest silnie zaburzone i wbrew temu co piszesz: one nadal wchodzą do pułapki
I to wszystko najprościej jak się da po polsku napisać, bo nie mamy w swoim języku zbyt wiele literatury poświęconej temu tematowi, a jest on bardzo rozległy
Już wam mówię dlaczego to fake - oni hodują te myszy/szczury do takich filmików (pełno podobnych na yt jest) - w rzeczywistości jak mysz/szczur wyczuje że inny z jego gatunku został zabity/jest uwięziony (wydzielają wtedy feromony żeby ostrzec innych) lub usłyszy jak nie może się wydostać to żadna inna mysz/szczur tam nie podejdzie, to są mądre skurczybyki (znaczy nie mądre ale dobrze przystosowane ewolucyjnie) i takie pułapki nic nie dają.
mas zduzo racji ale szczura to wali, ze jego kompan lezy z rozjebanym mozgiem. Smierc to smierc - normalna kolej rzeczy. Szczur spokojnie bedzie wpierdalal papu obok martwego ziomala, ktory lezy z rozjebanym mozgiem.
Kot by nie chodził głodny
Koty nie mają zbyt dużo szans do agresywnego szczura
Żeby "feromony", a tak naprawdę dokładniej hormon - kortyzol był wydzielany to najpierw mysz czy szczur musi poczuć się uwięziony. Jeżeli wcześniej nie natrafiły na taką pułapkę, w dodatku jest na dnie żarcie to dopóki się nie nażrą albo żarcie się nie skończy - nie mają powodu by chcieć uciekać... Oczywiście zawsze znajdzie się jakaś mądrzejsza sztuka, co to dokona skomplikowanych obliczeń i stwierdzi, że nie wejdzie albo już weszła i nie ma jak wyjść.
Masowe pułapki na gryzonie są przydatne zwłaszcza tam, gdzie gryzoni jest dużo a pokarmu mało no i szczury i myszy są normalnie jedzone i/lub na jedzenie sprzedawane. A takich miejsc mamy "kilka" na naszej planecie. Im więcej jest gryzoni na danym obszarze tym bardziej pewne, że nie mają tam naturalnych wrogów (lub jest ich za mało) stąd orientacja w zagrożeniu oraz wytwarzanie i rozpoznawanie hormonu stresu między osobnikami jest silnie zaburzone i wbrew temu co piszesz: one nadal wchodzą do pułapki
I to wszystko najprościej jak się da po polsku napisać, bo nie mamy w swoim języku zbyt wiele literatury poświęconej temu tematowi, a jest on bardzo rozległy
Szczury z filmiku znają tę pułapkę, nie pierwszy raz dp niej wchodzą, poza paroma osobnikami. Oprócz hormonu, porozumiewają się głosem, takim cichym wysokim pisknięciem. Mam szczury w piwnicy i znam ich sygnalizację dźwiękową, bo nie raz stałem i nasłuchiwałem, widziałem tez co się później dzieje. W przypadku jakiejś nowej pułapki, wchodzi do niej jeden szczur, może dwa, ale nie więcej, są mądrzejsze niż pisowscy wyborcy i znacznie ostrożniejsze niż rodzice dzieci idących do księdza na katechezę.
Był kiedyś niesamowity reportaż w radiowej Trójce o Szczurołapaczu. Jeżeli komuś uda się znaleźć link to będę wdzięczny
Zgadzam się .Zrobiłem pułapkę (wiadro i butelka) i po trzech dniach złapały się tylko trzy myszy .Wiaderko zostawiłem w starej szopie na
działce.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów