18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (7) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 48 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
1024 2016-08-17, 10:22 19
Fake. Receptura wytwarzania stali damasceńskiej zaginęła daaaaaawno temu. Więc taka z tego stal damasceńska jak z gówna czekolada.
Zgłoś
p................2 2016-08-17, 22:09 2
Jak znajdziesz ślepego człowieka pozbawionego węchu i smaku i zamrozisz gówno to da radę zrobić z niego czekoladę.
Zgłoś
X................i 2016-08-18, 0:45 7
@1024 sam jesteś fake i w dodatku niedorozwinięty. Chyba oczywiste, że nie użył oryginalnej średniowiecznej stali damasceńskiej, tylko ówczesnego tworzywa damasceńsko-podobnego, które jest bardzo podobne, lecz jeśli chodzi o trwałość, to w dalszym ciągu ustępuje oryginałowi. To jest nóż, uciąć coś, pokroić, choć głównie będzie służyć ku dekoracji.

Nie spinaj tak dupy.
Zgłoś
Dżizas_kurde 2016-08-18, 18:39 10
Cytat:

Chyba oczywiste, że nie użył oryginalnej średniowiecznej stali damasceńskiej, tylko ówczesnego tworzywa damasceńsko-podobnego

Znasz znaczenie słowa "ówczesnego" ?

==============================================
Zgłoś
acassis 2016-08-18, 21:36 4
Ktoś mi wytłumaczy jak to możliwe że w średniowieczu potrafili wytwarzać tak trwały stop, a przy obecnej technologii nie jest to możliwe? Czytałem o niej dość sporo, jednak nigdzie nie było to wyjaśnione...
Zgłoś
h................o 2016-08-18, 21:42 18
acassis napisał/a:

Ktoś mi wytłumaczy jak to możliwe że w średniowieczu potrafili wytwarzać tak trwały stop, a przy obecnej technologii nie jest to możliwe? Czytałem o niej dość sporo, jednak nigdzie nie było to wyjaśnione...

Stal damasceńska była upominkiem od pielgrzymów z innej planety, którzy chcieli pomóc rozwinąć się rasie ludzkiej. Teraz już do nas nie przylatują, bo nie chcą się zarazić jakimś lewactwem, feminizmem lub innym spierdoleniem umysłowym.
Zgłoś
HalfGod 2016-08-18, 22:41
Widzę pasjonaci zaczęli się wymądrzać. Za ludzi z prawdziwą pasją, zawsze beczka piwa i zabieram się do rysowania.
Zgłoś
D................7 2016-08-18, 22:48 6
Cytat:

Wyjaśniam. Skówki (bo "damast" to skówka a nie stop ale to już detal) średniowieczne zwane obecnie "damastami" (tymi oryginalnymi) wcale nie mają żadnych magicznych właściwości i ssają pałę dzisiejszym dobrym stalom. Obrosły legendą i tyle.

Oryginalny przepis się nie zachował i co z tego, inną metodą (być może) współcześnie też się robi taką stal (albo lepszą). Tylko po co? I tak pozostaje to tylko ciekawostką bo taka stal nie jest żadnym wyjebolitem i jak chcesz porządny nóż to i tak bierzesz S30V czy podobne albo Elmaxa ew po taniości D2.

Oczywiście takie produkty mają walory estetyczne, artystyczne i takie tam. Dla tych walorów warto je kupić jak ktoś chce. Dla użytkowych walorów- to wywalanie kasy.
Zgłoś
Dr0mg 2016-08-19, 0:04 1
damasceńska.. akurat Richard Furrer odtworzył cały proces wytapiania stali na "ulfberhty" był zgodny z oryginałami z 9/11 wieku, wikingowie przywieźli tą stal i recepturę technologiczną z bliskiego wschodu (Damaszek i okolice stąd nazwa) i można ją nazwać "stalą tyglową" (metalurdzy z SABBA nie mogli się nadziwić jak wytworzył stal tak zajebistej jakości w kuchni, gdzie w firmie która robi stal na 1/4 samochodów na świecie mają problem z taką jakością) miecze z okresu 10 wiek i młodsze są tak dojebane że po badaniach na mikroskopach atomowych wyszło że składają się z nanorurek.. (idealne sześciany atomów węgla) technologia zapomniana, tak samo jak materiał na szable husarskie
i up nie bez powodu obrosło legendą, z tego co mi mówił stary tokarz to im starszy przedmiot wykopiesz tym z lepszej stali był robiony.. zrobiłem babkę z przecinaka z przed 1wojny pocięło mi młotek przy przecinaniu pręta a dzisiejsze to gównostal próbujesz naciąć przecinakiem to ten się kurwa topi.. niby stal chromowa i super
Zgłoś
kesu 2016-08-19, 1:29 1
ktos nutke zna??
Zgłoś
kaiel 2016-08-19, 2:54
damasceńska gruszka do lewatywy ...dupę urywa

plotę bzdury

*sypki drift po blacie*
Zgłoś
Danlook 2016-08-19, 4:50
Hahahaha zobaczcie sobie najlepsze noże szefostwa kuchni Jeden nóż kosztuje około 8 tyś. !!!!
Zgłoś
D................7 2016-08-19, 7:30
Cytat:

akurat Richard Furrer odtworzył cały proces wytapiania stali na "ulfberhty" był zgodny z oryginałami z 9/11 wieku, wikingowie przywieźli tą stal i recepturę technologiczną z bliskiego wschodu (Damaszek i okolice stąd nazwa) i można ją nazwać "stalą tyglową" (metalurdzy z SABBA nie mogli się nadziwić jak wytworzył stal tak zajebistej jakości w kuchni, gdzie w firmie która robi stal na 1/4 samochodów na świecie mają problem z taką jakością) miecze z okresu 10 wiek i młodsze są tak dojebane że po badaniach na mikroskopach atomowych wyszło że składają się z nanorurek.. (idealne sześciany atomów węgla)

Hahahah ale pierdolenie . O takich "legendach" właśnie mówiłem. Nanorurki, sześciany... Chłopcze, mniej VeryDisco.
Zgłoś
ypierdalaj 2016-08-19, 8:12 1
Wiadomo, ze nie każdy miecz był wyjebany w kosmos jak katana Hatori Hanzo, ale w każdej legendzie jest ziarnko prawdy. Moze akurat jest pare mieczy ze średniowiecza, które maja jakieś tam nanorurki z węgla. Nie ma to jak rękodzieło, żadna maszyna nie dorówna człowiekowi.

A wyjątek potwierdza regułę.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów