O i takie walki to rozumiem, dwóch kolesi co chce się bić... chociaż ten jeden to chyba potańczyć przyszedł.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 8:10
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:41
🔥
Płyną inżyniery
- teraz popularne
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Juzwa napisał/a:
A któren to jest od kukboksyngu a któren od tekfonda?
Ten co niby tańczył i tylko kopał.
Juzwa napisał/a:
A któren to jest od kukboksyngu a któren od tekfonda?
Ten co niby tańczył i tylko kopał to od Taekwondo.
Taekwondo, walka nogami ale tu to jakaś lipa, bardziej balet albo jakaś brazylijska odmiana.
teakwodno Wtf dokładnie, to bardziej cyrk niż walka. Żadnej gardy, tylko fikołki nogami.
mam pytanie, on co mu siowalo czy po prostu film urwany
tancerz zapomniał o gardzie niestety ale jakby sieknął kopa w głowę celnie to wyłaczony byłby kickboxer
batiolo napisał/a:
teakwodno Wtf dokładnie, to bardziej cyrk niż walka. Żadnej gardy, tylko fikołki nogami.
W teakwodno walczy się nogami a atak nogami pozwala na zachowanie większej odległości od przeciwnika i w przypadku przeciwnika walczącego głównie rękoma garda jest mało wymagana. Gość choć unikał bliskiego kontaktu to go nie uniknął.
mesjans napisał/a:
W teakwodno walczy się nogami a atak nogami pozwala na zachowanie większej odległości od przeciwnika i w przypadku przeciwnika walczącego głównie rękoma garda jest mało wymagana. Gość choć unikał bliskiego kontaktu to go nie uniknął.
Nieprawda. Kolega wyżej opisał to całkiem ładnie, tylko oszczędzał w słowach - Taekwondo ma 2 odłamy, jedno to zabawa z nogami (i też bodajże dyscyplina olimpijska). Na wysokim poziomie zabawa samymi nogami jest znacznie bardziej widowiskowa. Druga odmiana zawiera i ręce i nogi, ale walki toczą się z dużą ilością różnego rodzaju ochraniaczy i jest mało widowiskowa, więc się o niej nie słyszy. Ciężko dywagować która lepsza bo tak jak wszystkie bazowe sztuki walki obie mają ileś tam ograniczeń typu nie kopać w jądra, tył głowy itd.
Walka w taekwondo faktycznie opiera się na kopnięciach, co wymusza walkę w dystansie. Jednakże nie używanie gardy jest żenadą, która powinna być gnojona. W taekwondo uczony jest także balans ciałem podczas kopnięć by możliwie najlepiej udaremnić skontrowanie kopnięcia. Fajny sport, jednak zmieniające się zasady w walce niszczą ten sport. Gdy wychodzisz do walki to chcesz walczyc a nie bawić się w ganianego na macie, a czasem tak to wygląda. Przez parę ostatnich lat w tej dyscyplinie zaczęto naciskać na light kontakt i np była sytuacja w której polski zawodnik na ME znokautował Niemca i Polak został zdyskwalifikowany a był to finał kategorii 85 kg. Mówię tutaj o dyscyplinie ITF (nieolimpijskiej). Fajne na start w walkach do 18 roku życia, potem jak chcesz czegoś ostrzejszego to polecam zmienić dyscyplinę gdzie mniej jest zakazów tego typu.
batiolo napisał/a:
Dokładnie. ITF dużo lepsze, praktycznie jak kickboxing wygląda. Dużo zależy też od trenera
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów