18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (8) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 3:27
Tak pająk zmienia skórę
kesnall • 2012-09-12, 12:50
Pająki posiadają twarde, chitynowe pancerze – które chronią je przed innymi drapieżnikami. Jednak materiał ten ma jedną wadę – pająki szybko ze swojej „skóry” wyrastają przez co muszą ją co jakiś czas zmieniać. A tak wygląda proces linienia w ich wykonaniu.

Sam proces linienia pająków jest zjawiskiem bardzo ciekawym – poprzez specjalne enzymy rozmiękczają one swoje stare pancerze, a następnie przez miejscowe podwyższenie ciśnienia krwi powodują ich zrzucenie. Nowa powłoka ma inny kolor – gdyż potrzebuje ona nieco czasu na świeżym powietrzu do stwardnienia. W tym czasie pająki są najbardziej narażone i najczęściej giną – dlatego tak rzadko zrzucają one „skórę” (ok. 11 razy w ciągu życia).
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
abcdefghaijklm 2012-09-12, 18:19
blad w tagu. "chotynowy" mniejsza.
twoj pajaczek ? to T.blondi na pierwszym filmiku ?
Zgłoś
kruszkin 2012-09-12, 18:21 1
Mój pająk Lasiodora Parahybana ( Ptasznik Olbrzymi ) mial 15 wylinek zanim go sprzedalem - samica (mialem go od 2 wylinki - srednio dozywaja po ~20 lat samice, samce duzo krocej). Srednio miesiac lub 1,5 miecha na wylinke. Wielkosc 25 cm, chodzil wolno po domu czy po ciele i nigdy nie zaatakowal ( w domu takze mialem psa Goldena i kota nie atakowaly sie wzajemnie ) a wloski z odwloka nigdy mnie nie parzyly. Nie potrafil chodzic po zwyklej scianie czy tapecie poniewaz byl za ciezki, kly mial dosyc spore i fajnie wygladal w pozycji atakujacej ( tak na 4 odnozach ). Pająkom odrastają także urwane odnóża jednak jest to bardzo dlugi proces bo kilka wylinek. Doroslym osobnikom nie odrastaja juz odnoza.
Zgłoś
S.O.A.D. 2012-09-12, 18:27
A ja bym wziął taką wylinkę i zrobił komuś kawał...
Zgłoś
Drags0n 2012-09-12, 18:29
ja jebię, wszystko , martwe ciała , flaki , ludzie jedzący gówno i facet wkładający słoik w dupę , ale nie te owłosione bestie , nienieneineiineie
Zgłoś
p................7 2012-09-12, 18:40
Chityna nie chityna, Kubota FTW!
Zgłoś
Stalovy 2012-09-12, 19:30 1
Gwoli ścisłości: krew pająków i owadów to hemolimfa.
Zgłoś
grzankojad 2012-09-12, 19:42 3
Pająki nie mają krwi, tylko hemolifmę. Tylko samce przechodzą ostatnią wylinkę, samicę linieją przez całe życie. A to że pająk na drugim filmiku leży na brzuchu nie jest dla niego zbyt dobre, często przez to że nie obracają się na grzbiet zatrzymują się w wylinkach i padają. Pająki, w szczególności ptaszniki są zajebiste, strasznie ciekawe stworzenia i nie rozumiem tego szpanowania tym że ktoś się boi tych zwierząt
Zgłoś
defcon1 2012-09-12, 19:46
W starciu z moim butem chuja im ten pancerz pomoże
Zgłoś
spawn85 2012-09-12, 20:28 2
Kiedyś mi uciekł i zwiedzał moje mieszkanko, a że znudziło mi się już szukanie to sobie odpuściłem i spisałem na straty. Po może dwóch tygodniach patrze a na biurku mnóstwo pajęczyny, jak po nitce do kłębka wyśledziłem go, a ten skubaniec uwił sobie przytulne gniazdko za książkami na półce i za nić w świecie nie dał się stamtąd ruszyć ;P Dla znających temat to była pięcioletnia samica Vagansa. Hehe, najgorzej miała dziewczyna przebywając u mnie ze świadomością, że po mieszkanku hasa sobie takie bydle
Zgłoś
Mrmaniek 2012-09-12, 20:41
Z ciekawostek dodam, iż moja Chromatopelma przed wylinką L9 na L10 (czy L10 na L11) nie jadła 4 miesiące przed i 3 tygodnie po wylince
Zgłoś
Neruviel 2012-09-12, 22:27
Jednak sadol to wylęgarnia psycholi... PAJĄKA?! No panowie, proszę. Trupy, flaki ale pająka?! No fucking way...
Zgłoś
wexors 2012-09-12, 22:34
S.O.A.D. napisał/a:

A ja bym wziął taką wylinkę i zrobił komuś kawał...

a ja zrobiłem
schowałem w kuchni w szafce, jak matka znalazła to powiedziala ze jestem pojebany i przez kilka dni obiad robiłem sobie sam

na studiach też sie sprawdzał siedzisz sobie na wykładzie i nagle jeb go na ławkę przed Tobą mina i pisk ludzi bezcenne

tydzien temu mój pająk miał wylinkę tylko dość chujowa bo pancerzyk sie mocno uszkodził i nie nadaje sie do straszenia :/ ale za rok będzie nowy to postraszę dzieci
Zgłoś
Hellraiser 2012-09-12, 22:46 1
O rzesz ty.. wylazł z siebie i jest ich dwóch ;|
Zgłoś
czarnyrlz 2012-09-13, 11:26
Po pierwsze ptaszniki nie posiadają krwi tylko limfę, a po drugie samica zrzuca skórę całe swoje życie, zależy od gatunku, ale ok. 20lat. Samiec natomiast ginie rok po zrzuceniu ostatniej, 12 wylinki. Pozdrawiam terrarystów
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem