📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
38 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:26
🔥
Są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie
- teraz popularne
Misiek25 napisał/a:
@ukcioo
Fale elektromagnetyczne (np. światło) w przeciwieństwie do fal mechanicznych (np. dźwięk) nie muszą mieć ośrodka do rozchodzenia się Dlatego w kosmosie jest światło ale nie ma dźwięku.
każda fala musi mieć ośrodek
na przykładzie twojego kosmosu, światło przedzierające się w kosmosie, znajduje się w ośrodku jakim jest PRÓŻNIA! dlatego 300000m/s jest to prędkość swiatła w próżni (nie jest to dokładnie 300000)
wzor na prędkość swiatła to c=1/sqrt(epsilon * mi), gdzie epsilon to przenikalnosc elektryczna osrodka, a mi to przenikalnosc magnetyczna osrodka
widać, że dla innych osrodków prędkość będzie różna
pozdrawiam
UWAGA UWAGA.... |JA| .... jestem bezwzględny
macmac napisał/a:
Odbiornik GPS mierzy ile czasu zajęło fali radiowej dotarcie do niego z satelity (prędkość fali radiowej = prędkość światła). Satelita wysyła drogą radiową dokładny czas, odbiornik porównuje go ze swoim czasem.
na pewno ? fala radiowa - prędkość światła ?
czy może fala elektromagnetyczna = prędkośc światła ?
nie pamiętam, bo fizykę miałem dawno temu w szkole powiedzcie jak to jest ?
Fala radiowa jak i światło to fale elektromagnetyczne tylko o różnych częstotliwościach. Prędkość fali elektromagnetycznej jest stała w całym wszechświecie i wynosi 3*10^8 m/s.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów