📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:51
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
Fajnie tak spizgać sobie głowę na wieczór teorią względności ;] Piwko!
@UP Przypadkowo dałem Ci browca, a chuj tam, zdrowie xD
Wytłumaczyć i zrozumieć to najmniejszy problem, weź to kurwa wymyśl xD
Wytłumaczyć i zrozumieć to najmniejszy problem, weź to kurwa wymyśl xD
Teoria? A kiedy ktoś doda praktykę? ;d
problem w tym że gps nie mierzy w jakim czasie światło przemieszcza sie od satelity do nadajnika ..... czy mierzy ? kieryjemy laser w stronę satelity i mierzymy to ?
światło to fala elektromagnetyczna rozchodząca się w ośrodkach (powietrze)
wieć mierzony jest ten czas w którym owa fala przebędzie drogę satelita-odbiornik gps
w końcu zacząłem w to wierzyć, bo powątpiewałem w to, że ta teoria względności ma sens
Światło nie jest do końca falą.Ma budowę falowo-korpuskularną a te drugie to materia, chociaż czy energia to nie wyższy stopień materii?
Fajnie, ale oddalenie od materii zakrzywiającej czasoprzestrzeń nie powoduje czasem spowolnienia czasu, a nie jego przyspieszenia?
Pozatym ze w h*j ciekawe to jeszcze ile roboty przy nakreceniu tego.Piwko jak i za jedno tak i za drugie
przesmiewca napisał/a:
problem w tym że gps nie mierzy w jakim czasie światło przemieszcza sie od satelity do nadajnika ..... czy mierzy ? kieryjemy laser w stronę satelity i mierzymy to ?
Odbiornik GPS mierzy ile czasu zajęło fali radiowej dotarcie do niego z satelity (prędkość fali radiowej = prędkość światła). Satelita wysyła drogą radiową dokładny czas, odbiornik porównuje go ze swoim czasem.
Ten film nie do końca odzwierciedla rzeczywistosć....po roku zajęć z geodezji satelitarnej mam o tym trochę pojęcia. Otóż dokładność pomiaru przy wykorzystaniu rozwiązania kodowego (czyli w 99% przypadków, mam tu na myśli odbiorniki w telefonach i nawigacjach samochodowych), gdzie pozycja wyznaczana jest tylko na podstawie pomiaru pseudoodległości od co najmniej 4 satelitów przy prawdopodobienstwie =95% to 10m po współrzędnych x,y przy prawdopodobienstwie =95%. Dokładność rzędu 0,5m można uzyskać tylko i wyłącznie przy wykorzystaniu tak zwanego DGPS (differential-różnicowy). W skrócie ten system opiera się na sieci stacji o dokladnie określonych wspołrzędnych. Na tych stacjach znajdują się odbiorniki, które porownują prawdziwą pozycję z wynikiem pomiaru z odbiornika i informacje o zaistniałej róznicy wysyłają wtedy do odbiorników użytkowników. Dokładności rzędu centymetrów, a nawet mm (po późniejszym opracowaniu) uzyskuje się przy pomocy pomiarów fazowych. Generalnie zagadnienie jest cholernie ciekawe ale i cholernie trudne. Zainteresowanym polecam lekturę "systemu GPS" prof. C. Spechta.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów