Cytat:
gazówki, u nas prawo nie pozwala tego posiadać z takiego względu że w rewolwerze można wykręcić lufę i ją podmienić na taką bez bolca. w rezultacie po takim zabiegu uzyskuje się normalną broń, jak jest w takich pistoletach to nie wiem ale były jakieś kontrowersje wokół hukowca 9mm
Nie znam się to się wypowiem.
Misiaczku - lufa w gaziakach jest integralną niewymienną cześcią.
nie da się ich w prosty sposób przerobić na broń palną.
Cytat:
@up No to należałoby ustawić takie ograniczenia, żeby nie dało się tej broni przerobić na palną (na stałe z przegrodą np.) i tyle, a nie zabraniać na zasadzie nie bo nie i chuj. A co do 9mm PAK to tylko na pozwolenie, wiem bo mojego znajomego za to skutego do lodówy wlekli.
W ten sposób należy ograniczyć sprzedaż rurek o kalibrze 1/2"... bo taka rurka metalowa to jest lufa z komorą nabojową identyczną jak lufa w strzelbie kaliber 12....
Cytat:
Gazówce bym nie ufał, ale są pociski śrutowe do broni krótkiej. Skuteczne na kilka metrów i mniejsze ryzyko że pocisk przeleci 50m i walnie przechodnia. Produkuje się nawet giwery z przegrodą w lufie do strzelania wyłącznie taką amunicją.
Ferie się zaczęły kurwa...
Cytat:
Nie jest to prawdziwa broń gazowa. To hukowiec z wyrzutnikiem gazu. Efekt postrzału z prawdziwej broni gazowej z takiej odległości to co najmniej tatuaż prochowy na pół ryja, a najprawdopodobniej znacznie obrażenia twarzy, ślepota, trwałe oszpecenie, a nawet postrzału z takiego bliska z broni gazowej można nie przeżyć, bo ciśnienie gazów prochowych jest tak wysokie.
Nie tak do końca.
To broń palna zasilana kartridżami hukowymi kal. 9mm popularny P.A.K.
Amunicja może być Hukowa-Błyskowa lub , ze środkiem drażniącym (czerwony albo niebieski kapturek)
Tutaj strzał w zamkniętym pomieszczeniu... na świeżym powietrzu absolutnie nie spisuje się to w ogóle.
Lepiej strzelić w powietrze i liczyć na to że napastnik się zesra ze strachu.... lub wyciągnie swoją klamkę
tym razem prawdziwą.