Układ równań, który stworzyłeś jest zjebany...
Piszesz x -obecni na zajęciach, y - nieobecni no i równanie 1/4x + 1/8x + 1/12x
a w treści jest wyraźnie 1/4 grupy, 1/8 grupy i 1/12 grupy ( GRUPY a nie części obecnej na zajęciach)
Czyli trzeba zmienić, x - ilość uczniów w całej grupie i masz 1/4x+1/8x+1/12x+4+y=24 a że x w zasadzie jest dane bo wynosi 24 więc po podstawieniu masz 1/4*24+1/8*24+1/12*24+4+y=24
6+3+2+4+y=24
15+y=24
y=9
Reasumując, zjebałeś już na etapie wypisywania danych zadania, i nie ma potrzeby pisania, że x - ilośc osób w grupie bo jest to DANA w treści. Jest to zadanie na równanie z jedną niewiadomą. Jeżeli rzeczywiście jesteś po matfizie to albo w jakiejś gównianej szkole był albo żeś ściągał od kolegów i przejechałeś fartem przez LO a teraz szpanujesz tym elitarnym kierunkiem. Boże mam nadzieje, że nie trafiłeś na budownictwo bo jak taka szermięga i szpec jak Ty miałby wyliczyć dopuszczalne obciążenia nowo budowanego mostu to ja pierdolę!!!!
Jeszcze jedno, doszukiwanie się jakichkolwiek błędów językowych w zadaniu o takim stopniu złożoności świadczy o przeroście własnego ego i po prostu o głupocie. Ale tak teraz jest, że nauczyciel nie może powiedzieć uczniowi jesteś chujowy z matmy weź korki albo niech rodzice z Tobą poćwiczą w domu. Całe społeczeństwo w Polsce studiuje, wszyscy już prawie mają magistra. A wystarczy puścić takie zadanko w necie i widać jakie braki wychodzą. Od braków w podstawowej matematyce po braki w czytaniu ze zrozumieniem. Mam w rodzinie gościa 23 lata, zaraz będzie magistrem a do niedawna twierdził, że rodzynki rosną na krzakach ( to nie jaja). Kurwa śmiejecie się z amerykanów, czarnuchów i innych a sprawy sobie nie zdajecie ilu pierdolonych baranów jest wśród nas. I najlepsze jest to, że jak się wytknie i udowodni takiemu idiocie to, że jest skończonym przygłupem to na nikim to nie robi wrażenia. Mam odczucie, że bycie półgłówkiem jest wygodne, modne i mile widziane w naszych czasach i w tym kraju co stoi na głowie. Bareja jak by żył to mis miałby z 6 epizodów, jebane polskie gwiezdne wojny...