📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 14:43
📌
Konflikt izraelsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 17:47
Witaj użytkowniku sadistic.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Szaler napisał/a:
ja szedłbym takim tokiem rozumowania:
Trochę wstępu. Z tego co mi wiadomo, to tylko podkarpacie i małopolska(dwory, posiadłości i majątki ziemskie) wychodzi 'na pole'. Wydaje mi się, że jest to uwarunkowane tym, iż dawniej szlachta, właściciele ziemscy wychodzili na pole, żeby popatrzeć jak pracują chłopi. A chłopi(pracownicy właściciela ziemi) szli na dwór(ew. do dworu), żeby spytać szlachcica np.: o pozwolenie na pójście na jarmark. Weźmy np pod uwagę woj. lubelskie. Same pola, mnóstwo dziur zabitych dechami, a każdy wychodzi na dwór.
@up
Mi tam podobają się oba określenia... Jeśli jednak chodzi o ścisłość, to chyba Twój tok rozumowania nie jest poprawny, ponieważ jeśli chodzi o Galicję, to akurat w okresie zaborów owa szlachta była przeważnie biedna i bardzo często sama na tym polu musiała pracować...
Inna kwestia, że "dwór" w dawnej polszczyźnie oznaczało też to samo co "podwórze" (a te miały i dworki szlacheckie i zagrody chłopskie) i tu bym upatrywał genezy tego zwrotu niż doszukiwał się analogii do pańskiego dworu...
Mi tam podobają się oba określenia... Jeśli jednak chodzi o ścisłość, to chyba Twój tok rozumowania nie jest poprawny, ponieważ jeśli chodzi o Galicję, to akurat w okresie zaborów owa szlachta była przeważnie biedna i bardzo często sama na tym polu musiała pracować...
Inna kwestia, że "dwór" w dawnej polszczyźnie oznaczało też to samo co "podwórze" (a te miały i dworki szlacheckie i zagrody chłopskie) i tu bym upatrywał genezy tego zwrotu niż doszukiwał się analogii do pańskiego dworu...
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów