– Panie doktorze, jak moje wyniki badań?
– Przykro mi, wygląda na to, że jest pan atencyjną k🤬ą.
– Chciałbym, żeby więcej lekarzy
wypowiedziało się na ten temat!
– Nie dziwi mnie to.
------------
Przyznam się bez bicia że po przeczytaniu tego żartu musiałem wyguglać słowo " atencyjny "
Witaj użytkowniku sadistic.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
A nie miała być przypadkiem pani?
m................v
2015-10-08, 14:55
Atencja -
1. przestarzałe: szacunek, respekt, poważanie;
2. dawniej: uwaga, czujność, baczenie
jakby jeszcze któryś nie wiedział
4................h
2015-10-08, 15:17
autor + @marciv Atencja - niezdefiniowane słowo we współczesnym języku polskim, sztuczne spolszczenie angielskiego słowa attention, czyli w wolnym tłumaczeniu wybijanie się i pokazywanie swojej osoby. Poprawnym polskim odpowiednikiem jest egoistyczny, wyrażenie "szukający poklasku" itp ale z pewnością nie atencja ( atencyjna/y ).
m................v
2015-10-08, 15:35
@up
sjp.pl/atencja
sjp.pwn.pl/szukaj/atencja.html
no chyba z Słownikiem Języka Polskiego nie będziesz polemizował ?
M................w
2015-10-08, 15:43
4hitch - zwykły internetowy ekspert.
Wiem, że macie wstręt do słowa drukowanego, to pomogę:
Słownik PWN 1971 (j🤬y 926 stron)
Atencja (łac. attentio) 1. Przestarz. okazywanie komuś szczególnego szacunku, względów, wyróżnienie kogoś; poważanie, szacunek, uszanowanie, respekt, względy. 2. daw. natężenie uwagi, baczenie.
4hitch mnie rozj🤬, no debil.
Nie wiem kto pisze te słowniki ale moim zdaniem większość używa starej definicji tego słowa.
h................o
2015-10-09, 16:02
Przestańcie w końcu zrzynać z Mrozińskiego.
S................n
2015-10-09, 16:07
@
Toolpa, dobrze powiedział, atencyjna k🤬a, to w dużym skrócie i w dużym umileniu osoba szukająca za wszelką cenę poklasku. Np. wszelcy "jutberzy", celebryci itd.itp. tutaj wiele przykładów:
facebook.com/AtencyjnaK🤬a