Indukcyjny podgrzewacz do napojów w puszce
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
Dyskusja gimbusów - wsadziłęm łape w cewke i nic się nie stało. to działa głównie na metale. Chodzi o coś co u was nazywane jest wolnymi elektronami.
Otóż ciało człowieka przewodzi prąd ale w odróżnieniu od metali nie ma struktury krystalicznej czyli nośnikami prądu w człowieku są jony a nie jak w metalu elektrony w paśmie przewodnictwa i pole elektryczne o dużej częstotliwości (50 Hz z gniazdka to nie duża) i/lub dużym natężeniu wywołuje niepomijalnie małe prądy wirowe. Jak każdy kto skończył gimnazjum wie (przy założeniu że nie spał na fizyce) przepływowi prądu towarzyszy opór (dla napinaczy wiem o nadprzewodnikach) a w związku z tym wydzielanie ciepła. W pokazanym zjawisku aluminium, z którego jest puszka, nagrzewa się, a dym bierze jest z palącego się lakieru. Po przetopieniu ścianek pole wypycha górę puszki z cewki. Koniec
Jak jest temat związany z fizyka to już odruchowo oczekuje baby z brodą ...
flaszka napisał/a:
Jak jest temat związany z fizyka to już odruchowo oczekuje baby z brodą ...
Czekasz na babcię?
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów