"Ministerstwo obrony przekazało, że pilot maszyny miał problemy w trakcie lotu treningowego, spowodowane m.in. silną burzą śnieżną. Załoga podjęła decyzję o próbie lądowania w bazie w Olenegorsku w regionie murmańskim. Nie udało się jednak przeprowadzić z sukcesem manewru i Tu-22 uderzył o płytę lotniska. Odrzutowiec został zniszczony przez siłą uderzenia. Dwaj członkowie załogi ponieśli śmierć na miejscu. Dwaj pozostali trafili z ciężkimi obrażeniami do szpitala."
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 11:50
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 9:58
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
~T3RMINATOR napisał/a:
z czego to zrobili, z kartonu?
Poskładali to z wraku tupolewa. Właściwości lotnicze te same
mg_schutze napisał/a:
Taka ciekawostka.
Hmmm... Co "źródło" to inna "woda". Jedni podają, że nie przenosił pocisku, inni wskazują, że przenosił CH-22Raduga, następni, że był to wspomniany już wcześniej pocisk X-22N (oznaczany również jako Kh-22N lub AS-4)... Z Rosjanami to my ładu nie dojdziemy...
Nie wiem po co robili rekonstrukcję katastrofy smoleńskiej z żywymi ludźmi na pokładzie, było to co najmniej nieodpowiedzialne. Ale czego się nie robi w imię prawa i sprawiedliwości? Mam nadzieję, że oddali chociaż czarne skrzynki.
Salieri16000 napisał/a:
PS. A w ogóle to ktoś czyta te posty?!
Tak! Bardzo ciekawe są, dzięki.
Czytam, zaimponowałeś mi wiedzą, a jeśli nie są to prawdziwe info to charyzmą by w to brnąć
Cytat:
Przyczyny wypadku są co najmniej dwie: ograniczona widoczność i zbyt duża prędkość przyziemienia. Pilot poniewczasie chciał poderwać maszynę i w tym momencie doszło do przeciążenia, gdyż zadziałały na samolot dwie przeciwstawne siły- siła ciążenia i siła ciągu, które doprowadziły do pęknięcia i odłamania się przedniej części kadłuba
Na filmie on się jednak łamie nie tyle od przeciążenia powstałego przy poderwaniu, co przeciążenia powstałego od jebnięcia z dużą siłą w lotnisko. Nie podano też przyczyny "zbyt dużej prędkości przyziemienia", a żeby tak połamać przy tym samolot, ona chyba musiała być rzeczywiście dużo za duża.
Więc, ja się nie znam, ale pewnie było tak:
1) piloci zauważyli, że są za wysoko w stosunku do odległości od progu pasa
2) nie chciało im się odchodzić na drugi krąg i podchodzić jeszcze raz, zatem
3) zdjęli gaz, żeby szybko wytracić wysokość i trafić tym samym "w kurs i na ścieżkę"
4) samolot zaczął spadać jak trzeba
5) kiedy byli już na właściwej (swoim zdaniem) wysokości, dodali gazu z powrotem
6) ale samolot nie przestał spadać (bo się rozpędził, a swoje waży)
7) panika na pokładzie
8) widać glebę, pilot przesuwa manetki na maksa do przodu, wpierdalając moc startową (słychać to na filmie)
9) ale jest za późno, brakuje pewnie z 10 m i samolot przywala w glebę.
Kiedyś, bardzo dawno temu, prawie zdarzyła się taka katastrofa w PLL LOT, tylko że naszym nie zabrakło tych 10 metrów, więc nikomu nic się nie stało (oprócz tego, że kogoś wyrzucili z pracy).
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów