Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
sadol uczy sadol bawi sadol nigdy...Nic dziwnego że wiali z Haiti na Dominikanę, te dwa państwa leżą na jednej wyspie znajdującej się na Karaibach (wyspa nazywa się Haiti lub Hispaniola), mają podobną ilość ludności (11 vs 10 mln.) ale pomimo tego Dominikana jest pięciokrotnie bogatsza od Haiti, a licząc PKB na osobę ppp to nawet ośmiokrotnie, więc przepaść znacznie większa niż pomiędzy Polską a Niemcami.
Sorry, nie chce mi się szukać, może wiesz z czego to wynika? Czy haitańczycy są czarniejsi mentalnie od dominikańczyków?
sadol uczy sadol bawi sadol nigdy...
Sorry, nie chce mi się szukać, może wiesz z czego to wynika? Czy haitańczycy są czarniejsi mentalnie od dominikańczyków?
Statystycznie to Dominikana liczy 3x więcej białych niż Haiti co może korelować z kilkukrotnie większą zamożnością
Haitańczycy są czarni, Dominikanie to Latynosi. Mówiąc krótko, jest to kolejny przykład, że kraj rządzony przez czarnych upada.
Można powiedzieć że problemy Haiti zaczęły się kiedy Francja zażądała zapłaty odszkodowania dla właścicieli ziemskich po tym jak Haiti udało się uzyskać niepodległość na początku XIX w., spłata tego odszkodowania trwała 80 lat i mocno uderzała w finanse tego państwa. Do tego państwa kolonialne nie chciały dopuścić żeby takie państwo które uzyskało niepodległość (drugie w Ameryce po USA) odniosło sukces gospodarczy żeby innych nie zachęcać do tego, dlatego bojkotowały towary z Haiti, więc łatwo nie było. Dominikana oddzieliła się od Haiti w 1844 r., obydwa państwa miały przez bardzo długi okres mało szczęścia do dobrych rządów, przez większość czasu trawiły je chaos, anarchia, dyktatury. Najgorsza na Haiti była ta w latach 60 XX w. Duvaliera, wtedy z Haiti wyniosły się elity, ci lepiej wykształceni. Bez nich, po kolejnych dyktatorskich rządach, później rządach junty wojskowej, ujowych prezydentów których co chwilę obalano, dobiło to państwo katastrofalne trzęsienie ziemi w 2010 r. Natomiast Dominikana mimo że też miała rządy dyktatorskie to one mniej drenowały elity państwa, bardziej stawiały na edukację, w końcu powoli ukształtował się tam system w miarę demokratyczny i coraz stabilniejsze rządy w latach 90 XX. zaczęły powodować że to państwo zaczęło się stabilnie rozwijać, w przeciwieństwie do Haiti gdzie była totalna stagnacja w wyniku ujowych rządów. Bardzo ważnym składnikiem gospodarki obydwy państw jest turystyka, ale o ile do Haiti ze względu na brak bezpieczeństwa jeżdżą tylko fanatycy ekstremalnych przeżyć (czasem te przeżycia może oglądać na hardzie) to Dominikanę odwiedzają całe tabuny zwykłych turystów, to państwo zmieniło się w raj turystyczny. Gospodarka tego państwa coraz mniej jest zależna od rolnictwa, coraz bardziej rośnie sektor usług, jest też górnictwo (duża kopalnia złota), no i prężna turystyka, Haiti to głównie mocno rozdrobnione rolnictwo i ogromna bieda. O ile obydwa państwa w latach 60 XX w. pod rządami dyktatur miały zbliżony poziom PKB na osobę, to Dominikana już w latach 70 i 80 radziła sobie trochę lepiej, a od lat 90 nastąpiła jej totalna ucieczka w kierunku bogacenia się. Jeśli chodzi o demografię to Haiti w 95% zamieszkują czarni, 5% to biali i mulaci, Dominikana - 73% mieszana ludność, 16% biali, czarni 11%.
...
Jeszcze raz podziękował, w pierwszej chwili, myślę ci wredni Francuzi, obłowili się za kolonializmu a potem jeszcze se odszkodowania wzięli, skazując haitańczyków na biedę, a potem stanęło mi przed oczami RPA, czarni ograbili białych, różne odszkodowania dostali a zaczyna być to samo. Klucz brak elit?
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów