Bomba, celem zniszczenia podziemnych tuneli, została zrzucona na stanowiska ISIS w prowincji Nangarhar we wschodnim Afganistanie.
Jest to pierwszy przypadek użycia tej broni od czasu jej wyprodukowania.
źródło: CNN
Matką wszystkich bomb jest Tsar bomba.GBU-43/B to przy niej mały pierd.
A trzeba im było zrobić Nagasaki vol2.
Napiszę to, może ktoś będzie miał refleksję: USA już od wielu dekad prowadzi politykę nawalania wszystkich i wszędzie, a najchętniej tych, co mają ropę, bogactwa mineralne lub (dawniej) byli zbyt czerwoni. A cała gadka o terrorystach, obcinanych głowach, Afganach, Irakijczykach, itd. to wielki pic na wodę i jedynie działanie mające na celu wytwarzanie w tamtejszym społeczeństwie poczucie zagrożenia i utrzymywanie wiary w "misję" wujka sama. W efekcie to państwo robi co chce i gdzie chce na świecie.
@lapps Nawet nie chce mi się czytać te wypociny, po pierwszym zdaniu widać że to płacz typowego lewaka przekroju welcome refugees. Jebie mi że są tam cywile, wytępić co do jednego. A skoro według ciebie Ameryka rozpętała to sama i celowo.. To tylko polać jej piwo, plan idealny.
Matką wszystkich bomb jest Tsar bomba.GBU-43/B to przy niej mały pierd.
Mógłby się wypowiedzieć jakiś ekspert ? Ostatnio gdzieś czytałem, że ta matka wszystkich bomb zalicza się właśnie do bomb termobarycznych, których zadaniem jest wytworzenie ciśnienia i niszczenie właśnie wysoką falą uderzeniową wywołaną zapłonem ładunku paliwowego rozpylonego na jakiejś powierzchni.
Mógłby się wypowiedzieć jakiś ekspert ? Ostatnio gdzieś czytałem, że ta matka wszystkich bomb zalicza się właśnie do bomb termobarycznych, których zadaniem jest wytworzenie ciśnienia i niszczenie właśnie wysoką falą uderzeniową wywołaną zapłonem ładunku paliwowego rozpylonego na jakiejś powierzchni. Kiedyś podobno oddzielny ładunek służył do rozpylania paliwa a drugi do zapłonu - teraz to wszystko niby załatwia jeden ładunek. Siła niszcząca tej bomby polegać miała chyba też na zabieraniu powietrza z jakiegoś obszaru (nie wiem dokładnie)...
Abraxus nie do końca. Precyzyjny, kumulacyjny wybuch jest skuteczny, gdy wiesz, co znajduje się pod ziemią. Kiedy nie wiesz, to taka masówka daje większą szansę zniszczenia lub dostatecznego uszkodzenia obiektu pod ziemią, choć punktowo zniszczenia będą dużo mniejsze niż przy ukierunkowanej eksplozji.
Jednym słowem, jeśli nie wiemy, gdzie dokładnie kret ma tunele pod ziemią, to trzeba pierdolnąć Moabem