Co roku w wakacje odbywa się u nas Marsz na Grunwlad,jak ktoś by był zainteresowany to zapraszam za rok
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Jak to mnie wkurwia! Jak można wstawić filmik o czymś co się odbyło i trzeba rok czekać. Tak kurwa ciężko tydzień przed wstawić o tym info na sadola + filmik z poprzedniego roku???
SethNecromancer napisał/a:
czy to jest to jest tzw buhurt?
Jak jest z dozwolonym uzbrojeniem w takiej zabawie?
Czy korbacze, kiścienie/morgenszterny lub buzdygany są dozwolone?
Korbacze, kiścienie nie są dozwolone, ponieważ nie można w pełni kontrolować broni (np. pokruszyć dłoń przeciwnika za tarczą, jeżeli łańcuch zawinie się na rancie) co do reszty broni to w granicach rozsądku są dozwolone, w Polsce nie spotkałem się jeszcze z ostrą bronią (słyszałem że niektórzy ruscy ostrzą).
Można korzystać z buzdyganów (tylko bez żadnych kolców, jedynie pióra), mieczy, tasaków, glewii, kos bojowych, pole axe'ów, wszelkiej maści toporów, buław, berdyszy, halabard itp.
Ogólnie z doświadczenia wiem że w buhurtach, miecz ma ograniczone zastosowanie, lepiej sprawdza się broń obuchowa, za to w walce 1vs1 tak jak na filmiku, lekki miecz jednoręczny daje przewagę w punktowaniu.
(no i zostaje jeszcze sprawa datowania, nie powinno się używać broni która nie widniała w żadnym źródle np. ikonografiach i pod żadnym pozorem nie można mieszać okresów czyli np. nie można założyć XIII wiecznego hełmu garnczkowego do XV płytówki, bo za niespójność w sprzęcie można zostać zdyskwalifikowanym przez organizatorów)
Wtedy to się naparzali. Liczyła się siła a nie jak teraz że czarnuch wyjdzie z gnatem i myśli że jest panem i władcą... Nie mam nic do broni palnej, jednakże powinni jej używać odpowiedni ludzie.
A pewnie praw do publicznego odtwarzania utworu to nie mieli. Gdzie tutaj są obrońcy praw autorskich? Tak bardzo zajęci gnębieniem nastolatków pobierających z torrentów?
Na tym pierwszym filmiku ... jakie to było słabe! Poskładałbym każdego w 30 sekund. Po co kopiecie jak nie wiecie jak, po co rantujecie jak nie macie zielonego pojęcia, po co bierzecie miecz do fullkontaktu ? Debile ...
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów