A test szabli ujawnia zajebistość i wytrzymałość
Mój półtorak robiony w jednej z lepszych kuzni w europie po przyjebaniu 3x w ołowiany pręt miał szczerbę, a taka zwykła szabelka nie ma
Oczywiście zostały tu wymienione różnice "techniczne" pomiędzy szablą i kataną, ale jak zwykle sadolowi specjaliści od chuj wie czego nie zdają sobie sprawy że obydwie wymienione bronie używa się inaczej. BongMan chyba pierwszy raz w swojej karierze napisał sensowny post (przecinanie pocisków przemilczę), a wy skaczecie jak yorki do wilka. Style walki są różne, inaczej walczysz kataną, inaczej szablą, a jeszcze inaczej Zerwikapturem. Więc radze trochę pomyśleć, bo różnice w wytwarzaniu są oczywiście inne i SPOSÓB WALKI jest też inny. Jest różnica pomiędzy "testem ujawniającym chujwieco", a walką o życie za pomocą któregoś z wyżej wymienionych oręży.
Piwo dla BongMana.
Ogółem ciekawe filmiki instruktażowe dla początkujących a zwłaszcza mieszkańców Krakowa
Wniosek jest tylko jeden. Nie muszę go przytaczać.
Ogólnie, z tego co napisałeś, starcie powinno wyglądać w następujący sposób:
Biegnie piechur z dwuręcznym toporem na samuraja z kataną. Samuraj: Ej ej stop, zostaw ten topór, a masz tutaj katanę, trzymaj, będziemy się bić na katany, ponieważ reprezentujesz inny styl walki, to są zupełnie inne bronie i wypraszam sobie taki pojedynek.
Nie o to w tym chodzi.
ps
Nie obrażaj tak pięknych zwierząt, jakimi są wilki. (przyrównanie do tego pejsatego, jest co najmniej haniebne)
korinogaro,
No cóż, ja w życiu miałem okazję "pomachać" trochę kataną, z szablą miałem tyle wspólnego co na wystawie widziałem, aczkolwiek o ile twój opis teoretycznej walki ma niejaki sens, to jakby postawić na przeciw siebie przedstawicieli ty dwóch szkół (co z resztą już się odbyło), to dopiero okazałoby się co i kto potrafi.
BDrummer,
Osobiście, mimo wszystko, wolałbym katanę.
Style walki są różne, inaczej walczysz kataną, inaczej szablą, a jeszcze inaczej Zerwikapturem. Więc radze trochę pomyśleć, bo różnice w wytwarzaniu są oczywiście inne i SPOSÓB WALKI jest też inny.
No nareszcie ktoś kumaty zrozumiał o co mi chodziło! Browar. Te tępaki odebrały mojego posta tak, że niby twierdzę, że katana jest super zajebista, a szabla chujowa. Nie, nie twierdzę tak.
Napinacze - nie zostałem "zeżarty" tylko jeden buc (nieczytający ze zrozumieniem) mnie zwyzywał a banda klakierów podchwyciła. Nikt nie podał żadnych argumentów i nie udowodnił swojej racji. Po prostu mnie obszczekaliście jak yorki wilka, jak to dobrze kolega ujął. Miałem w rękach więcej broni białej niż moja była chujów w ustach, więc trochę znam temat.
jest to broń, broń służy do zabijania, a jeżeli lepiej do tego służy szabla to chyba wiadome co każdy z nas chciał by mieć w dłoni, w chwili takiej sytuacji.
Ty masz szablę i (zakładam) nigdy nie walczyłeś, a meksykański gangster-zabijaka ma krzywą i tępą maczetę domowej roboty. Jak myślisz, kto wygra? Broń pomaga w zabijaniu, ale zabija człowiek - jego umiejętności i wyszkolenie.
O tym nie wiedziałem, ciekawe. Szukałem na wikipedii ale nie znalazłem nic o tym. Masz jakieś źródło? Poczytałbym. Ale fakt - katana była mieczem do honorowych pojedynków samurajów 1vs1, a szabla husarska to broń typowo na bitwy. To kolejny powód dla którego nie można ich porównywać.Myślisz dlaczego w kodeksie bushido zabronione było blokowanie ? Bo miecze by się kruszyły jak sople lodu.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów