PS. Nie widzę w tym filmiku nic historycznego, ani dokumentalnego.
PS. Nie widzę w tym filmiku nic historycznego, ani dokumentalnego.
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
1. Po degustacji 1 piwa powinien spłukać obwicie usta wodą i odczekać 30 sekund do minuty aby dokonać kolejnej degustacji.
2. Te piwa powinny być odlane do szklanki 30 sec przed każdą oceną i degustacją osobno (po długim czasie w tego typu szklankach jest ucieczka gazu i podnosi się temperatura)
3. Każde piwo ma zalecaną temperaturę podawania i w takiej temperaturze powinno być podane
4. Przy ocenie zapachu należy kieliszek delikatnie okręcić aby wydobyć pełen aromat. Po czym należy 2 stopniowo oceniać aromaty, "wtykając" delikatnie nos do kieliszka a za chwilę należy starać się wyczuć bukiet zapachowy trzymając kieliszek kilka centymetrów pod nosem i lekko ręką wachlować w stronę nosa
5. Aby ocena smaku była rzetelna należy delikatnie przepłukać po napiciu się nim usta i wtenczas poddawać ocenie.
6. Barwę nie ocenia się w cieniu.
Pozdrawiam, amator piwny
Dobrze że przeprowadza koleś doświadczenia ale popełnił kilka w ogóle karygodnych błędów podczas oceny i degustacji piwa. Jeżeli chce się bawić w "degustatora" to :
1. Po degustacji 1 piwa powinien spłukać obwicie usta wodą i odczekać 30 sekund do minuty aby dokonać kolejnej degustacji.
2. Te piwa powinny być odlane do szklanki 30 sec przed każdą oceną i degustacją osobno (po długim czasie w tego typu szklankach jest ucieczka gazu i podnosi się temperatura)
3. Każde piwo ma zalecaną temperaturę podawania i w takiej temperaturze powinno być podane
4. Przy ocenie zapachu należy kieliszek delikatnie okręcić aby wydobyć pełen aromat
5. Aby ocena smaku była rzetelna należy delikatnie przepłukać po napiciu się nim usta i wtenczas poddawać ocenie.
6. Barwę nie ocenia się w cieniu.
Pozdrawiam, amator piwny
Internetowy ekspert piwny czy przeczytałeś w jakimś lokalu broszurę dla bieda-degustatorów?
Punkty 1 i 5- się pokrywają więc nie wiem po co je powtarzasz, a jasny lager nie ma tak mocnego smaku by zaburzyć percepcję i nie trzeba korzystać z wody, chleba, macy czy czego tam jeszcze sobie życzysz.
Punkt 6- bradzisz wszędzie piwa degustuje się w warunkach braku bezpośredniego światła- czyli pokojach i salach.
Punkt 3 i 4- przecież to robi? Każdy jany lager podaje się w temperaturze od 4-7 C, to że ucieknie parę stopni może tylko pomóc w wykryciu wady w piwie.
Punkt 2- degustacja nie trwa pół godziny, tylko kilka minut, jeśli piwo jest wygazowane, bez piany i zapachu to oznacza, że zostało źle uwarzone.
jak ty pierdoliszzz ... gościu jest zawodowym sędzią , jest zapraszany na imprezy jako sędzia a ty amator piwny bedziesz go puczać ? jak sie nie znasz a chez te wirtualne piwka chociaż sprawdzaj konta osób które cchesz pojechać cioto
25 minut 'eee' i 'yyy' oraz kompletnego pierdolenia...
I tak po 3 piwie, nie czuć różnicy w browarach. Od siebie polecam Komesa.
@usztafe - Wiesz, niektórzy wymagają od życia nieco więcej niż byle jakiego sikacza z biedronki, dwa razy przelewanego i smakującego jak wywar ze starych skarpet ciotki Gertrudy.
Osobiście np. nigdy do pyska nie wleję wina wytrawnego - lobię tylko słodkie, ewentualnie półsłodkie i chuj mnie wali, że jakaś ciota wymyśliła sobie, że np. do ryb należy podawać wina wytrawne. Mam sobie cały posiłek zepsuć jakiś wytrawnym syfem?
I dotyczy to wszystkiemu - KAŻDEMU spakuje COŚ INNEGO.
Są pewne wyznaczniki stylu, których trzeba się trzymać przy warzeniu konkretnego piwa, dlatego np Kopyra odejmował punkty aromatu, tak gdzie czuł estry, gdyż w lagerach takich aromatów być nie powinno, to samo tyczy się koloru, piany, smaku...
@shajen
Wydaje mi się, że chodzi głównie o styl, do eurolagerów podchodzi się bardzo pobłażliwie, wystarczy, że nie śmierdzą warzywem, mają jakąkolwiek goryczkę i są dobrze pijalne...
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów