📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 20:38
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
46 minut temu
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
za 5-cio gwiazdkowe więzienie zawsze piwo
Seus napisał/a:
w Norwegii jest inna mentalność, ekonomia i jeszcze wiele czynników, więc nie ma się co do nich nawet porównywać
To prawda. Miałem okazję pracować tam przez pewien czas i Polskę, a Norwegię dzielą lata świetlne. Norwedzy to bardzo życzliwi i serdeczni ludzi. Złego słowa o niech nie powiem. Nie ma tam takiego skurwysyństwa, jak w Polsce, że jeden myśli jak wypierdolić wała drugiemu. Nie jestem jakimś zagorzałym patriotą (zresztą w obecnych czasach słowo patriotyzm nic nie znaczy. Cała masa ludzi jest samozwańczymi patriotami, a o prawdziwym patriotyzmie wiedzą tyle co pingwiny o fizyce kwantowej), ale kocham swój kraj, a przynajmniej część "aspektów" życia w Polsce. Tu się urodziłem, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że gdybym miał okazję zostać w Norwegii na stałe, to zrobiłbym to bez zastanawiania się. Smutna prawda, że ludzie, którzy chcieliby żyć w Polsce muszą wyjeżdżać za granicę, jeżeli chcą żyć godnie jak człowiek, a nie, że trzeba kombinować jak "przetrwać" od 10 do 10 następnego miesiąca. Żal dupę ściska, że tak źle się dzieje w Polsce, która jest pięknym krajem, z na prawdę niesamowitą historią...
To jest różnica między resocjalizacją, a pogłębianiem patologii.
Nasze więzienia, w pewnym sensie, sprzyjają umacnianiu przestępczości, a resocjalizacja to zwykle mit (na szczęście są wyjątki).
Choć z drugiej strony:
u nas taki system by nie zadziałał. Skandynawowie ogólnie mają inną mentalność i u nich taki "areszt domowy" ma sens. Co nie zmienia faktu, że powinniśmy dążyć do podobnego celu, a nie "produkować" kryminalistów w więzieniach.
Nasze więzienia, w pewnym sensie, sprzyjają umacnianiu przestępczości, a resocjalizacja to zwykle mit (na szczęście są wyjątki).
Choć z drugiej strony:
bartnik1 napisał/a:
no dobra - a co z funkcja odstraszania ? Czy kilkuletni pobyt w czystym ,ciepłym miejscu z zapewnioną pracą ,swieżym powietrzem i 3 posiłkami dziennie jest wystarczająco mocnym straszakiem dla zdemoralizowanego typa ,znającego jedynie prawo ulicy? Cos mi sie nie wydaje.
u nas taki system by nie zadziałał. Skandynawowie ogólnie mają inną mentalność i u nich taki "areszt domowy" ma sens. Co nie zmienia faktu, że powinniśmy dążyć do podobnego celu, a nie "produkować" kryminalistów w więzieniach.
opis z jutuba:
"Single cells with TV and private bathroom.
No bars on windows.
Daily life spent between work and school.
Even a cottage where inmates can spend weekends with their families.
Welcome to new Halden Prison, in southern Norway, described by Time magazine as 'the most human jail in the world'.
Here the philosophy is: since in Norway life sentence doesn't exist (the maximum penalty is 21 years), every inmate will go back to society.
So far the model works: within two years of their release, only 20% of Norwegian prisoners end up back in jail."
"Single cells with TV and private bathroom.
No bars on windows.
Daily life spent between work and school.
Even a cottage where inmates can spend weekends with their families.
Welcome to new Halden Prison, in southern Norway, described by Time magazine as 'the most human jail in the world'.
Here the philosophy is: since in Norway life sentence doesn't exist (the maximum penalty is 21 years), every inmate will go back to society.
So far the model works: within two years of their release, only 20% of Norwegian prisoners end up back in jail."
ja pierdole mają lepiej niż ja w domu i jescze mogą sobie dorobić zapewne więcej niż ja zarabiam .... :/ co za popierdolone czasy
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów