📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@SoNyCS właścicielem był chyba Religa
nie zdziwiłbym sie gdyby w szpitalu nadal byli pacjenci
Decyzja o budowie w tym miejscu szpitala zapadła na podstawie uchwały Rady Ministrów. Według planów miał pomieścić do 1000 pacjentów. W 1977 r. wicewojewoda katowicki Zdzisław Gorczyca przeznaczył do wydania w następnych 8 latach 1 700 milionów ówczesny złotych. W 1983 roku zaawansowanie prac wynosiło 8 proc. W 1984 roku opracowano raport zgodnie z którym szpital miał zostać oddany do użytku w 1989 roku. Z powodu inflacji koszt inwestycji wzrósł do 6,3 mld zł. W 1991 roku po raz pierwszy wstrzymano budowę W 1993 roku prof. Zbigniew Religa oświadczył, że szpitala w dotychczasowej formule nic już nie uratuje, ma jednak nadzieję na pozyskanie zagranicznych funduszy i stworzenie w jego miejscu Międzynarodowego Centrum Medycznego. W następnych latach na placu budowy odbywają się wyłącznie prace zabezpieczające. W 1995 roku kosztują one 54 "stare" miliardy. Prof. Religa obejmuje funkcję rektora Ślaskiej Akademii Medycznej. Uczelnia przejmuje rolę inwestora i wybiera francuską firmę na generalnego architekta. Projekt szpitala jest już zupełnie inny, a na realizację potrzeba 600 mln zł. W roku 1999 prof. Religa żegna się ze ŚAM, zapewnia jednak, że z Warszawy będzie mógł lepiej służyć tej budowie. W 1999 roku Ślaska Akademia Medyczna ogłasza powtórne rozpoczęcie prac budowlanych. Jednak pieniądze z budżetu państwa starczają wyłącznie na zabezpieczenie budynku. W następnych latach budowa nadal stoi. Pojawiają się plotki o sprzedaży budynku Centralnemu Zarządowi Służby Więziennej i i urządzeniu w nim wiezienia, ale ostatecznie nie udało się znaleźć kupca chętnego do zapłacenia za zniszczony, niewykończony budynek. W lutym 2011 roku podjęto decyzję o wyburzeniu budynku. Jednak na rozbiórkę nie zgodziło się Ministerstwo Skarbu Państwa i budynek ponownie zostanie wystawiony na sprzedaż.
@quanticox: skoro obiekt był budowany w latach 80-ych to przedsiębiorstwo też było państwowe, więc kasę przełożono z kieszeni do kieszeni. A o jakim tropieniu afer ty mówisz za PRLu?? Polska to był prywatny folwark PZPR, robili co chcieli.
Podoba mi się nazwa firmy wyburzeniowej
Podoba mi się nazwa firmy wyburzeniowej
Wyburzajmy szpitale!!! Budujmy kościoły!!! Leczmy się u znachorów!!! Umierajmy przed emeryturą!!!
Jakie kurwa Gliwice?? Toć to w Zabrzu jest. sadistic.pl/opuszczony-szpital-w-zabrzu-vt130638.htm?highlight=1313723
weltmajster napisał/a:
Wyburzajmy szpitale!!! Budujmy kościoły!!! Leczmy się u znachorów!!! Umierajmy przed emeryturą!!!
Kościół jest tańszy w budowie od szpitala. Inna sprawa, że nie powinien być budowany z pieniędzy państwowych, tylko z dobrowolnej zbiórki.
Zabrze kurwa, a nie Gliwice..
Trochę szkoda bo zawsze chciałem tam pójść ;( no ale tak to jest jak się gada, że się coś zrobi, a później siedzi się na dupie
Trochę szkoda bo zawsze chciałem tam pójść ;( no ale tak to jest jak się gada, że się coś zrobi, a później siedzi się na dupie
Już się tak nie spuszczajcie gdzie to jest. Jebło to jebło na chuj drążyć ?
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów