Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Jaka histeryczka?! Gość widział, że babka już praktycznie weszła na jezdnię, a on nie dość że się nie zatrzymał to jeszcze skręcił w jej stronę... No kurwa ludzie, albo do psychiatry albo do okulisty idźcie...
Poproszę o cytat z przepisów, który pozwala pieszemu wchodzić na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd.
Skoro wlazła jedną stopą na jezdnie to karny kutas dla kierowcy !!! Szedłeś kiedyś pieszo przypominam przez pasy ??? !!!!!!!!!!!!!!!!!! Spierdalać Ćfoki
Poproszę o przepis pozwalający wchodzić na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd, również na przejściu dla pieszych.
@up, no wybaczcie mi, parę lat spędzonych w Niemczech przyzwyczaiło mnie do tego, że skoro kierowca może zapierdalać kilkadziesiąt razy szybciej niż pieszy to korona mu z głowy nie spadnie, ani się nigdzie nie spóźni jeśli zatrzyma się przed przejściem kiedy widzi że pieszy się do niego zbliża (do przejścia). Cóż, widać w przeciwieństwie do Ciebie mnie wychowano w duchu że nie potrzeba przepisów żeby była kultura zachowania.
No wybacz mi, ale jeżeli nic za mną nie jedzie, to nie spadnie pieszemu korona z głowy, jeżeli przeczeka ten jeden samochód, zamiast egzekwować źle rozumiane przez siebie pierwszeństwo. Wiesz może, czy coś jechało za gościem?
Kultura kulturą, ale rozsądek rozsądkiem. Nie mam zamiaru w imieniu pokracznie rozumianej kultury jazdy zatrzymywać się przed każdym przejściem dla pieszych z różnych powodów. Wszystko zależy od drogi i warunków i jeżeli pomimo paru lat jeżdżenia tego nie zrozumiałeś, to chyba masz problem.
@up up niestety nie ma w polskich przepisach kodeksu drogowego czegoś takiego jak wtargnięcie pieszego na jezdnię na przejściu dla pieszych.
A zadałeś sobie chociaż trud przeczytania tych przepisów?
"Art. 14. Zabrania się:
1) wchodzenia na jezdnię:
a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,"
Nie mam zamiaru w imieniu pokracznie rozumianej kultury jazdy zatrzymywać się przed każdym przejściem dla pieszych z różnych powodów.
Parę faktów:
1. W Europie jesteśmy w rankingu na trzecim miejscu jeśli chodzi o zgony pieszych. Przed nami są tylko Łotwa i Rumunia.
2. Statystycznie w 90% przypadków winą obciążani są kierowcy pojazdów.
3. Przepisy polskiego prawa drogowego na temat ruchu pieszych po przejściach dla pieszych nie odpowiadają w pełni przepisom konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym. (Konwencja była ratyfikowana przez Polskę)
4. Właśnie trwają prace nad zmianami przepisów związanych z uczestnictwem pieszych w ruchu drogowym, ze względu na fakty, które wyżej przytoczyłem, więc to kwestia czasu tylko zanim zostaną wprowadzone w życie nowe przepisy.
Nie mądrzyj się już Słoniu, nie rób z siebie weterana kierownicy, który na asfalcie zjadł mleczaki, stałe zęby i sztuczną szczękę i nie zasłaniaj się ułomnymi przepisami, bo na pewno potrafisz się kierować logiką i zdrowym rozsądkiem. Chyba, że pracujesz w ZUSie?
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów