Chłopaki z gliwickiej odlewni Silesia Castings nieźle dołożyli do pieca – jest ogień!
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
34 minuty temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
2024-11-02, 21:59
Hahahahahaha no tak, chłopaki w pozostałych częściach Polski bawią się w rycerzy, a chłopoki ze ślunska w średniowieczncyh górników/kolwalczyków. Wungiel musi być bo inaczej nie ma zabawy.
Ale gówniany filmik. Jak lubicie oglądać facetów a nie faktycznie pracę i jej efekt to se załączcie.
Janlew, nie zazdrość, kup sobie węgiel i się baw a nie pierdol, i tak piw nie dostaniesz.
A żeby Cię jeszcze wkurwić, to patrz gdzie leży Twoje miasto:
Opole – miasto na prawach powiatu w południowo-zachodniej Polsce, na Nizinie Śląskiej.
Janlew, nie zazdrość, kup sobie węgiel i się baw a nie pierdol, i tak piw nie dostaniesz.
A żeby Cię jeszcze wkurwić, to patrz gdzie leży Twoje miasto:
Opole – miasto na prawach powiatu w południowo-zachodniej Polsce, na Nizinie Śląskiej.
Brawo! Właśnie przez swoje posty, trafiłeś do mojej głównej czołówki "Błaznów Sadistica".
@janlew Potrzeba górników/kowalczyków, aby rycerze nie bili się patykami w jutowych workach
Jakie ciepło bije z tego tenczu.
Pfff amatorzy, takie coś miałem 0,5 roku temu jak mi się sadze w chałupie zapaliły
Na sadistic'u cała prawda !!!
To, że jakieś miasto jest położone na Nizinie Śląskiej wcale nie świadczy, że należy do Śląska. Np. Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec na Wyżynie Śląskiej, i co? Zagłębie.
No ale tak czy siak Opole należy do Śląska, bo o to ci chodziło.
KorcuHH napisał/a:
To, że jakieś miasto jest położone na Nizinie Śląskiej wcale nie świadczy, że należy do Śląska. Np. Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec na Wyżynie Śląskiej, i co? Zagłębie.
No ale tak czy siak Opole należy do Śląska, bo o to ci chodziło.
Przykro mi, że Cię rozczaruję, ale i DG i Sosnowiec to śląskie miasta...mogłeś chociaż mapę przejrzeć przed pisaniem.
Na Polskich ziemiach w dawnych czasach żelazo pozyskiwano z rudy darniowej. To słabe żródło. Więc trzeba było przerobić mega ilości. Drewno trzeba było wypalić na węgiel drzewny. Dopiero wtedy można było wypalać rudę. Stal powstała z takiego procesu była mocno zanieczyszczona. Trzeba było przekuć parę razy. Do skutku. Wszystko musiało być napędzane miechami, ręcznie, obojętnie czy noc czy niepogoda. Dlatego za miecz można było kupić wieś. Z ciekawostek podam że grupa archeologów doświadczalnych z biskupina odtworzyła cały proces. Około 2tyg pracy kilku osób. Cena noża ok 15 cm, jak pamiętam to było ok 6000zł. Sądzę że nie wygórowana.
mógł być fajny filmik a 3/4 jest o paru kolesiach spalających węgiel. Temat jest ciekawy ale reaalziacjia dupa
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów