edit: dodana piękna cenzura.
edit: dodana piękna cenzura.
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Eh Sadolowa inteligencjo Pytanie wbrew pozorom jest podchwytliwe i nie ma jednej odpowiedzi na nie.
Po pierwsze zwrot "dwa razy mniej" jest zwrotem językowo niepoprawnym i używany jest jedynie w mowie potocznej i problem z tym zwrotem jest taki, że potraktowany dosłownie ma inne znaczenie od niepoprawnego znaczenia potocznego.
Gdyby wziąć to wyrażenie na logikę i potraktować je dosłownie to trzeba by wziąć dwa razy wiek brata (8 lat) i odjąć od jego wieku (bo dwa razy mniej) czyli wychodziłoby, że siostra miała -4 lata.
Tymczasem, większość ludzi zakłada, że skoro zwrot "X razy więcej" oznacza pomnożenie czegoś przez X to analogicznie po zmianie na "X razy mniej" powinniśmy użyć działania odwrotnego do mnożenia czyli dzielenia. Jest to błędna analogia ale niestety bardzo popularna w ostatnich latach. W tym przypadku siostra miałaby 2 lata.
A więc logicznie poprawna odpowiedź to 92 lata (jeśli założymy, że siostra mogła mieć w jakiś sposób -4 lata) a jeśli zrozumiemy ten zwrot w sposób potoczny i niepoprawny to 98 lat.
Więc drodzy Sadole uważający, że jedyną odpowiedzią jest 98 - czas wrócić do szkoły
To teraz zróbmy, ze siostra jest 2x starsza( zakładając, że ma -4 lata )czyli ile ma, -16lat?
Coś nie halo
Podsumowując jeśli jakiś cymbał myśli, że to jest 98 to niech wypierdala z tego kraju.
Po raz kolejny potwierdza się to co mówi Korwin - większość to debile i tego nie zmienisz, dlatego kurwa jest jak jest...
Ech, on ma 100 lat, a jego siostra jest od niego dwa razy młodsza, tak? 100-2*100=100-200=-100. Jego siostra urodzi się za 100 lat.
Gdy miał 4 lata, to siostra miała -8 lat, czyli urodziła się jak miał 12 lat. 100-12=86
Wniosek:Ma dwie siostry, jedna ma 84 lata, a druga urodzi się dopiero za sto lat.
Takie trudne? Naprawdę? Kurwa, jak dzieci.
Kurwa powiedz mi jak wam wychodzą takie obliczenia? Jaki to jest poziom abstrakcji?
Proszę, powiedzcie, że jesteście trollami.
To teraz zróbmy, ze siostra jest 2x starsza( zakładając, że ma -4 lata )czyli ile ma, -16lat?
Coś nie halo
Podsumowując jeśli jakiś cymbał myśli, że to jest 98 to niech wypierdala z tego kraju.
-4 x 2 = -8 a nie -16
Odezwał się "nie-cymbał" co pomnożyć razy dwa nie potrafi. Teraz możesz wypierdalać z kraju zgodnie z własnymi zaleceniami.
Powtarzam raz jeszcze, pokolenie debili. I martwi mnie to że za chwile będą większością, tak samo jak pedały i inne gówna.
Proszę, powiedzcie, że jesteście trollami.
Nie oni niestety nie trollują, półdebile którym najprostsze działania matematyczne są abstrakcją W dodatku jeszcze się rzucają i wyzywają innych od cymbałów przekonani o swojej racji. Przerażające.
Coś nie halo
Po raz kolejny potwierdza się to co mówi Korwin - większość to debile i tego nie zmienisz, dlatego kurwa jest jak jest...
Korwin nigdy tak nie powiedział, poza tym to Ty jesteś cymbałem i nic nie zrozumiałeś.
@up
Właśnie koledzy powyżej tłuamczyli, że poprawniej jest powiedzieć zamiast "2 razy mniej" to "o połowe mniej" więc twój przykład bez sensu
x * 2 = 4
2x = 4
x = 2
4 + y = 100
y = 96
x + y = z
2 + 96 = z
z = 98 <-------------- TaBumTsssss!
Coś nie halo
jakie k*rwa -4 ? jakie -16 skąd wy bierzecie te liczby bo chyba z kosmosu
Dla debili a nie lubię nikogo obrażać( choć mam nadzieje ze to zwykły troling i nic więcej )
Kiedy miałem 4 lata
X = 4
moja siostra jest 2x młodsza
Y = 4 / 2 = > Y = 2 albo Y = 4 * 0.5 => Y = 2
(żeby zobrazować jak to działa powiedzmy ze siostra jest 10x młodsza to Y = 4 / 10 = 0.4 ( możecie sobie to przkonwertować na miesiące żeby sobie zobrazować ile to dokładnie jest ) pomogę wam ze siostra miałaby wtedy 4.8 miesiąca.)
teraz mam 100 lat ile lat ma siostra, (nigdzie nie jest powiedziane ze siostra w tym momencie jest 2x młodsza) ? używamy prostej operacji odejmowania
Z = 100 - Y czyli Z = 100 - 2 czyli Z = 98
Odpowiedz jest jedna nie -4 nie -16 nie -8 nie 50 nie 92, i nie nie wpadła pod tramwaj w wieku -200 lat ( wiek w żaden k*rwa sposób nie może być ujemny nawet cofając się w czasie)
tylko 98!!!
Jeśli ktoś twierdzi ze się mylę i jestem debilem to proszę mi rozpisać to zadanie poprawnie a nie wypisywać liczby z kosmosu albo dokonywać rozbioru logicznego zdania
Każda inna odpowiedź niż 98 jest błędna, i nie ma tutaj co się sprzeczać, tak po prostu jest i tyle.
Matematyka o dziwo jest nauką opierającą się na logice, przegrywacie na starcie zakładając, ze ktoś ma (- X) lat... to jest po prostu niemożliwe i wszechświat wam na to nie pozwala pojebańce. O ile można mieć na minusie kasy, nazywa się to długiem, to lat nie, koniec i kropka.
Jeżeli występuję wyrażenie "dwa razy mniej" to domyślną wartość należy podzielić przez 2. Sama treść "zagadki" mówi nam, ze siostra była dwa razy młodsza, w momencie kiedy koleś miał 4 lata a nie 100, taka sytuacja więcej się nie powtórzy, wiec po chuj rozpatrujecie to kiedy koleś miał 100 lat mówiąc, że siostra ma 50...
hipotetycznie Jeżeli mam 20 lat a mój stary 40 to jestem od niego dwa razy młodszy, ale ta sytuacja występuje tylko w tym momencie i już nigdy nie będę od niego dwa razy młodszy, ja będę mieć 40 on 60, ja 80 on 100 ... i tak kurwa dalej różnica będzie 20 lat ale nigdy nie będzie już wielokrotnością.
To jest naprawdę matematyka na poziomie tostera, za bardzo kombinujecie starając się udawać mądrych. To nawet w sumie nie wiele ma wspólnego z matematyką poza pojęciem logicznym "dwa razy mniej"
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów