"W Czerkasach (Ukraina) zwolennicy Rosyjskiego Kościoła Prawosławnego szturmowali sobór św. Michała Archanioła i urządzili tam zamieszki."
m.censor.net/en/video_news/3515325/zahoplennya_soboru_u_cherkasah
To porzuć myślenie bo ci nie wychodzi. Co ma film do Zalenskiego nie zaśmiecaj portalu wysrywając propagandowe z dupy wyssane treści. Człowieku ogarnij się z propagandą i nudnymi powtarzalnymi problemami do: zalenskiego, Trzaskowskiego, Ukrainy, unii, lewactwa i heteroseksualistów.
Ma więcej do tej żydowskiej kukły niż się wszystkim wydaje, za parę lat ujżymy go na czele w zachodniej wielkiej korporacji ewentualnie zniknie w dziwnych okolicznościach. Wielki bojownik o wolna Ukrainę który ojczystego języka nie zna...
Kościoły i Świątynię powinni zostawić spokoju kurwy jedne
Tam są dwa duże kościoły prawosławne (i chyba jakieś mniejsze też), jeden jest Patriarchatu Moskiewskiego, drugi Kijowskiego. Ten pierwszy podległy jest Cyrylowi, który wspiera Putina i dlatego został na Ukrainie zdelegalizowany. Kilka lat temu należało do niego 1/4 prawosławnych Ukraińców, teraz nie wiem.
Ten drugi, Kijowski ma się dobrze.
Podległy moskwie czy nie, takich rzeczy się nie rusza... no chyba, że CHCE się wywołać niepokoje/zamieszki na tym tle. Bądź co bądź są to obywatele ukrainy. Najwyraźniej władze ukrainki grają na podział, wkurwienie tej części społeczeństwa i przygotowanie na oddanie rosji tych terenów. (tak, wszystkie nazwy z małej nie bez powodu, tak samo jak nigdy nie napisałem "niemcy" z dużej). Przygotował bym jeszcze kilka możliwych scenariuszy ale mi się nie chce bo nie spałem dzisiaj.
W tych podległych Moskwie cerkwiach prowadzono prorosyjską agitację. Jakby w którymś polskim kościele wychwalano Putina, to też byś powiedział, że "takich rzeczy się nie rusza"?
A właściwie, lepszym porównaniem byłoby wychwalanie Hitlera i Trzeciej Rzeszy w jakichś polskich kościołach na początku września 1939. Byłoby w porządku?
A czy ja pisałem, że to było by w porządku, czy ja pisałem o czymś z goła innym?
No i właśnie dlatego zdelegalizowano ten promoskiewski kościół. To źle? Możesz nie lubić Ukraińców, a nawet kochać Putina, ale powinieneś rozumieć, że państwo prowadzące wojnę nie może tolerować jawnego wroga na swoim terytorium.
A efekt zdelegalizowania tego kościoła będzie jaki??? Bardzo nie chcesz zrozumieć tego co napisałem, albo nie potrafisz. Efekt zdelegalizowania tego kościoła będzie kilkukrotnie gorszy niż pozwalanie na to, by sobie dalej działał. Radykalizacja będzie natychmiastowa i pełna, bez żadnej możliwości ujścia emocji. I tu wracamy do mojego pierwszego komentarza na ten temat.
Będzie żaden, bo już mało kto do niego należy. To zawsze był mniejszościowy kościół, chyba jeszcze przed zajęciem Krymu przez Rosję należała do niego 1/4 prawosławnych Ukraińców, ale od tamtej pory sporo przeszło do tego ukraińskiego, wielu duchownych też. Zostali sami twardziele, może parę procent ogółu. Ale ruska propaganda głośno wyje o prześladowaniach chrześcijan przez kijowskich nazistów, jakby tam innych kościołów nie było.
To nie są ukry, to są kacapscy nachodźcy którzy osiedlili się w ładniejszym kawałku imperium radzieckiego kiedy Ukraina była pod ich kontrolą. Czytaj uważnie opis w temacie: cerkiew patriarchatu moskiewskiego.Jeden z kolejnych wielu powodów dla których nie chcę żadnych Ukrów na swojej ulicy. Takie samo bydło jak cała reszta pierdolnika w trzecim świecie.
Jeśli przez "banderowców" nazywasz kacapski śmieciu ukraińców, to kłamiesz. Nie wierzę że była to prawdziwa pomyłka a nie celowa dezinformacja: to pro-putinowcy zaatakowali ukraińską cerkiew.Schizmatycy i banderowcy zaatakowali katedrę w Czerkasach!
Najeźdźcy otworzyli ogień do parafian i użyli gazu pieprzowego