18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 51 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 12:16
Daniel Petric był zwyczajnym nastolatkiem. Dnie spędzał w szkole, wieczorami wałęsał się z kolegami bądź siedział przed komputerem. Gdy kupił sobie konsolę Xbox 360, zaczął spędzać coraz więcej czasu przed telewizorem. Kiedy więc przez cały weekend nie ruszył się z domu, grając po 18 godzin na dobę, rodzice wkroczyli do akcji. Ulubiona gra Petrica, "Halo 3", trafiła do zamykanej na klucz szkatułki.

Chłopak długo nie odzywał się do rodziców. Unikał jakiegokolwiek kontaktu z nimi przez kilka tygodni. Wreszcie pewnego dnia ukradł ojcu klucz do szkatułki. Wyjął z niej grę, ale i pistolet 9 mm. Wszedł do pokoju, w którym znajdowali się jego rodzice. "Możecie na chwilę zamknąć oczy?" - spytał. - "Mam dla was niespodziankę". I matka, i ojciec posłuchali prośby syna. "Wierzyłem, że zrozumiał swój błąd i chciał nas przeprosić. Spodziewałem się naprawdę miłej niespodzianki" - zeznał w trakcie procesu Mark Petric.

W chwilę później mężczyzna poczuł uderzenie w głowę i stracił przytomność. Daniel tymczasem myślał, że jednym strzałem zabił ojca. Sekundy później zastrzelił matkę, a następnie włożył broń w dłoń leżącego na podłodze taty. Ułożył ciało tak, by wyglądało to na samobójstwo. "Chciał, byśmy sądzili, że to Mark zabił swoją żonę, a następnie strzelił sobie w głowę" - wyjaśnił oskarżyciel Anthony Cillo. W chwilę po zabójstwie Daniel wyszedł z domu. Zabrał ze sobą tylko jedną rzecz - pudełko z grą "Halo 3".

Adwokaci Daniela Petrica przez cały czas trwania procesu usiłowali udowodnić, że chłopak był uzależniony od gry "Halo 3". Argumentowali, że oskarżony odnalazł w wirtualnym świecie nowy sposób na życie. Polując na kosmitów, czuł się lepszy, doskonalszy, wreszcie bardziej męski. Każdy dzień spędzony z dala od konsoli był dla niego stracony. Sędzia James Burge z hrabstwa Lurin w Ohio nie zgodził się jednak z tym spojrzeniem na sprawę. Stwierdził nawet, że jak na razie naukowcom nie udało się znaleźć jakiegokolwiek związku pomiędzy brutalnymi grami a skłonnością do przemocy. Z tego powodu nie mógł uznać uzależnienia od gry za okoliczność łagodzącą.

"Nie mam wątpliwości, że chłopak nie był świadomy, jakie konsekwencje pociąga za sobą zabójstwo. Nie sądził, że jego rodzice umrą naprawdę, a on sam trafi do więzienia" - stwierdził w uzasadnieniu wyroku skazującego sędzia Burge. - "Sędzia musi jednak wydawać wyrok na podstawie faktów, które usłyszał, i sytuacji, jaka miała miejsce. Moje przekonanie jako człowieka, a nie jurysty, iż Daniel cierpi na poważną chorobę umysłową, nie wystarcza do uznania go za niewinnego". Burge podkreślił, że jest przekonany, że uzależnienie od gier prowadzi do podobnych skutków co zażywanie narkotyków. Odstawienie stymulantu sprawia zaś, że mózg przestaje funkcjonować w sposób prawidłowy.

Źródło: gry.onet.pl/28061,1528332,artykul.html
Zgłoś
~Faper Noster 2009-01-27, 16:39
mocna rzecz

21 = 3 * 7
Zgłoś
Yami 2009-01-27, 18:42 1
Sciema pewno.... Dopóki tego w fakcie nie będzie, dopóty nie uwierzę

nie wiesz co mówić, to mów niewyraźnie
Zgłoś
jonek93 2009-08-02, 12:21
ale hardkor
Zgłoś
b................k 2009-08-02, 17:53
A wiadomo ile już dostał lat? Bo niestety o wyroku nie jest mi nic wiadomo..
Zgłoś
matt_ 2009-08-04, 21:17 1
Mi mama też zabierała gry, ale nie zabiłem jej. Widać nie jestem dobrym graczem. A ojciec nie miał pistoletu.
Zgłoś
DoktorBartas_PL 2009-08-09, 23:13
Master Chief is not amused.
Zgłoś
zombie91 2010-09-04, 17:26
"Kill mother"- objective archiverd.
Zgłoś
W................a 2010-09-04, 18:33 1
Trzeba było kupić PS3 i nic by się nie stało.
Zgłoś
kossa69 2010-09-04, 22:05 2
Rozumie zabić za tibie ale za halo 3, to już przesada.

Raz sierpem raz młotem w czerwoną hołotę.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów