synmackazklanu napisał/a:
Temperature wartości w stopniach Celcjusza tylko w Kelwinach
tak też zrobiłem, wczytaj się.
Stalovy napisał/a:
Woda przechłodzona zamieniałaby się w lód zaraz po tym, jak opuściłaby wylewkę kranu, więc do wyliczeń Fapera musimy przyjąć poprawkę, zakładającą oddanie przez wodę ciepłą pewnej energii na roztopienie lodu. Nie będzie to więc zwykłe policzenie bilansu.
Nie miałem nigdy do czynienia z cieczą przechłodzoną w praktyce, więc nie wiem jak się zachowują. Zakładam, że możliwe jest wytworzenie takich warunków, w których woda przechłodzona będzie się mogła zmieszać z ciepłą bez zmiany stanu skupienia (np bardzo niska prędkość przepływu w naczyniu o idealnie gładkich ścianach, stan nieważkości)
synmackazklanu napisał/a:
jak juz wymyślasz jakiś bilans energetyczny to pierw jedno musi zgadzać sie z drugim równaniem
nie bardzo rozumiem, rozwiń myśl
Poza tym- przy rozwiązywaniu tego typu zadań, jeśli jakieś dane nie są znane (np temperatura otoczenia, materiał, z jakiego zrobione jest naczynie, wysokość z której spada woda i inne) zawsze należy przyjąć, że są to "warunki normalne" a pozostałe czynniki mają wartości niewpływające na wynik końcowy. W przeciwnym razie nie bylibyśmy w stanie rozwiązać żadnego zadania.
PS: polecam lekturę:
en.wikipedia.org/wiki/Supercooling