📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 18:08
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
W Łodzi kolesiowi który tak zakładał felge na tira wybuchła opona, nie muszę chyba nic dodawać, szkoda faceta.
Prosiłbym o opinię fachowca - jaki gaz wpuszczał między felgę a oponę? I jaka reakcja zaszła?
Z tego co wiem to pompuje się koła Azotem, więc może... ?
na filmie użyty jest acetylen z tlenem ale można każdego palnego gazu użyć od biedy nawet na plaka którego w Polsce używa się do wszystkiego (ja kumplowi samochód odpalałem na plaka).
Cytat:
Z tego co wiem to pompuje się koła Azotem, więc może... ?
Azot jest niepalnym gazem. Tak jak napisał ITI każdego palnego gazu można użyć. Przy małych warsztatach najczęściej jest to albo acetylen albo techniczny propan-butan.
HondaH22 napisał/a:
Że kominka nie wyjebało we feldze ...
acetylen zbyt szybko się spala żeby był długotrwały płomień
Niestety tak napompowana opona trzyma ciśnienie tylko do momentu ostygnięcia gazów wewnątrz, więc do praktycznego zastosowania się to nie nadaje
Ruskie na trasach to benzyną opony zakładają. Normalnie pierdolony mobilny warsztat.
Inferno88x
Niestety tak napompowana opona trzyma ciśnienie tylko do momentu ostygnięcia gazów wewnątrz, więc do praktycznego zastosowania się to nie nadaje
Ale oponę masz osadzoną na feldze. Pompujesz i wio!
Ale oponę masz osadzoną na feldze. Pompujesz i wio!
Powietrzem także da się tak napompować. Na wulkanizacji widziałem jak typek przykładał do rury z powietrzem oponę z felą w podobny sposób. Siła pierdolnięcia powietrza w oponę powoduje jej rozszerzenie co za tym idzie zamocowanie się opony na feldze i jednocześnie napompowanie.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów