Szkoda gadać.Gdyby te debile się nie skłóciły 1 500 lat temu, który Allah jest allahniejszy dziś rozmawialibyśmy po arabsku. Kurwa napierdalać się o interpretację książki. Jak kosmici istnieją to nic dziwnego, że się do nas nie odzywają
Lepiej być niezadowolonym człowiekiem niż zadowoloną świniaą; lepiej być niezadowolonym Sokratesem, niż zadowolonym głupcem. A jeżeli głupiec i świnia są innego zdania, to dlatego, że umieją patrzeć na sprawę ze swojego punktu widzenia.______________
Wuchta Wiary TeyDziwny sposób okazywania pokoju i miłości....
Gdyby te debile się nie skłóciły 1 500 lat temu, który Allah jest allahniejszy dziś rozmawialibyśmy po arabsku. Kurwa napierdalać się o interpretację książki. Jak kosmici istnieją to nic dziwnego, że się do nas nie odzywają
Dla Ciebie to 'interpretacja książki', dla kogoś religia to sens czy cel życia, ograniczony człowieczku. A pan chce tylko żreć. Niech se pan żre i żyje dalej.
Dla Ciebie to 'interpretacja książki', dla kogoś religia to sens czy cel życia, ograniczony człowieczku. A pan chce tylko żreć. Niech se pan żre i żyje dalej.
To, że ktoś jest w stanie za tą książkę oddać życie nie czyni jej ani trochę bardziej prawdziwą. Ba, jeśli już ktoś jest skłonny do takich poświęceń to tym bardziej powinien poddać wątpliwości jej falsyfikowalność. Tym bardziej, jak nowynick wspomina, że oni nie zabijają bo tak jest w Koranie jasno napisane*, oni zabijają bo tak interpretują Jihad.
*przynajmniej mój stan wiedzy na temat tej książki jest taki, nie czytałem Koranu, nie zamierzam
Gdyby te debile się nie skłóciły 1 500 lat temu, który Allah jest allahniejszy dziś rozmawialibyśmy po arabsku. Kurwa napierdalać się o interpretację książki. Jak kosmici istnieją to nic dziwnego, że się do nas nie odzywają
Ich pochód został zatrzymany na długo przed tym zanim skłócili się na dobre, w 674 roku rozbili się o mury Konstantynopola:
pl.wikipedia.org/wiki/Obl%C4%99%C5%BCenie_Konstantynopola_(674%E2%80%93678)
Znaczenie dziejowe porażki Arabów pod Konstantynopolem jest ogromne. Dotychczas posuwali się naprzód jak lawina, która zmiata wszystko na swej drodze, i nie na napotykali niemal żadnego oporu. Ten triumfalny pochód został po raz pierwszy zatrzymany. Toteż zwycięstwo Konstantyna IV w r. 678 jest punktem zwrotnym w historii zaciekłych zmagań, jakie chrześcijańska Europa toczyła z islamem, i może być postawione na równi z późniejszym zwycięstwem Leona III w r. 718 i tym, które w r. 732 odniósł Karol Młot na przeciwległym krańcu ówczesnego świata – pod Poitiers. Ale z tych trzech zwycięstw, które uratowały Europę przed zalewem muzułmańskim, zwycięstwo odniesione przez Konstantyna jest nie tylko pierwsze chronologicznie, ale i najbardziej doniosłe w skutkach. Nie ulega wątpliwości, że żaden atak Arabów na świat chrześcijański nie był tak potężny i uporczywy jak owo uderzenie na Konstantynopol. Stolica bizantyjska była wówczas ostatnią zaporą, która wstrzymywała inwazję arabską; dzięki temu ocaliła nie tylko cesarstwo, ale i całą kulturę europejską.
Jeżeli dla kogoś książeczka jest sensem życia, to dopiero ograniczenie, rzekłbym choroba umysłowa. Oddawać życie za powieść fantastyczną?
To, że ktoś jest w stanie za tą książkę oddać życie nie czyni jej ani trochę bardziej prawdziwą. Ba, jeśli już ktoś jest skłonny do takich poświęceń to tym bardziej powinien poddać wątpliwości jej falsyfikowalność. Tym bardziej, jak nowynick wspomina, że oni nie zabijają bo tak jest w Koranie jasno napisane*, oni zabijają bo tak interpretują Jihad.
*przynajmniej mój stan wiedzy na temat tej książki jest taki, nie czytałem Koranu, nie zamierzam
Ja czytałam. Z czystej ciekawości. I jeśli chodzi o nakaz zabijania - to jest napisane wprost - i to wielokrotnie. Tu nie ma najmniejszego miejsca na jakąs własną interpretację. "zabijajcie ich (niewiernych) gdziekolwiek ich spotkacie"