Ładnie ich załatwił.
Ładnie ich załatwił.
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
Ehh...
"Dzień dobry [stopień][imię i nazwisko] zgodnie z ustawą o policji oraz rozporządzeniem rady ministrów*, proszę o okazanie dowodu osobistego w celu ustalenia tożsamości**"
* - podstawa prawna
** - przyczyna
dziękuję, dobranoc.
Tylko, że ustalenie tożsamości jest czynnością służbową. Nie jest przyczyną samą w sobie. Musi istnieć przyczyna do potrzeby ustalenia tożsamości. No i od kiedy cel jest synonimem przyczyny.
Tylko, że ustalenie tożsamości jest czynnością służbową. Nie jest przyczyną samą w sobie. Musi istnieć przyczyna do potrzeby ustalenia tożsamości.
To sobie tam zmień na "w celu sprawdzenia czy nie jest pan poszukiwany"
Nie żebym bronił policji i im przyklaskiwał, bo nie raz miałem z nimi nieprzyjemności ale denerwują mnie tacy znawcy prawa, którzy z niczego próbują zrobić wielką aferę.
Nie żebym bronił policji i im przyklaskiwał, bo nie raz miałem z nimi nieprzyjemności ale denerwują mnie tacy znawcy prawa, którzy z niczego próbują zrobić wielką aferę.
No i to jest już podanie przyczyny czyż nie?
Spoko. Sam uważam, że takie coś jest zwykłym uprzykrzaniem życia innym ludziom. Chodziło mi tylko o wyjaśnienie kwestii podania przyczyny. Gdyby policjant powiedział coś takiego to z prawnego punktu widzenia był by już czysty. Człowiek mógł by się co najwyżej odwoływać i sądzić o zasadność takiej przyczyny, ale to już była by raczej przegrana sprawa i droga przez mękę.
@Aruś @Szuia
Policjant MUSI podać powód legitymowania. Piszą o tym nawet na własnej stronie internetowej i we własnych materiałach szkoleniowych....
Aj pierdolisz. Legitymować mogą za nic. Wystarczy, że zachowanie zostanie uznane za podejrzane.
Np. Łażenie po mleko o pierwszej w nocy. I chuj.
A ten cały 1 pkt 1-3 brzmi to m. in. :1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości;
kurwa banda poddańczych zjebów wysypała się do internetu i pjerdoli kocopoły
ale nie, strażnik texasu musiał się wykazać swoją głupotą
napisał/a:
legitymowanie jest czynnością administracyjno – porządkową, podczas której nie dochodzi do naruszenia godności ludzkiej ani praw człowieka. Podstawą prawną legitymowania jest Ustawa o Policji z dnia 6 kwietnia 1990 roku, a dokładnie art. 15 ust. 1 pkt 1, który traktuje o tym, że policjanci podczas przeprowadzania czynności operacyjno – rozpoznawczych, dochodzeniowo – śledczych i administracyjno– porządkowych mają prawo do legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości.
Art. 14. 1. W granicach swych zadań Policja w celu rozpoznawania, zapobiegania i wykrywania przestępstw i wykroczeń wykonuje czynności: operacyjno-rozpoznawcze, dochodzeniowo-śledcze i administracyjno-porządkowe.
Art. 15. 1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości;
Legitymować mogą każdego. Zatrzymywać mogą jedynie z podstawą prawną. I za każdym razem muszą się wylegitymować (kolejne, kurwa, niezrozumiałe pojęcie). Ale i tak bym, kurwa, musiał tu wszystko skopiować, co to jest podstawa prawna i jakie mogą być podstawy prawne, bo nikt nigdy nie szuka.
Jeszcze jakieś czas temu bym powiedział, że do normalnych ludzi policja się po prostu nie przypierdala, ale niecałe dwa tygodnie temu zostałem zatrzymany i wylegitymowany, bo wyszedłem kupić mleko o pierwszej...
a kto normalny chodzi po mleko o pierwszej z łomem