📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:19
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Czy ja jeden pomyślałem, że takie coś przydałoby się na wku*wiających protestujących?
kurwa jak ja kocham jak wypowiadają się ludzie nie mający pojęcia w temacie. Ja jestem z wielkopolski (Chyba w Polsce najlepiej rozbudowany sektor rolniczy - jak większość dziedzin ^^ no tak górników nie mamy) no ale wracając do tematu wystarczy się po Wielkopolsce przejechać w czasie żniw (powoli się kończą) na polach praktycznie same Lexiony, Classy, New Holandy, czasem john deer się zdarzy. Jak zapędzimy się w trochę większe wiochy, to spotkamy jakąś pomykającą czerwoną strzałę (Bizon ZO56) częściej się rekordzik trafi... W mojej okolicy (50km od miejsca zamieszkania) jest czynna TYLKO JEDNA Vistula, i to ma ją dziadek 70pare lat małe gospodarstwo brak dzieci i tak nią sobie perka swoją drogą jak jedzie to ludzie mu zdjęcia robią ^^ Nie możecie się dziwić, że w Polsce nie ma takich kombajnów, SĄ, może nie identyczne, ale to za sprawą jednej jedynej i podstawowej rzeczy, W Polsce pola są małe, bo chłop zawsze dzielił na synów syn na synów i tak się robiły coraz mniejsze, Ameryka pod względem rolnictwa natomiast rozwinęła się ciut później gdzie ludzie wiedzieli, ze nie ma sensu dzielić pól i że to nie ekonomiczne, co za tym idzie nie zobaczymy takiego obrazka, gdzie jedzie sobie obok 5 kombajnów i "młóci", Nie ekonomiczne, łatwiej jest kupić kombajn z krótkim hederem, aby krótkie odcinki między polami pokonywał bez zdejmowania go, i nie tracić zbędnego czasu, a poza tym w Polsce jest jakiś tam przepis, że kombajn z hederem, poruszający się po drodze nie może mieć więcej niż ileś tam metrów. Czyli liczą jakieś 14m + długość hedera (standardowo bizon miał 4m20cm, a te na zdjęciach mają po 10m czyli razem 24m....(zestaw ciężarówka z przyczepą może mieć max 18, 5 m ciągnik siodłowy z naczepą może mieć max16,5m) czyli był by praktycznie 5,5m-7,5m dłuższy od najdłuższego pojazdu jaki może poruszać się po drodze. Gdzie przypominam że długość 14m liczę dla standardowego biozna ZO56 gdzie te na obrazkach są dłuższe i szersze. Infrastruktura polskich dróg nie pozwala. AMEN
co do tej szerokości hedera to w Polsce jest jeszcze jedno - tam jest dużo hektarów, u nas mało - a w związku z tym u nas przeważa rolnictwo tzw. intensywne, u nich czy w australii - ekstensywne. w PL też są dość spore pola, tyle że jakby z takim szerokim hederem się na takie pole wpierniczył to by się musiał wlec, bo ilość zboża jaką by dostawał do wymłócenia byłaby zbyt wielka. poza tym zapychałby się co chwila przenośnik pochyły, który odbiera zboże z hedera i przenosi je do młockarni. u nas o wiele bardziej się opłaca użytkować takie małe kombajny. zwłaszcza, że jest dodatkowo dość spore zapotrzebowanie na słomę.
pozdrawiam, syn rolnika "średniorolnego" trudniącego się dodatkowo sprzedażą maszyn rolniczych (no może nie AŻ takich gigantów, ale i tak są one ogromne)
pozdrawiam, syn rolnika "średniorolnego" trudniącego się dodatkowo sprzedażą maszyn rolniczych (no może nie AŻ takich gigantów, ale i tak są one ogromne)
kurwa tam mają takie hedery bo z 10 metrowym by musial 20km/h jechać... tam plon jest dużo mniejszy niż u nas, głównie ze względu na opady, przez cały rok spada niekiedy jedynie 30mm, gdzie u nas zdarzało sie ze tyle spadło przez jedną noc
kolego tez jestem z WLKP i kombajn jezeli porusza sie po drodze musi miec cheder zdemontowany, anie droge całą zawala
@shaman01.
Chodzi mi o to że ze zdemontowanym hederem, ciągnąc go za sobą też nie może być za długi.
Chodzi mi o to że ze zdemontowanym hederem, ciągnąc go za sobą też nie może być za długi.
jedrzej152 napisał/a:
Gówno prawda, Długość w przypadku pojazdów wolnobieżnych rolniczych nie jest tak istotna. Z tego samego też powodu, np kombajny zbożone i maszyny sezonowe nie podlegają przymusowi rejestracji.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów