Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Zwichnięcie palca
mynameisgod • 2024-11-02, 11:00
Info:

"Zwichnięcie palca podczas ślizgu na trzecią bazę w meczu softballa!!
Palec został nastawiony na boisku przez trenera, a zawodnik kontynuował grę.
(Drugie zdjęcie nie przedstawia faktycznego pacjenta, ale pokazuje, jak wygląda ułożenie zwichniętej kości palca).

Zwichnięcie palca to częsta kontuzja. Dochodzi do niej, gdy kości palca przemieszczają się ze swojej prawidłowej pozycji. Najczęściej spotykanym typem takiego urazu jest zwichnięcie grzbietowe stawu międzypaliczkowego bliższego, do którego dochodzi w wyniku urazu na skutek nadmiernego wyprostu palca.

W uproszczeniu – zwichnięcie może wystąpić w dowolnym stawie dowolnego palca, jednak najczęściej dotyczy ono środkowego stawu palca małego, serdecznego, środkowego lub wskazującego.

Leczenie obejmuje tzw. redukcję, czyli medyczny termin oznaczający nastawienie kości na swoje miejsce.
Pacjenci, których palce wykazują zaburzenia neurologiczne lub naczyniowe, mają otwarte zwichnięcie stawu, zerwanie więzadeł lub płytki dłoniowej, niestabilność stawu lub złamanie, powinni natychmiast zostać ocenieni przez ortopedę lub specjalistę od urazów ręki, aby odpowiednio zarządzić potencjalnymi subtelnymi uszkodzeniami więzadeł, chrząstek lub kości."

ps
zawsze podaję info z oryginalnego opisu
nic więcej nie wiadomo na ten temat.

Zgłoś
baronturbina 2024-11-02, 11:13 8
Białe podam paznokciem i pedalski sygnet. Palec to najmniejszy problem.
Zgłoś
małpa-bez-banana 2024-11-02, 12:09 1
Łapa nie dość że murzynska to jeszcze pedalska
Zgłoś
BrunerOvned 2024-11-02, 13:23 3
Cóż za dramat... Trzeba podmuchać paluszek i ojojać rączkę!

Kurwa... co się z tym sadolem dzieje?!

Teraz spróbuj sobie wyobrazić, że Twój stary dyma Ciebie w dupę. A ty stoisz przodem do lustra i patrzysz w odbicie...
Zgłoś
małpa-bez-banana 2024-11-02, 13:50 1
BrunerOvned napisał/a:

Na hard z tym!!!
Zgłoś
maki1981 2024-11-02, 14:25 1
Kiedyś sobie sam takie coś nastawiłem. Trzeba usztywnić i nie ruszać aż torebka stawowa się nie wygoi. Kontrolnie poszedłem na RTG po jakimś czasie i zostałem pochwalony za fachowe nastawienie. Rehabilitacja jest żmudna bo pełne zgięcie palca bez bólu to kwestia nawet paru lat, zależnie od intensywności ćwiczeń
Zgłoś
Pietrushka 2024-11-02, 14:30
BrunerOvned napisał/a:

"Ojojać " 🤣🤣🤣
Zgłoś
bercisko 2024-11-02, 14:50 3
Jak powiedzieć grzecznie: "Wypierdalać z takim gównem z Sadola!"
Zgłoś
chada 2024-11-02, 15:10
Sam sobie w podstawówce nastawiłem prawego kciuka skręconego a potem paliłem głupa przed lekarzem że nic nie wiem mimo że prześwietlenie mówiło co innego i przez to dalej mam z nim problemy ale chuj z tym bo warto było
Zgłoś
SprytnySkurwiel 2024-11-02, 15:41 1
Tak się kończy pływanie w leśnym bajorku🏊

Zgłoś
djkrm1709 2024-11-02, 20:46 1
O jak tematycznie. Dwa tygodnie temu wygrzmociłem na podłogę, przez co doszło do otwartego zwichnięcia prawego kciuka. Krew co prawda nie lała się, za to kość wypchnęła na wierzch przez ranę ścięgna, itp.
Zdjęcia niestety nie zrobiłem, ale paluch do pierwszego stawu był obrócony o jakieś 20-25 stopni w lewo, a do tego stał pod kątem około 45 stopni w prawo względem dalszej części palca XD
Z początku nic nie bolało, ale gdzieś po godzinie, oczekując w szpitalu, zaczęło napieprzać okrutnie, nie polecam.
Zgłoś
Janko 2024-11-03, 0:16
To chuj taki coś t sobie sam nastawiam
Zgłoś
KrolSzczurow 2024-11-03, 16:16
trzeba było na kowadle wyklepać
Zgłoś
Wacław 2024-11-03, 19:28
Zgłoś
UrlichUrwich 2024-11-03, 20:16
Czyli do wesela się zagoiło? W takim razie nic tu sadystycznego....
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów